Mer pengar i plånboken:
Skattesänkning för alla men i kronor mest för höginkomsttagare
- Du som har en arbetsinkomst får ett ytterligare förstärkt så kallat jobbskatteavdrag, samtidigt som den så kallade avtrappningen av jobbskatteavdraget vid höga inkomster tas bort. Tillsammans med uppräknade grundavdrag innebär det cirka 300 kronor mer i plånboken efter skatt för den som har en månadslön på 35 000 kronor. För den med höga inkomster, över gränsen när man börjar betala statlig inkomstskatt, blir skattesänkningen ännu större. Vid en månadsinkomst på drygt 60 000 kronor blir det cirka 800 kronor mer och för dem med månadsinkomster upp emot 200 000 kan skattesänkningen bli så mycket som knappa 4 000 i månaden.
- Den årliga uppräkningen (KPI+2 procentenheter) av skiktgränsen för statlig inkomstskatt räknas upp och är 625 800 kronor för beskattningsåret 2025. Det innebär att den så kallade brytpunkten 2025, den inkomst man kan tjäna utan att betala statlig inkomstskatt på 20 procent, går vid en månadsinkomst på 53 592 kronor för den som är under 66 år.
- Det blir billigare att spara på ISK och kapitalförsäkring då det blir skattefritt upp till 150 000 kronor - nivån ska höjas till 300 000 kronor 2026. Har du ett sparande som är större än det kommer överstigande belopp bli beskattade som vanligt, det vill säga schablonbeskattas. Schablonskatten är 0,888 procent på kapitalunderlaget, i princip de pengar som finns på kontot. Exempel: Ett Investeringssparkonto med ett kapitalunderlag på 100 000 kronor beskattas alltså inte i år, jämfört med 1 086 kronor i skatt 2024. Dessutom är schablonskatten på ISK och kapitalförsäkring sänkt från 1,086 till 0,888 procent.
Mindre pengar i plånboken
- Skattereduktion i underskott av kapital – ränteavdraget – som fram till årsskiftet gällde för alla typer av lån gäller från 2025 endast för lån med säkerhet som bostad, bil, båt och värdepapper. Ränta ska också dras av om lånet finansierar ny-, till- eller ombyggnad av en byggnad och avsikten är att lånet när byggprojektet är färdigt ska omvandlas till ett lån med säkerhet i bostad. För lån som inte har någon säkerhet, såsom blancolån och andra typer av konsumtionslån, kommer ränteavdrag bara att få göras för halva räntekostnaden 2025, för att från och med 2026 inte ha några ränteavdrag alls. Delbetalning, avbetalning, kreditkort, kontokrediter och överbryggningslån räknas också som lån utan säkerhet och påverkas därmed av de ändrade avdragsreglerna.
- Den tillfälligt höjda gränsen för ROT återgår till 50 000 kronor och det totala taket för ROT- och RUT-avdraget är åter 75 000 kronor.
- Räntan på studielån höjs från 1,23 procent till 1,981 procent. Räntan är inte avdragsgill och motsvarar en låneränta innan ränteavdrag på cirka 2,83 procent.
- De som bor i kommuner och regioner som höjer sina skattesatser får räkna med lite mindre eller ingen inkomstskattesänkning, totalt sett. Det skiljer stort mellan olika kommuner i landet där 35 kommuner höjer och 13 sänker den kommunala skatten. Lägst kommunal och regional skatt i år har Österåker med 28,98 procent och högst skatt har Degerfors med 35,30 procent.
Som ni ser är det ömsom plus och ömsom minus för plånboken. Vi får hoppas på ett år där inflationen fortsätter att ligga på låga nivåer och räntorna kommer ner ytterligare och att vi kan börja se ökade reallöner och därmed förbättrad köpkraft. Förhoppningsvis har punkterna ovan skingrat dimman något inför det nya privatekonomiska året.
Önskar er alla ett Gott Nytt privatekonomiskt 2025!