Att flytta ihop – gemensam bostad och ekonomi

Att flytta ihop med din partner kan kännas spännande. Ni får både mer tid tillsammans och mer pengar att röra er med. Men innan du gör en adressändring kan det vara bra att prata igenom några viktiga saker med din nya sambo. Hur tänker ni kring ekonomin? Hur funkar sambolagen? Behöver ni ändra era uppgifter om folkbokföring hos Skatteverket när ni flyttar? 

Ta del av vår checklista och få tips och råd från andra i samma situation. 

Checklista: 7 tips när du flyttar ihop

När du flyttar ihop med din partner räknas du som sambo och omfattas av sambolagen. Den juridiska definitionen av sambo är två personer som stadigvarande bor tillsammans under äktenskapsliknande former. Sambolagen gäller alltså inte om du flyttar ihop med din kompis.

1. Så här går det till praktiskt
2. Gör en sambobudget och fördela utgifterna rättvist
3. Starta ett gemensamt sparande
4. Håll koll på sambolagen
5. Sambor ärver inte varandra – skriv testamente
6. Se över ert försäkringsskydd
7. Skaffa en framtidsfullmakt

Frågor från andra i samma situation

Jag ska flytta ihop med min partner. Hur fördelar vi kostnaderna? Vem ska betala vad?
Tänk på att dela rättvist på hushållsutgifterna så att inte en står för merparten av mat- och hushållskostnaderna och medan den andra köper bilen och andra kapitalvaror. Tänk så här: om det blir en separation är maten uppäten, men bilen är kvar.

Ett gemensamt hushåll behöver inte innebära en gemensam ekonomi. Men eftersom mycket blir gemensamt, till exempel hyra, mat och- försäkringar är det värt att diskutera hur era ekonomiska förutsättningar och prioriteringar ser ut. Vad sparar ni in på och vad är ni villiga att lägga ut lite extra på? Tjänar en av er mer och ska betala en större andel av utgifterna?

Många använder sig av procentregeln. Det innebär att ni betalar lika mycket i procent. Om du tjänar 20 procent mer än din partner bör du alltså betala 20 procent mer av era gemensamma utgifter.
Läs vår artikel: Så undviker ni att bråka om pengar
Här kan du göra en budgetkalkyl

Stäng


Jag och min sambo vill ha en gemensam hushållskassa. Hur gör vi?
Det mest rättvisa är att skaffa ett gemensamt konto och koppla två kort till det. Starta sedan stående överföringar från era egna konton till det gemensamma.

Många använder sig av procentregeln när de ska fördela överföringarna. Det innebär att om du tjänar 20 procent mer än din partner bör du alltså föra över 20 procent mer till kontot.

Med SEB Credit kan du få ett extra kort och era köp samlas på en faktura varje månad. SEB Credit ingår kostnadsfritt i vår paketlösning Enkla vardagen och ett extrakort kostar 100 kr. Dessutom får du en extra försäkring på det du köper och upp till 60 dagars räntefri kredit. Tänk på att den som får extrakortet ska ha ett så kallat solidariskt betalningsansvar, detta fyller ni in i ansökan.

Som privatkund får du också tillgång till vår app. Där hamnar dina köp automatiskt i nio olika kategorier så att du kan se hur mycket du har spenderat på till exempel mat, restaurangbesök eller shopping.
Beställ Enkla vardagen

Stäng


Jag och min partner ska flytta ihop? Helst vill vi köpa en gemensam lägenhet. Hur mycket får vi låna?
Du kan enkelt räkna ut hur mycket ni får låna tillsammans genom att fylla i vår bolånekalkyl. Du får besked direkt.

Du kan enkelt räkna ut hur mycket ni får låna tillsammans genom att fylla i vår bolånekalkyl. Du får besked direkt.

Vanligtvis betalar du cirka 15 procent av bostadens pris kontant. Det kallas för kontantinsats. Resten kan du låna. Innan du börjar leta bostad är det därför bra att veta hur stor kontantinsats du kan gå in med.

Om ni inte har en tillräckligt stor kontantinsats kan det vara en god idé att börja spara nu så att ni får en lite större budget inför framtida bostadsköp.
Se hur mycket du får låna och få snabbt besked
Börja spara till en kontantinsats

Stäng

 

Det här kan vi hjälpa till med

Bli kund online

Boka rådgivning som kund

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning

Relaterade livshändelser

Köpa bostad

Här hittar du information om våra bolåneräntor, hur räntan sätts och vad som är viktigt att tänka på när du väljer bindningstid. 
Ditt livs största investering

Gifta dig

Att säga ja till den man älskar är kanske den finaste kärlekshandlingen man kan ge en annan människa. Vi ser till att ni är redo så att ni kan njuta av livet ni skapar tillsammans.
Ditt livs största lycka