Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Plånboksnyheter 2023 – i både dur och moll

Ung kvinna i tankar ser ut genom ett glasparti.

Året som gick var ekonomiskt tufft för de flesta hushåll. Nu tyder det mesta tyder på att plånboken kommer fortsätta att utmanas av stigande räntor och ökade levnads­­kostnader. Det som påverkar mest positivt är skatte­sänkning för de flesta och elprisstöd till hushåll. På negativa sidan är dyrare studielån och högre skatt på sparande i investerings­sparkonto. 

Att till exempel träna, titta på serier, och nätshoppa hamnar lätt högre upp på priolistan än att ta reda på vilka lagändringar som påverkar plånboken. Men oroa dig inte, i det här blogg­inlägget hjälper vi dig få koll.

Året som gick var ekonomiskt tufft för de flesta hushåll. Nu tyder det mesta tyder på att plånboken kommer fortsätta att utmanas av stigande räntor och ökade levnads­kostnader. Men vilka privat­ekonomiska nyheter påverkar dig mest?

Som alltid finns sådant som ger både plus och minus i plånboken och nedanför listar vi de viktigaste ändringarna. Ge det fem minuter, så kan du sedan luta dig tillbaka och ägna dig åt sådant du tycker är roligare.

Mer pengar i plånboken

  1. Skattesänkning för de flesta
    Varje år räknas grundavdragen och gränserna för när vi ska betala inkomstskatt om. Enkelt uttryckt räknas de automatiskt upp med inflationen. Det innebär att du i år kommer få mer pengar kvar efter skatt vid oförändrad inkomst och oförändrad kommunalskatt. Kan kännas bra när allting har blivit dyrare.
  2. Extra tillskott för höginkomsttagare
    För den som har lite högre inkomster kommer gränsen för när du ska betala 20 procent i statlig inkomstskatt – den så kallade brytpunkten – att höjas rejält. Innan behövde den med en månadslön över 46 200 kronor betala statlig inkomstskatt – nu höjs brytpunkten till knappt 51 200 kronor. Du kan alltså tjäna 5 000 kronor mer i månaden utan att behöva betala statlig skatt.
  3. Elprisstöd till hushåll i mellersta och södra Sverige
    Under slutet av februari eller början av mars väntas elprisstöd betalas ut till hushåll i södra och mellersta Sverige. För en villa med genomsnitts­förbrukning rör det sig om 10 00016 000 kronor. Utbetalningen sker automatiskt från Försäkrings­kassan och bygger på historisk förbrukning oktober 2021 till september 2022. Du behöver alltså inte själv göra något för att få pengarna. Utöver det har regeringen föreslagit ett nytt stöd, till hushåll i hela landet, som ska kompensera för elkostnaderna under november och december 2022 och som kommer att betalas ut senare under våren.

Mindre pengar i plånboken

  1. Dyrare att spara
    Skatten för på sparande på investeringssparkonto (ISK) och i kapitalförsäkring höjs. Den schablonskatt du betalar och som justeras varje år är nu 0,882 procent – en höjning från 0,375 procent. Det är den högsta skatten sedan ISK infördes 2012. Det innebär att skatten på ett sparkapital på exempelvis 100 000 kronor beskattas med 882 kronor, jämfört med 375 kronor 2022. Kom ändå ihåg att det fortsatt är förmånligt att ha ditt långsiktiga börssparande i de här sparformerna.
  2. Dyrare studielån
    Har du studielån, CSN, tagna efter 1988 kommer den årliga ränta som du ska betala att höjas mer än normalt, på grund av nya regler. Räntan blir 0,59 procent 2023 och består av ”basränta” på 0,14 procent, plus ett påslag för att täcka kreditförlusterna på studielån. Trots höjningen är det fortsatt en låg och fördelaktigt ränta jämfört med många andra lån. Vad innebär då denna höjning? För den genomsnittliga låntagaren med en studieskuld på 166 000 kronor betyder det en merkostnad på 82 kronor per månad, jämfört med året innan.

Har du läst så här långt har du förhoppningsvis fått bättre koll på de nyheter som påverkar din ekonomi mest. Det är som alltid både plus och minus för plånboken och förhoppningsvis har du nytta av kunskapen när du lägger upp hushållets affärsplan för ett tufft 2023.

Lycka till!

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson