Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Nyheter som ger plus och minus i plånboken 2024

En person i röd skidställ står på toppen av ett berg och blickar över den soliga dalen.

Då var det dags att göra bokslut över ytterligare ett privatekonomiskt utmanande år! När vi blickar mot 2024 finns som vanligt nya skatteregler som börjar gälla vid årsskiftet och som påverkar hushållskassan. Så hur mycket mer eller mindre kommer det att bli i plånboken 2024? Här kommer de viktigaste nyheterna att ha koll på! 

 

Mer pengar i plånboken: 

Skattesänkning för de flesta, men mest för låg- och medelinkomsttagare 

  1. Varje år räknas grundavdragen, som återspeglar hur mycket man kan tjäna innan man börjar betala skatt, automatiskt om med inflationen. Det innebär 2024 att alla kommer få mer kvar efter skatt vid oförändrad inkomst och oförändrad kommunalskatt. 
  2. Utöver detta kommer du som har en arbetsinkomst få ett ytterligare förstärkt så kallat jobbskatteavdrag. Tillsammans med uppräknade grundavdrag innebär det cirka 400 kronor mer i plånboken efter skatt för den som har en månadslön på 35 000 kronor.
  3. Den årliga uppräkningen (KPI+2 procentenheter) av skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas för beskattningsåret 2024 och kommer ligga kvar på samma nivå som 2023, d.v.s. 598 500 kronor. Det innebär att den så kallade brytpunkten 2024, den inkomst man kan tjäna utan att betala statlig inkomstskatt på 20 procent, går vid en månadsinkomst på drygt 51 000 kronor för den som är under 66 år.
  4. Sänkt skatt på bensin och diesel. För bensin sänks skatten med 1,64 kronor per liter inklusive moms och för diesel med 0,43 kronor, samtidigt som reduktionsplikten minskar.
  5. Taket för ROT-avdraget kommer tillfälligt att höjas från 50 000 till 75 000 kronor. Det börjar dock gälla först 1 juli 2024, så det gäller att planera sina renoveringar under året. 

Mindre pengar i plånboken

  1. Det blir dyrare att spara då skatten höjs igen för sparande i investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. Den schablonskatt du betalar och som justeras varje år är 1,086 procent för 2024 – en höjning från 0,882 procent och den högsta skatten sedan ISK infördes. Om du har 100 000 kronor som ska beskattas stiger alltså skatten med 204 kronor, jämfört med 2023. För 2025 kan det däremot komma en skattelättnad då regeringen nu lagt fram ett förslag om ett skattefritt sparande på ISK upp till 300 000 kronor.
  2. Räntan på studielån höjs från 0,59 procent till 1,23 procent. Räntan är inte avdragsgill och motsvarar en låneränta på cirka 1,75 procent. Trots höjningen är det fortsatt en låg och fördelaktigt ränta jämfört med många andra lån.
  3. De som bor i kommuner och regioner som höjer sina skattesatser får räkna med lite mindre eller ingen inkomstskattesänkning, totalt sett. Det skiljer stort mellan olika kommuner i landet där 13 kommuner höjer och 23 sänker den kommunala skatten. Lägst kommunal och regional skatt nästa år har Österåker med 28,98 procent och högst skatt har Degerfors med 35,30 procent.  

Som ni ser är det ömsom plus och ömsom minus för plånboken. Vi får hoppas på ett år där inflationen fortsätter att falla och räntorna kommer ner så vi kan börja se ökade reallöner och därmed förbättrad köpkraft. Förhoppningsvis har punkterna ovan skingrat dimman något inför nästa privatekonomiska år.

Önskar er alla ett Gott Nytt Privatekonomiskt 2024 

Susanne Eliasson, Senior analytiker på SEB
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson