Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

När du ska köpa hus

Några frågor du kan ställa dig när du ska köpa hus:

 • Hur är planlösningen?
 • Behöver det renoveras?
 • Hur ser din familjesituation ut om några år?
 • Är det nära till kollektivtrafik, grönområden eller matbutiker?
 • Hur långt är du villig att resa till dina dagliga aktiviteter?
 • Är det viktigt med trädgård eller balkong?
 • Hur klimatsmart är bostaden?

Fler tips på vad som är bra att tänka på får du i Svensk Fastighetsförmedlings podd Koll på läget.
Lyssna på avsnittet Att köpa villa eller radhus

Att gå på visning

Ju fler visningar du går på, desto tydligare bild får du över vad du vill ha. Låt dig inte luras av inredningsdetaljer, det är bostadens grundförutsättningar som är det viktiga. Och din magkänsla!

Tips!

Titta gärna efter slutpriser på Hemnet för att få en uppfattning om prisläget i det område du letar.
Se slutpriser på Hemnet

Om du hittar en bostad med energiklass A eller B enligt energideklarationen kan du ansöka om grönt bolån och få bättre boränta.
Läs mer och ansök

Vilka kostnader kan tillkomma?

 • Lagfart 1,5 procent av bostadens pris
 • Nya pantbrev 2 procent
 • Årlig fastighetsavgift
 • Besiktning
 • Tomträttsavgäld
 • Samfällighetsavgift
 • Handpenningslån och brygglån

När du får tillträde till huset hjälper vi dig att ansöka om lagfart och pantbrev hos Lantmäteriet. Det är även då du betalar stämpelskatt och övriga kostnader.

Lagfart

Lagfart är enkelt uttryckt ett bevis på vem som äger villan eller fritidshuset. När lagfarten registreras behöver du som köpare betala stämpelskatt. Stämpelskatten för lagfart är för närvarande 1,5 procent av bostadens pris. Dessutom betalar du en avgift på 825 kronor och bankens arvode på 625 kronor. Bankens arvode för att söka både lagfart och pantbrev är 900 kronor.

Exempel:
Du köper ett hus för 1 000 000 kronor. 1,5 procent av 1 000 000 = 15 000 kronor. 15 000 + 825 + 625 = 16 450 kronor

Pantbrev

För att du ska kunna belåna din villa eller ditt fritidshus behöver det finnas pantbrev. Pantbreven tillhör alltid fastigheten. Därför är det viktigt att titta på hur stort belopp som redan finns uttaget. Pantbrevsbeloppet måste vara minst lika stort som det du lånar, annars måste du ta ut nya pantbrev. Behöver du ta ut nya pantbrev görs det genom en ansökan till Lantmäteriet, det här hjälper banken dig med.

Skatten är för närvarande 2 procent på det nya pantbrevsbeloppet. Dessutom betalar du en avgift på 375 kronor och bankens arvode på 675 kronor. Söker du både lagfart och pantbrev är bankens arvode 900 kronor.

Exempel:
Du är intresserad av ett hus som har 400 000 i uttagna pantbrev. Du vill låna 1 000 000 kronor och måste därför ta ut nya pantbrev på 600 000 kronor. 2 procent av 600 000 = 12 000 kronor. 12 000 + 375 + 675 = 13 050 kronor.

Alla som äger en bostadsfastighet måste betala en fastighetsavgift, men undantag görs för nybyggda bostadshus. Att du äger fastigheten och beloppet för fastighetsavgiften finns normalt förtryckt i din deklaration.  Som mest betalar du 7 412 kronor per år (avser taxeringsår 2016).

Du som köpare ansvarar alltid för att undersöka bostadens fel och brister. Det kallas för undersökningsplikt. Undersökningen är mycket omfattande och väldigt viktig. Vi rekommenderar att du gör en så kallad överlåtelsebesiktning och anlitar en behörig besiktningsman för att göra jobbet. Tänk dock på att en sådan besiktning inte fritar dig från undersökningsplikten.

Tänk på det här:

 • Det är bra om köpekontraktet innehåller en bestämmelse som ger dig tid till att göra en besiktning.
 • Kostnaden betalas av den som köper, vanligtvis cirka 9 000 kronor för en normalstor fastighet.
 • Ta referenser på besiktningsmannen eller firman som ska anlitas, till exempel genom vänner eller på nätet.
 • Kontrollera att besiktningsmannen har en ansvarsförsäkring.

En överlåtelsebesiktning utgår normalt från vad som kan upptäckas på fasader, tak, mark, i våtutrymmen, bakom dörrar och i inspektionsluckor. Den är inte alltid fulltäckande och kan därför behöva kompletteras. Ofta ingår inte inspektion av el, vatten, avlopp, ventilation, uppvärmningssystem eller skorstensstock.
Se behöriga besiktningsmän

Håll koll på eventuella renoveringar som behöver göras och räkna in det i budgeten. Priser för renoveringar kan skilja sig mycket åt beroende på dina önskemål. Vi rekommenderar att du tar in offerter från flera hantverkare och även tar in referenser på dessa. Här är några generella priser:*

Helrenovering standardbadrum: cirka 100 000–150 000 kronor.
Kök i mellanklass: cirka 200 000–250 000 kronor.
Ny altan: cirka 1 000 kronor per kvadratmeter.

* Alla exempel är beräknade inklusive material och arbetskostnad, före eventuella skatteavdrag.

Rotavdrag

Om du ska bygga ut, underhålla eller renovera din bostad och anlitar hjälp kan du göra avdrag i deklarationen för en del av arbetskostnaden. Det kallas för rotavdrag. Badrums- och köksrenoveringar eller målningsarbeten är exempel på arbeten där du vanligtvis kan göra avdrag.

Tomträtt betyder att du äger huset men inte marken det står på. Äger du en tomträtt betalar du en avgift som kallas tomträttsavgäld till fastighetsägaren. Ägaren är vanligtvis kommunen eller staten. Tomträttsavgälden är avdragsgill i deklarationen precis som räntekostnader.

Om du köper en fastighet som tillhör en samfällighetsförening blir du automatiskt medlem i föreningen. En samfällighetsförening kan bildas för att tillsammans ta hand om skötseln av gemensam mark eller anläggningar som ägs av flera fastigheter. Exempel på dessa kan vara en brygga, parkering eller lekplats.

Om en fastighet är med i en samfällighet måste oftast en samfällighetsavgift betalas, den är obligatorisk och bidrar bland annat till underhåll av de gemensamma ytorna.

Att köpa hus kan medföra kostnader som du inte har haft tidigare. Här är några exempel på vad du kan behöva köpa eller underhålla:

Sophämtning och sotning.
Gräsklippare.
Trädgårdsmöbler och trädgårdsredskap.
Persienner och markiser.
Larm, bredband eller fiber.
Energisystem, avfuktare eller luftvärmepump.

Att köpa villa eller radhus

Vad ska du tänka på när du börjar kolla på hus? Och vad ska du kolla lite extra på under visningen? Det får du tips om i Svensk fastighetsförmedlings podd Koll på läget.
Lyssna på avsnittet

Hur mycket får jag låna?

Till Bolånekalkylen

Ansök om lånelöfte

Läs mer om lånelöfte

Ring upp mig

Tack så mycket!

Vi hör av oss till dig så fort vi kan.

Hoppsan!

Något gick fel. Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

Vill du ringa oss istället?

0771-23 75 00
vardagar 8–21.30
lördag 9–17
söndag 10–18

Customer service