Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Sparstrategi inför drömresan

Efter nästan två år är vi förhoppningsvis inne på slutspurten av det långa pandemiloppet. Vi börjar se mållinjen där framme och optimisten i mig fokuserar inte längre på att överleva loppet här och nu utan lyfter blicken och ser fram emot vad som väntar på andra sidan mållinjen. Tre veckors roadtrip i USA i sommar – en drömresa! Och efter två år av hemester är jag nog inte ensam om att vara ressugen. Jag ser framför mig hur jag kommer åka nedcabbat på Highway One med Stilla havets horisont som utsikt, vandra i Yosemite nationalpark, åka spårvagn i San Fransisco och kanske även se en och annan hollywoodkändis på Los Angeles gator. Jag vill passa på att göra och se så mycket som möjligt under min resa. Spare no expenses! Elefanten i rummet är dock frågan; hur ska jag ha råd?

Med knappt ett halvår kvar är det hög tid att börja spara ihop till min reskassa. Men vilken sparstrategi ska jag ha? Som för de flesta andra har pandemin inneburit att jag lagt mindre pengar på aktiviteter som restaurangbesök, konserter och resor. Istället har jag höjt mitt månadssparande och investerat en stor del på börsen. Tidshorisonten för sparandet har dock varit långsiktigt, medan reskassan ska användas vid ett specifikt tillfälle som inte är allt för långt bort. Det klassiska privatekonomiska rådet om att pengar som man kommer behöva inom en snar framtid inte ska placeras på börsen är absolut applicerbart här. Pengar på börsen kan såklart leda till hög avkastning, men kan lika gärna leda till nedgångar. Det går dessutom inte att förutse när dessa upp- och nedgångar kommer vara och där med få den perfekta timingen. Således finns det ingen garanti för att min reskassa har kvar samma värde när det väl är dags att spendera pengarna i sommar, utan kan lika gärna vara en spottstyver av vad jag från början investerat.

Med anledning av detta väljer jag därför en annan strategi för sparandet till resan. Istället för att placera dessa pengar på börsen sätter jag in dem på ett öronmärkt sparkonto där jag vet att jag inte riskerar att förlora dem. Jag sätter också upp en målsumma som jag vill ha att röra mig med under resan. Då blir det tydligt hur mycket jag behöver spara varje månad och det är lättare att motivera mig själv att lägga undan pengarna. Att öronmärka sparande för ett specifikt ändamål gör också att jag med gott samvete kan spendera pengarna på resan utan att känna att jag nallar av mitt ordinarie sparande. Själva syftet med att spara är ju ändå att kunna konsumera i framtiden. Det är belöningen jag får för mödan att avstå här och nu. Samtidigt får mitt långsiktiga sparande ligga kvar på börsen. De pengarna ska inte användas inom en snar framtid och tål således svängningarna och risken som börsen medför utan att jag behöver vara orolig.

Med framförhållning har jag goda förutsättningar att få ihop ett kapital som kommer räcka till allt jag vill göra och maximera min drömresa. Nu gäller det bara att hålla tummarna för att vi når fram till mållinjen och kan lägga pandemiloppet bakom oss.


Relaterat inlägg: Börsen, virus och säkerhetspolitik

Amie Berglund
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund