Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Höja bolån och låna på huset

Höja bolån – en smart finansiering vid renovering

Att utöka ditt bolån är ett smart sätt att finansiera renoveringen.

Om du redan har ett bolån går det snabbare att få besked när du vill höja det. Våra experter hjälper dig hela vägen.

En renovering höjer värdet på bostaden och du gör en långsiktig investering.

Kontakta mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Tack så mycket!

Vi hör av oss till dig så fort vi kan.

Hoppsan!

Något gick fel. Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

Allt du behöver veta om höjning av bolån

Bra att tänka på om du har villa eller fritidshus

Du kan behöva ansöka om nya pantbrev
Om du vill lägga om ditt bolån och låna mer pengar än vad det finns utrymme för i pantbreven idag, behöver du ansöka om nya pantbrev hos Lantmäteriet. När du ansöker om att höja ditt bolån kontrollerar vi om du behöver nya pantbrev. I så fall hjälper vi dig med ansökan.

Vad kostar det?
Du betalar 2 procent av det nya pantbrevsbeloppet i skatt. Dessutom betalar du en avgift på 375 kronor till Lantmäteriet och en handläggningsavgift på 675 kronor till oss.

Bra att tänka på om du har bostadsrätt

Be föreningen om ett utdrag ur lägenhetsförteckningen
När vi har beviljat din ansökan behöver vi ett utdrag ur föreningens lägenhetsförteckning. Be din förening om utdraget och skicka det till oss via post eller e-post. Utdraget får inte vara äldre än 30 dagar.

Du kan behöva betala en pantsättningsavgift
När du höjer ett bolån och använder din lägenhet som säkerhet behöver det nya lånet registreras i föreningens lägenhetsförteckning. Många föreningar tar ut en avgift för det. Den kallas pantsättningsavgift och brukar vara runt 450 kronor.

Hur påverkas min amortering?

Om din belåningsgrad blir över 50 procent när du höjer ditt bolån behöver du amortera. Belåningsgraden är bolånets storlek i förhållande till bostadens värde. Du kan välja att amortera på två olika sätt.

  1. Du kan amortera på din totala skuld. Om du har en belåningsgrad på över 70 procent måste du amortera 2 procent av den totala skulden varje år. På lån med 50–70 procents belåningsgrad måste du amortera 1 procent.
  2. Du kan istället amortera på den nya delen av lånet. Då amorterar du av hela det belopp du höjer ditt bolån med på 10 år.

Belåningsgrad Minsta amortering

70­­­–85 % 2 %
50­­­–70 % 1 %
0­­­–50 % Inget lagkrav

Hur räknar jag ut min belåningsgrad?
Du räknar ut belåningsgraden genom att ta lånesumman delat med bostadens värde och multiplicera det med 100.

Exempel:
Du har lån på 1 700 000 kronor och din bostad är värd 2 500 000 kronor.
1 700 000/2 500 000 x100 = 68 %
Din belåningsgrad är alltså 68 %.

Tänk på det här

I samband med att du höjer ett bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde, om den inte redan har det. Det är det värde som din amortering grundas på och är samma i fem år, oavsett om marknadsvärdet ändras.

Kontakta oss när du vill förlänga ett bolån så hjälper vi dig med din individuella ränta.

Ring oss: 0771-23 75 00.
Öppet: vardagar 8–21.30, lördag 9–17 och söndag 10–18.
Hitta ditt närmaste bankkontor

Vill du läsa mer om att förlänga ett bolån?
Läs privatekonomens råd till dig som ska förlänga bolånet

 

Om du har tremånadersränta kan du när som helst binda ditt bolån. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Ring oss: 0771-23 75 00.
Öppet: vardagar 8–21.30, lördag 9–17 och söndag 10–18. 
Hitta ditt närmaste bankkontor

Utgå från din ekonomi, familjesituation och syn på risk när du väljer bindningstid för din ränta. Genom att sprida dina lån på olika bindningstider kan din ekonomi bli mindre sårbar om bolåneräntorna skulle stiga.

Tremånadersränta Bunden ränta
För dig som har utrymme i din budget och är ok med att månadskostnaden kan variera.  För dig som vill ha trygghet i att månadskostnaden inte ändras.
En ränta som följer marknaden och justeras var tredje månad. Räntan är densamma under hela bindningstiden.
Du kan välja att binda lånet när som helst, helt kostnadsfritt. Du lägger inte alla ägg i samma korg. Om dina bundna lån löper ut vid olika tidpunkter blir det en successiv anpassning till marknadsläget.  
Om du vill lösa lånet kostar det ingenting.  Om du vill lösa lånet eller göra en större engångsamortering innan bindningstiden gått ut kan det medföra en kostnad, en så kallad räntekompensation.

 

Så fungerar tremånadersränta

Tremånadersräntan justeras var tredje månad och följer vår ordinarie bolåneränta, som i sin tur styrs av marknadsläget. Den individuella räntenedsättningen är däremot densamma under hela villkorsperioden, som är två år. När det är dags för en ny villkorsperiod kan nedsättningen bli högre eller lägre beroende på hur det finansiella marknadsläget och dina övriga affärer hos oss ser ut just då. 

Innan din villkorsperiod går ut får du en påminnelse om förlängning från oss. 

Vill du lära dig mer om räntor?
Se vår ränteskola

Ränta är kostnaden för att låna pengar. Räntesatsen är normalt sett individuell och anges i procent.

Din ränta beräknas utifrån vår ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning.

  • Den ordinarie räntan påverkas av marknadsläget och den kostnad vi har för bolåneverksamheten.
  • Den individuella räntenedsättningen påverkas bland annat av hur mycket bolån du har i förhållande till bostadens värde och dina övriga affärer hos oss.

Vill du lära dig mer om räntor?

Om du har ett rörligt bolån, med tremånadersränta, kan du när som helst och utan kostnad binda, lösa eller extraamortera på lånet. Du kan göra en extra inbetalning via appen, via din internetbank eller genom att kontakta oss.

  • I appen väljer du Lån och det bolån du vill betala av. Tryck sedan på Amortera extra och fyll i uppgifterna.
  • På internetbanken väljer du Lån - Mina lån. Lånenumret för det lån du vill amortera. Klicka på Amortera extra och fyll i uppgifterna. Eller logga in via den här länken.
    Mina lån på internetbanken

Tänk på det här:
Ett bolån med tremånadersränta kan du lösa eller extraamortera när som helst utan att det kostar något. 

Om du har bundet lån kan du lösa eller göra en extraamortering under räntebindningstiden, men du kan behöva betala en räntekompensation. 

När du väljer att betala av ditt bolån innan räntebindningstiden löpt ut får du betala ränteskillnadsersättning. När vi räknar fram ränteskillnadsersättningen jämförs bolånets räntesats med en jämförelseränta. Som jämförelseränta används den ränta som i allmänhet gäller för bostadsobligationer* med en löptid som motsvarar den tid som återstår av räntebindningstiden och ökas med en procentenhet.
*För lån som bundits före juli 2014 tas jämförelseräntan fram genom statspapper. 

De räntor och amorteringar som skulle ha gjorts fram till räntebindnings-tidens slut nuvärdesberäknas. Ränteskillnadsersättningen blir skillnaden emellan det framräknade nuvärdet och kapitalskulden den dag då du löser ditt lån i förtid.

Vilka bostadsobligationer som ligger till grund för beräkningen fastställs en gång per kvartal av Svenska Bankföreningen med daglig kursuppdatering.

Vill du extraamortera ett bundet lån i samband med en förlängning kan du däremot göra det utan extra kostnad. Hör av dig till oss före förlängningen så hjälper vi dig.

Om du redan har bolån hos oss med bunden ränta kan du ha möjlighet att göra ett så kallat säkerhetsbyte. Det betyder att du får flytta med ditt gamla bolån med din nuvarande ränta och bindningstid. Vi gör dock alltid en individuell bedömning av den nya bostaden innan vi godkänner säkerhetsbytet. Om du gör ett säkerhetsbyte räknas lånet som ett nytt lån och omfattas därför av amorteringskravet som infördes 1 juni 2016. Det innebär att du kan behöva börja amortera på ett bolån som tidigare har varit amorteringsfritt.

Exempel på hur du kan räkna på din ränta för bolån

Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 2,09 procent och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 2,11 procent. Den första månadsbetalningen blir då 3409 kronor.

Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 1 523 267 kronor före skattereduktion. Efter en skattereduktion på 30 procent blir det totala sammanlagda beloppet 1 366 287 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken.

Tänk på att om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan beloppet som ska återbetalas påverkas av valutakursförändringar.

Krediten tillhandahålls av Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), 106 40 Stockholm, organisationsnummer: 502032-9081. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad.

Customer service