Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Börsen hatar osäkerhet – eller?

Johan Hagbarth, Investeringsstrateg

Turbulenta tider råder. Frågan är vad det kommer att betyda för investeringsmarknaden under 2025.

En del saker är uppenbara, andra mer fördolda. Uppenbart är väl till exempel att Trump-administrationens ekonomiska politik inte är lätt att förutsäga. Tullar läggs fram och dras tillbaka – åtgärder som visar sig ogenomförbara presenteras. Uppenbart är också att världen lider av stor geopolitisk osäkerhet. Kriget i Ukraina och konflikten i mellanöstern är tragiskt nog inga nyheter, men gör inte bilden lättare att överblicka.

Uppenbart är också att vi ser en hel del problem i Euro-området. Dels i form av trög tillväxt som inte tar fart såsom många bedömare trott, dels i form av stökig politik, med tyskt nyval och turbulens också i fransk politik.

Allt detta är välkända osäkerhetsfaktorer och alltså inte några överraskningar. Men reaktionerna på världens finansmarknader överraskar desto mer. En gammal klyscha – som jag själv är beredd att skriva under på – är ju att ”börsen hatar osäkerhet”. Men hittills är världsbörserna på plus i år, med euro-området (och Sverige) bland vinnarna. 

Börsoptimismen är inte helt lätt att förstå, inte ens för någon med flera decenniers erfarenhet, som har tänkt och läst en hel del kring detta. Men här kommer ett försök.

För det första – även om en svår geopolitisk situation i sig kan vara både tragisk och dramatisk får den inte alltid så stor effekt på global tillväxt och finansmarknader.

För det andra – de flesta bedömare är överens om att Trump inte vill skada tillväxten i grunden, så att folk får det sämre, eller sänka börskurserna. Därför har många placerare också valt att tolka exempelvis tullutspel mer som punktinsatser eller som en förhandlingsstrategi. Effekterna av tullar, om de inte blir generella och mycket höga, kan också bli hyggligt begränsade. En stor investmentbank räknar med att en 5 procentenheters generell tullhöjning kan sänka vinsterna på USA-börsen med 1–2 procentenheter.

För det tredje – lite i skymundan av det politiska spelet ser vi en amerikansk ekonomi som fortsätter att växa på i hyggliga takt. Vi räknar också med att global tillväxt i år och nästa år blir strax över 3 procent, precis som i fjol. Tillsammans med ytterligare några räntesänkningar utgör det en ganska bra grund för företagsvinster och därmed börser.

Samtidigt begränsar all osäkerhet potentialen. Det gör också det faktum att placerarna hittills tar problemen med lugn och inte räknar med stora störningar från politiken, vilket kan bli en dyr miss. Att många är positiva syns också i den senaste tidens börsuppgång, som medför att aktievärderingen inte kan anses billig – åtminstone inte i USA.

Det finns en uppenbar risk att allt det här kan leda till att börserna får sig en törn framöver. På lite sikt hoppas och tror vi ändå att den positiva grundbilden kan ge högre börskurser vid årets slut än idag.  

Bilden jag nu har målat försökte vi sammanfatta i rubriken på vår senaste Investment Outlook: ”Stökig politik utmanar hoppfulla marknader”. I den rapporten finns också andra intressanta teman – bland annat ett om en av våra kanske dyrbarare resurser på sikt, som vi idag betraktar som gratis. Du hittar den på seb.se/investmentoutlook

Investeringar innebär en risk.

Johan Hagbarth
Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth

Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth


Upp Upp