Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Sälja bostad

Värdera hus eller lägenhet, förhandla mäklararvode, sälja på Blocket, skaffa nytt lånelöfte och bolån. Det är tusen saker att tänka på när du ska sälja din bostad och flytta därifrån. Vi ser till att du har full koll på läget mitt i flyttkaoset.

Följ checklistan så får du överblicken du behöver.

Checklista: 5 steg till att sälja din bostad

Frågor från andra i samma situation

Om du säljer ditt boende först vet du hur mycket pengar du kan lägga på ditt nya boende. Oftast kan du tillsammans med mäklaren bestämma flyttdatum längre fram i tiden så att du hinner hitta ett nytt boende.

Du kanske också behöver ett tillfälligt boende under övergångsperioden. Om du väljer att köpa innan du säljer har du två boendekostnader fram tills du får sålt din nuvarande bostad.
Läs hela rekommendationen från vår privatekonom Jens Magnusson

Vinstskatt

Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala skatt. När du räknar fram vinsten har du ibland möjlighet att dra av kostnader om du till exempel renoverat eller byggt ut.

Uppskov

Om du säljer en bostad i samband med att du köper en ny kan du under vissa förutsättningar ansöka om att vänta med betalningen av hela eller delar av vinstskatten. Detta kallas för uppskov. Läs mer om uppskov på vinstskatt – uppskovsräntan tas bort.

Tänk på det här:
Det finns vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda för att man ska få göra uppskov. Kolla alltid vad som gäller just dig.

Läs mer om uppskov med beskattningen när du har sålt din bostad (Skatteverket.se)

När du skriver kontrakt för din nya bostad måste du betala minst 10 procent av köpeskillingen i handpenning. Om du inte har sparande som täcker detta eller möjlighet att få lån till handpenning och brygglån behöver du sälja ditt nuvarande boende innan du köper den nya bostaden. Ett brygglån gäller som längst i sex månader.

Ett brygglån är ett tillfälligt lån under tiden du har dubbla bostäder. Du betalar ränta på lånet varje månad och du kan ha lånet som längst i sex månader. Under den här tiden kan du behöva sparade pengar för att täcka de högre kostnaderna för dubbla boenden.

Överbryggningslån – tillfälligt bolån

Det här kan vi hjälpa dig med

Hur mycket får jag låna?

Testa vår bolånekalkyl där du ser hur mycket du kan låna.

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Bli kund

Du som har Mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vi svarar på dina frågor kring bolån alla vardagar 8–18.

Relaterade livshändelser

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.