Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Tre myter om hållbara fonder

Är låga avgifter och minimal risk viktigare än att din investering är hållbar? Många vill att deras pengar ska göra gott för både planeten och plånboken, men tycker att det är en svår ekvation att få ihop hållbarhet med risk och avkastning.

Vad menas med en hållbar fond? Rent tekniskt så ska fonden ha ”hållbarhet som mål”, vilket innebär att minst 80 % av tillgångarna i fonden är hållbara enligt EU-regelverket SFDR och bidrar till ett eller flera hållbarhetsmål för miljön eller samhället. Inriktningen kan vara allt ifrån biologisk mångfald till indexfonder som följer aktier som är linje med Parisavtalet. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg på temat – Är dina aktier i linje med Parisavtalet?

Fortfarande är kapitalet i hållbara fonder i Sverige lågt i relation till övriga fonder – bara några procent. Med tanke på att WWF:s Klimatbarometer 2024 visade att 57 % av svenskarna är klimatmedvetna så finns det en dissonans när det kommer till det egna sparandet. Kan det bero på missuppfattningar om hållbara fonder? Jag djupdök i SEB:s fondlista häromdagen och kom fram till detta:

Myt 1: Hållbara fonder har alltid höga avgifter

Många sparare tror att hållbara fonder alltid är dyrare än traditionella fonder på grund av de extra kostnaderna för att analysera och granska hållbarhetsfaktorer. Men detta stämmer inte alltid. Faktum är att det finns många hållbara fonder på marknaden med konkurrenskraftigt låga avgifter.

Flera fondbolag har lanserat hållbara index- eller indexnärafonder med låga avgifter. Det innebär att du kan investera i en fond som tar hänsyn till miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG) utan att betala en hög premie. En aktivt förvaltad fond har dock högre avgifter – men då är också fonden just aktivt förvaltat vilket ger större möjlighet till värdeutveckling än index. SEB:s eget fondbolag har t.ex. sänkt avgiften på flera av våra aktivt förvaltade hållbara fonder.

Hållbarhet behöver alltså inte innebära högre fondavgifter och det finns gott om alternativ för den som vill spara hållbart. Se exempel nedan.

Lista över fonder med hållbarhet som mål.

Myt 2: Hållbara investeringar ger ingen avkastning

Många tror att hållbara fonder har svårt att utvecklas positivt, vilket är en seglivad myt. Från tid till annan kan hållbara fonder ge såväl bättre som sämre avkastning än övriga fonder – men som namnet antyder så är fondernas mål hållbara investeringar och inte nödvändigtvis att maximera avkastningen. Att välja en fond med hållbarhet som mål kan vara ett klokt sätt att göra skillnad, då fonden fokuserar på bolag som bidrar till ett eller flera hållbarhetsmål.

Om vi tittar på de senaste åren ser vi att många hållbara fonder faktiskt har haft en positiv utveckling. Exempelvis har 44 av 50 hållbara fonder stigit i värde under 2024. Och om vi går tillbaka ytterligare ett helt år är det ännu fler – 48 av 50 fonder som har gått med plus. Även på längre sikt, såsom en treårsperiod, har 40 av 50 fonder visat positiv utveckling (här ryms dock flera fonder som har startat under treårsperioden). 

Det finns givetvis hållbara fonder i vårt utbud som inte presterat positivt, men det gäller även för fonder som inte har hållbarhet som mål. Att ibland se över sina innehav är klokt – oavsett hållbarhetsambition!

Myt 3: Hållbara fonder innebär alltid hög risk

Hög risk är en annan faktor som ofta avskräcker sparare från att investera hållbart. Och visst finns det tematiska fonder som riktar in sig på nischade områden med hög risk. Men sanningen är att det finns hållbara fonder i olika riskklasser, vilket gör det möjligt att anpassa investeringarna efter din egen riskbenägenhet.

Till exempel finns det hållbara fonder som klassas med låg risk. 5 av 50 hållbara fonder tillhör riskklass 2, vilket innebär låg risk, och ytterligare 3 fonder finns i riskklass 3 (på den sjugradiga riskskalan). Bokar du en rådgivning kan du få en anpassad fondportfölj till både hållbarhetspreferenser och till risknivå.

Myth busted!

De här tre myterna visar hur missuppfattningar kan stå i vägen för hållbara investeringsbeslut. Hållbara fonder kan ha låga avgifter, erbjuda positiv avkastning och finns tillgängliga i olika riskklasser. HUR hållbar en hållbar fond faktiskt är och vilken påverkan den har jämfört med en fond som inte har ”hållbarhet som mål" – det får bli en annan blogg. 

...och självklart har jag själv ett månadssparande i hållbara fonder sedan tre år tillbaka.

Spara hållbart

Hållbara fonder i vår fondlista

Investeringar innebär en risk.

John Carlbäck
Product Manager Mutual Funds & Sustainability Savings

John Carlbäck

Product Manager Mutual Funds & Sustainability Savings

John Carlbäck


Upp Upp