Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din framtidslön fortsätter arbeta för en fossilfri framtid

Donald Trump hann knappt slå sig ner i Vita Huset innan han tagit beslut om att USA skulle lämna Parisavtalet och Världshälsoorganisationen WHO. 

Flera stora banker och investerare har följt efter och dragit sig ur klimatinitiativ, samtidigt som många andra bolag har släppt sina inkluderingsambitioner. Det kan verka nedslående nyheter för den som hade hoppats på en starkare global insats för att vi ska kunna lösa världens klimatutmaningar och för fortsatt diversifierade styrelser och bolagsledningar. Men vad som inte alltid syns i rubrikerna är att många amerikanska delstater har fortsatt att driva på i klimatarbetet. Här hittar vi även traditionellt republikanska delstater som tidigare har förknippats med stor produktion av fossila bränslen, men som nu investerar i förnybar energi – helt enkelt eftersom det är mer ekonomiskt fördelaktigt.

Så kom ihåg att många investerare och globala företag har långsiktiga perspektiv och klimatanpassning och andra hållbarhetsinitiativ kommer att förbli centrala, oavsett vem som sitter i Vita huset.

Världen fortsätter att driva på för omställning

På den globala arenan finns nu möjligheten för Kina att ta ledartröjan inom flera hållbarhetsinitiativ. I Europa står ambitionerna fast, med målet om att EU ska vara klimatneutralt 2050, vilket även uttrycks i EU:s klimatlag. Sveriges mål är ännu mer ambitiöst: Klimatneutralitet 2045.

EU har under de senaste åren genomfört omfattande lagstiftning för att nå sina mål. Regelverk som bygger på internationella överenskommelser som Agenda 2030 och Parisavtalet implementeras. En del av dessa berör dig som fondsparar eller pensionssparar då du nu får mer information om hur dina investeringar påverkar världen och du kan göra aktiva val för att styra dina investeringar mot mer hållbara alternativ.

I Europa pågår nu en översyn av flera regelverk i syfte att öka Europas innovationskraft och minska byråkratin. Det gäller även de regelverk som styr hållbarhetsrapportering.

Fondbolagen i Sverige höjer nivån

De svenska fondbolagen är inte heller några som slår ner på takten, det framgår bland annat i Fondbolagens Förenings senaste rapport ”Uppföljning av fondbranschens klimatarbete”*, som visar att 95 procent av det rapporterade fondkapitalet i Sverige (5 212 miljarder kronor) förvaltas med mål om nettonollutsläpp senast 2050 – en ökning med 16 procentenheter sedan 2022. Drygt 56 procent av kapitalet (3 089 miljarder kronor) förvaltas med mål om nettonollutsläpp redan till 2040, eller +6 procentenheter sedan 2022.

Inom SEB:s fondförvaltning har vi som mål att hela vårt förvaltade kapital i fonder ska vara koldioxidneutralt till år 2040. Det innebär bland annat att vi utesluter investeringar i bolag som producerar fossila bränslen. Vi gör undantag för ett antal bolag som vi bedömer vara omställningsbolag – bolag som har tydliga mål och strategier för att ställa om sin verksamhet i linje med Parisavtalet.

I det långa perspektivet har det varit bra att undvika investeringar i fossilt

Vi tror att det över tid kommer att löna sig att investera i företag som bidrar till och drar nytta av den gröna omställningen. Det visar sig också när vi tittar på historisk avkastning de senaste åren sedan vi implementerade vår policy om att inte investera i bolag som producerar fossila bränslen exempelvis– där det fossilfria alternativet gett oss en bättre avkastning än om vi hade inkluderat investeringar i fossilt.**. Det kan dock skilja sig i perioder. År 2022 var exempelvis ett undantag, då energipriserna sköt i höjden på grund av kriget i Ukraina, men sett över hela perioden sedan 2018 fram till årsskiftet har strategin varit framgångsrik.

För att ytterligare bidra till omställningen har vi lanserat flera fonder med inriktning mot hållbara investeringar.

När andra ger vika så är det för oss ännu viktigare att stå fast och fortsätta arbeta för det vi tror kommer vara lönt i framtiden – och vi kan därför lova att det kapital vi förvaltar kommer fortsätta arbeta för en fossilfri framtid.

Om du vill se till att ditt sparande eller pensionssparande ska investeras i hållbara lösningar – hör av dig till oss på SEB.

Läs mer om hållbart sparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Annika Hagstedt
Fund Communication Specialist

Annika Hagstedt

Fund Communication Specialist

Annika Hagstedt


*Den svenska fondbranschen fortsätter arbeta för ett minskat klimatavtryck (fondbolagen.se)

**Källa: Baserat på data från SEB Asset Management där vi jämfört avkastning i ett globalt världsindex MSCI ACWI med vår globala indexstrategi som applicerat våra hållbarhetskriterier sedan februari 2018. Det har gett en meravkastning på 6,3 % under perioden 23 Feb 2018 till 31 Dec 2024.

Upp Upp