Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Höja bolån

  • Att utöka ditt bolån kan vara ett bra  sätt att finansiera renoveringen.
  • Minsta belopp att låna är 100 000 kr och maxbelopp att låna är upp till 85 % av bostadens värde.
  • En renovering kan bevara eller höja värdet på bostaden.

Så gör du för att höja ditt bolån

  1. Skicka in en ansökan om att höja bolån, ofta får du svar direkt. Ansökan är inte bindande.
  2. Vi hör av oss till dig och kommer överens om upplägget för ditt nya bolån. Vi skickar sen ut lånehandlingarna till dig.
  3. Efter att vi fått tillbaka lånehandlingarna betalar vi ut lånet den dag och till det konto som du angett.

Bra att tänka på vid höjning av bolån

Be föreningen om ett utdrag ur lägenhetsförteckningen
När vi har beviljat din ansökan behöver vi ett utdrag ur föreningens lägenhetsförteckning. Be din förening om utdraget och skicka det till oss via post eller e-post. Utdraget får inte vara äldre än 30 dagar.

Du kan behöva betala en pantsättningsavgift
När du höjer ett bolån och pantsätter din bostadsrätt som säkerhet för det nya lånet måste bostadsrättsföreningen registrera pantsättningen i föreningens lägenhetsförteckning. För detta kan föreningen ta ut en avgift, en så kallad pantsättningsavgift. Det är pantsättaren, alltså du som bostadsrättshavare, som betalar avgiften. Avgiften är vanligtvis cirka 1 procent av det gällande prisbasbeloppet, vilket i år (2023) motsvarar 525 kronor. I föreningens stadgar kan du se vad som gäller i din förening: om en avgift tas ut och hur stor den i sådana fall är.

Du kan behöva ansöka om nya pantbrev
Om du vill lägga om ditt bolån och låna mer pengar än vad det finns utrymme för i pantbreven idag, behöver du ansöka om nya pantbrev hos Lantmäteriet. När du ansöker om att höja ditt bolån kontrollerar vi om du behöver nya pantbrev. I så fall hjälper vi dig med ansökan.

Vad kostar det?
Du betalar 2 procent av det nya pantbrevsbeloppet i skatt. Dessutom betalar du en avgift på 375 kronor till Lantmäteriet och en handläggningsavgift på 675 kronor till oss.

Om din belåningsgrad blir över 50 procent när du höjer ditt bolån behöver du amortera. Belåningsgraden är bolånets storlek i förhållande till bostadens värde. Du kan välja att amortera på två olika sätt.

  1. Du kan amortera på din totala skuld. Om du har en belåningsgrad på över 70 procent måste du amortera 2 procent av den totala skulden varje år. På lån med 50–70 procents belåningsgrad måste du amortera 1 procent.
  2. Du kan istället amortera på den nya delen av lånet. Då amorterar du av hela det belopp du höjer ditt bolån med på 10 år.

Belåningsgrad Minsta amortering

70­­­–85 % 2 %
50­­­–70 % 1 %
0­­­–50 % Inget lagkrav

Hur räknar jag ut min belåningsgrad?
Du räknar ut belåningsgraden genom att ta lånesumman delat med bostadens värde och multiplicera det med 100.

Exempel:
Du har lån på 1 700 000 kronor och din bostad är värd 2 500 000 kronor.
1 700 000/2 500 000 x100 = 68 %
Din belåningsgrad är alltså 68 %.

Tänk på det här

I samband med att du höjer ett bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde, om den inte redan har det. Det är det värde som din amortering grundas på och är samma i fem år, oavsett om marknadsvärdet ändras.

Exempel: Om du lånar en miljon kronor

Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 4,99 procent och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 5,11 procent. Den första månads­betalningen blir då 5 825 kronor. 

Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 2 249 330 kronor före skatte­reduktion. Efter en skatte­reduktion på 30 procent blir det totala sammanlagda beloppet 1 874 531 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. 

Tänk på att om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan beloppet som ska återbetalas påverkas av valuta­kurs­förändringar.           

Krediten tillhandahålls av Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), 106 40 Stockholm, organisations­nummer: 502032-9081. För att låna behöver du ha ett konto och internet­banken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad.

Vanliga frågor om bolån

Bolån är i första hand tänkt som finansiering för sådant som relaterar till bostaden till exempel renoveringar som kan bevara eller öka bostadens värde.

Tänk på att det du ska använda lånet till kan minska i värde över tid. Det är därför bra att återbetala lånet i en snabbare takt än värdeminskningen. Minsta amorteringstid för bolån är 10 år.

Det är viktigt att tänka på att ditt framtida låneutrymme minskar när du höjer ditt lån. Det kan bli svårt att få ytterligare lån om du till exempel behöver renovera bostaden.

Det kan vara möjligt att höja bolån för att hjälpa till med kontantinsatsen. Eftersom lån eller gåvor till barn kan påverka skatter och arvsfrågor rekommenderar vi juridisk rådgivning, exempelvis genom vår samarbetspartner Lexly.

När du ansöker om höjning av ditt bolån gör vi alltid en individuell bedömning av din ekonomi och din nuvarande belåningsgrad, som är bolånets storlek i förhållande till bostadens amorteringsgrundande värde.

Det är viktigt att tänka på att ditt framtida låneutrymme minskar när du höjer ditt lån. Det kan bli svårt att få ytterligare lån om du till exempel behöver renovera bostaden.

Läs mer om att hjälpa barnen med första bostaden

Juridisk rådgivning med Lexly

Med vår bolånekalkylator får du en första uppskattning av hur mycket du kan låna. Om det är aktuellt att köpa bostad kan du ansöka om ett bolånelöfte för att veta mer exakt hur mycket du kan låna.

Bolånekalkyl – hur mycket får jag låna?

Hos oss får du en individuell bolåneränta. Räntan sätts utifrån vår ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning, som bland annat beror på dina ekonomiska förutsättningar, hur stora lån du har i förhållande till bostadens värde och hur mycket affärer du har hos oss i övrigt.

Läs mer om individuell ränta

Du som bor i hus kan både sänka dina elkostnader och bidra till produktionen av förnybar energi genom att installera solceller. Därför erbjuder vi två typer av solcellslån med extra förmånlig ränta för dig som har bolån hos oss.

Erbjudandet gäller när du köper solceller från vårs samarbetspartners E.ON eller Vattenfall. De ger dig också en förmånlig installationsrabatt.

Läs mer om solcellslån

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vi svarar på dina frågor kring bolån alla vardagar 8–18.