Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Därför bör amerikanska aktier finnas i portföljen

När jag började i finansbranschen, drygt 40 år sedan (!) såg världen annorlunda ut. Valutaregleringar, begränsningar av kapitalflöden och högre handelshinder gjorde ekonomier och marknader mer ”isolerade” och mindre beroende av omvärlden. Ett spännande exempel är att vi svenskar inte fritt fick placera i utländska aktier – det fanns en kvot vi fick dela på.

Men under 80 och 90-talen gick utveckling mot en öppnare ekonomisk värld fort. Sverige tog bort de sista delarna av valutaregleringen 1989. Ett par år senare läste jag en mening i en affärstidning om Stockholmsbörsen som jag minns än idag. ”Sverige är inte längre en insjö i de lugna skogarna utan en vik på det globala finanshavet.” Men nu skulle jag nog tillägga att vi inte är en vik utan mer en båt som guppar omkring. Sverige är idag en liten exportberoende ekonomi, och vår börs har många stora multinationella företag. Som folk har vi också en relativt stor del av våra finansiella tillgångar i aktier och fonder som investerar internationellt. Vårt välstånd avgörs till stor del av händelser utanför våra gränser. Men vart ska man då titta?

Jag tror du vet svaret – på andra sidan Atlanten. Skälen är enkla, och flera. USA:s ekonomi är världens största: deras valuta dominerar världshandeln, deras centralbank påverkar andra centralbankers agerande – deras ekonomi och börser avgör därmed till stor del hur andra börser går. I ett världsbörsindex utgör nordamerikanska aktier bortåt 65 procent. Så när vi kan läsa att globala (eller svenska) aktier stigit eller fallit beror det oftast på att detsamma hände i USA kvällen innan.

The magnificent 7

Det finns alltså all anledning att hålla ett öga på amerikanska aktier. Det första som slår en är att amerikanska index domineras av ett fåtal aktier. Ofta pratar vi om ”magnificent 7”, de sju digitala drakarna Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Tesla och Meta (bl a Facebook). En del placerare lägger numera även till Broadcom, gör vi det så motsvarar dessa aktier bortåt 40 procent av börsvärdet i USA. Och därmed uppemot 25 procent av världsbörserna. Så hur de här bolagen går avgör omgången och till stor del det globala börshumöret. Därmed påverkar de värdet på min pension och ditt sparande. Vad man ska tro om dessa aktier, är det rimligt att de är så stora? Kan de bli större? Det är måhända ett ämne för en egen bloggpost framöver.

Men amerikanska aktier är mycket mer än de stora IT-bolagen. Det är genom sin storlek också världens bredaste aktiemarknad mot en stor mängd bolag i de flesta branscher. Mest känt är kanske börsen Nasdaq som är hemvist för många IT- och tillväxtbolag. Den intresserade kan här hitta placeringsmöjligheter som vi inte har här hemma, om man är beredd att göra jobbet med att hitta, analysera och följa upp. Det finns såklart också en uppsjö av fonder som investerar i amerikanska aktier, både brett och med olika inriktningar. Styrkan i amerikansk ekonomi, den stora betydelsen för global utveckling och de många olika möjligheterna på börserna talar för att de flesta av oss gör klokt i att ha en exponering mot amerikanska aktier, i någon form.

Handla med aktier

Investeringar innebär en risk.

Johan Hagbarth
Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth

Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth