Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Tre saker att tänka på när du köper bostadsrätt

Det finns några saker du bör känna till när du köper en bostadsrätt. Det är en speciell boendeform och Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tipsar om tre viktiga punkter att ha koll på: du köper en andel i en ekonomisk förening samt rätten att disponera en specifik lägenhet, skillnaden mellan en äkta och oäkta bostadsförening samt att din ekonomi och föreningens ekonomi till en viss del kommer att höra ihop.

Tre viktigaste sakerna att tänka på när du köper en bostadsrätt

  1. Du köper en andel i en ekonomisk förening samt rätten att disponera en specifik lägenhet.
  2. Skillnaden mellan en äkta och oäkta bostadsförening.
  3. Din ekonomi och föreningens ekonomi till en viss del kommer att höra ihop.

Videon är 3 minuter lång. 

I Sverige är det ganska vanligt att bo i en bostadsrätt, särskilt i städerna. Eftersom det är en speciell boendeform så finns det några saker som du bör ha koll på när du köper en bostadsrätt.

– När man köper en bostadsrätt ska man komma ihåg att man inte köper själva lägenheten, utan man köper en andel i en ekonomisk förening samt rätten att disponera en specifik lägenhet som den föreningen har. Du äger alltså inte lägenheten själv, utan det är föreningen som gör det, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Det andra man ska tänka på är att det är skillnad på att köpa en andel i en äkta bostadsförening och på att köpa en andel i en oäkta bostadsförening.

– En äkta bostadsrättförening är en förening där minst 60 procent av lokalerna används till bostadsändamål. Om det är mindre än 60 procent så kallas det för en oäkta bostadsförening. Detta är viktigt, inte minst ur ett skatteperspektiv, säger Jens Magnusson.

Förmånsvärdesbeskattning i oäkta bostadsrättförening

Den som bor i en oäkta bostadsrättförening måste nämligen betala en förmånsvärdesbeskattning för sitt boende.

Förmånsvärdet är skillnaden mellan vad man betalar i avgift till föreningen och vad motsvarande lägenhet skulle ha kostat att hyra. Den skillnaden blir en förmån och på den summan betalar man 30 procent i skatt.

– En annan skillnad uppstår när du så småningom ska sälja din lägenhet. När du säljer en lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening med vinst så får du betala 30 procent av vinsten i skatt. Detta ska jämföras med vinsten i en äkta bostadsrättsförening som endast beskattas med 22 procent i skatt, säger Jens Magnusson.

Gemensam ekonomi

Det tredje du ska känna till är att din ekonomi och föreningens ekonomi till en viss del kommer att höra ihop, eftersom du köper en andel i föreningen. Därför är det mycket viktigt att du noggrant undersöker hur föreningens ekonomi ser ut.

– Ställ mycket frågor om ekonomin och läs gärna föreningens årsredovisning. I den ser du om föreningen har mycket skulder, vilka räntor de har på sina lån, om det finns några stora renoveringar planerade eller andra saker som kan komma att påverka föreningens kostnader och därmed så småningom även din avgift i föreningen, säger Jens Magnusson.

Ha koll på det här när du ska köpa ny bostadsrätt

  • Tänk på att du inte äger din lägenhet – det gör föreningen.
  • Ta reda på om föreningen är äkta eller oäkta. Det påverkar din beskattning.
  • Titta på föreningens årsredovisning för att få koll på det ekonomiska läget.