Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Dramatiska börstider bör mötas med privatekonomisk stabilitet

USA:s nya handelspolitik med höga importtullar mot resten av världen har lett till stor börsoro och turbulens. De höjda tullarna riskerar att försätta USA i en lågkonjunktur och bromsa in den globala konjunkturen. Osäkerheten om framtiden är hög, både ett fortsatt handelskrig och en återkallelse av införda tullar är möjliga scenarier. Hushåll bör ta tillfället i akt och rusta sin privatekonomi så att den står stadigt oavsett ekonomisk framtid.

Börsraset riskerar att dämpa hushållens konsumtion

Ett långvarigt börsras kan påverka ekonomin negativt, inte minst i ett land som Sverige med en stor andel småsparare. Den mest direkta effekten hos hushållen går via ekonomisk psykologi. När hushållen ser sina investeringar minska i värde gör det att många känner sig fattigare och osäkra – oavsett om förlusterna har realiserats eller inte. Det kan leda till en psykologisk effekt där hushåll konsumerar mindre i ett försök att kompensera för att den upplevda förmögenheten minskat. Hushållen har redan hållit hårt i plånböckerna de senaste åren och om detta fortsätter riskeras återhämtningen av den svenska ekonomin att skjutas upp.

Sämre riskvilja kan tynga bostadsmarknaden

Ett negativt börssentiment kan även påverka bostadspriserna. Dels på grund av att hushållens riskvilja kan få sig en törn, dels för att många har sett sitt långsiktiga sparande till det framtida boendet minska kraftigt i värde den senaste tiden. Det gör att den sammantagna efterfrågan på bostäder förmodligen dämpas, i alla fall i närtid. 

God motståndskraft – en tydlig ljusglimt bland mörka moln 

Det positiva i dessa tider är att både Riksbanken och regeringen har hög beredskap att agera ifall den ekonomiska utvecklingen skulle kräva det. Riksbanken har varken stängt dörren för räntehöjningar eller sänkningar under året. Samtidigt har Sverige en låg statsskuld och därmed har regeringen goda möjligheter att öka offentliga utgifter eller sänka skatterna i syfte att stödja svenska hushåll och företag. 

Stabil privatekonomi ett skydd i osäkra tider

Även för hushållen kan det vara ett bra tillfälle att se över sin privatekonomi och rusta den för ekonomiskt osäkra tider. En del kan vara att se över bindnings­tiderna på bostadslånet. Många hushåll kan med fördel överväga att binda delar av bolånen i syfte att säkerställa stabila räntekostnader i en tid där styrräntan både kan stiga och sjunka närmaste året. 

En annan viktig del är att se till att man har en tillräcklig buffert på plats för att bygga upp en extra trygghet och motståndskraft i sin privatekonomi. Ett riktmärke kan vara att ha tre månadslöner på sparkontot.

Sist men inte minst kan det vara klokt att se över sitt försäkringsskydd ifall man skulle bli arbetslös. Att betala för en arbetslöshetsförsäkring i kombination med en extra buffert kan vara en god idé om du förlorar jobbet, inte minst ifall du upplever att en stor del av de månatliga utgifterna är svåra att minska.

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Upp Upp