Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Tips hur du pratar ekonomi med din tonåring

Amie Berglund, privatekonomisk analytiker på SEB.
Undersökningar visar på att många saknar finansiell kunskap och antalet unga som hamnar hos kronofogden ökar.

Ekonomi är för många ett svårt ämne, samtidigt som det är något som berör oss alla. Undersökningar visar på att många saknar finansiell kunskap och antalet unga som hamnar hos kronofogden ökar.

– Idag ser vi tyvärr att det blir allt vanligare att unga hamnar i kniviga ekonomiska situationer. I en värld där pengar är digitala, kreditköp smidiga och du med några knapptryck kan handla direkt i telefonen blir också riskerna så mycket större. Därför är det viktigt att man som förälder pratar om ekonomi med sina barn så att de är rustade inför dagen det är dags att ta klivet ut i vuxenlivet, säger Amie Berglund, privatekonomisk analytiker.

En undersökning som SEB låtit göra visar att 8 av 10 föräldrar anser att det är familjen som bär störst ansvar för att lära barn och tonåringar om ekonomi. Lika många anser sig också ha tillräcklig kunskap för att kunna prata om privatekonomi med sina barn. Som förälder har man också en bild av att barnen främst vänder sig till familjen för frågor, medan många tonåringar uppger att de använder sig av sociala medier. 

– Det är positivt att så många föräldrar upplever att de har kunskapen att kunna lära sina tonåringar när det gäller olika privatekonomiska frågor. Däremot finns det en diskrepans mellan vart man tror att ens tonåring vänder sig och vad tonåringarna själva uppger. Därför ka det vara bra att visa intresse och fråga hur de skaffar sig kunskap och vilka som är deras största inspiratörer när det kommer till ekonomi. Öppna upp för att du finns där som bollplank och fråga hur de resonerar när de fattar ekonomiska beslut.

5 tips för att prata ekonomi med din tonåring:

  1. Involvera i ekonomiska beslut så att ditt barn får en förståelse för vad saker kostar och att man ibland behöver prioritera. Kanske kan hela familjen få vara med och rösta om det ska bli en skidresa i vintern eller om pengarna ska sparas till en utlandssemester till sommaren istället. 
  2. Uppmuntra sommarjobb. Egna tjänade pengar har ett större värde och ger en ökad förståelse för det arbete som ligger bakom en inkomst.
  3. Förklara att sparande är uppskjuten konsumtion och att man behöver spara först för att längre fram kunna konsumera.
  4. Berätta vad det innebär att låna pengar. När man får svart på vitt hur dyrt ett lån kan bli och vilka konsekvenser det kan få om pengarna inte betalas tillbaka är det ofta lättare att avstå. Förklara även att det finns lån man bör undvika, som konsumtionslån, medan det finns andra lån som kan vara fördelaktiga att ta, som studielån.
  5. Beskriv fördelarna med att spara pengar. Att det skapar trygghet och ger en möjligheter att kunna göra och köpa det man vill ha. Över tid kan pengarna också växa sig större. 
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund


Läs mer

Undersökning: föräldrar lär tonåringar om ekonomi

Undersökningen visar att föräldrar anser att ansvaret för att lära barn om privatekonomi främst ligger hos familjen, följt av skolan och individens eget ansvar, med små variationer mellan olika målgrupper.

Prata om ekonomi

Att prata om ekonomi och pengar kan bidra till ekonomiskt välmående. Här får du tips för att ha dessa viktiga samtal med självförtroende, oavsett om det gäller barn, tonåringar, din partner eller äldre anhöriga.