Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så använder du ditt kreditkort på bästa sätt

Américo Fernández

Om du handlar för pengar du har på kontot eller i plånboken kan du inte komma lägre än till noll. Men med ett kreditkort kan du fortsätta att handla även efter att nollan är nådd. För de flesta innebär det inga problem, och det finns även fördelar med att använda kreditkortet vid vissa tillfällen. Men det gäller att ha koll på vad som händer om du blir försenad eller inte har möjlighet att betala tillbaka i tid. Det säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Svenskarnas skulder uppgår till drygt 4 000 miljarder kronor. Av dessa är nästan 80 procent bolån. Länge var studielån den näst största posten, men numera ligger kreditkortsskulder och blancolån på andra plats. Enligt Américo Fernández beror det på att begreppet kreditkort har breddats och att fler handlar med kort. 

– Tidigare var det bankerna som gav ut kreditkort. Numera har många affärer egna kort som gör det möjligt för kunderna att handla nu men betala senare. Främst är det yngre och medelålders personer som nappar på den möjligheten.

Enligt Américo är det inga problem med att använda kreditkortet för inköp så länge du kan betala dina skulder. 

– Men den dagen du tappar kontrollen och inte längre kan betala räkningen när den kommer, då är det värre. Lånet börjar då belastas med hög ränta eller dyra avgifter. Du kanske måste ta ett nytt lån för att lösa den första krediten och för en del blir det starten på stora ekonomiska problem.

Djävulen bor i detaljerna 

En orsak till att en del förlorar kontrollen är att de inte har koll på hur mycket de handlat för eller villkoren vid sena eller missade betalningar. För även om butikerna lockar med ”räntefritt” och ”extra rabatter” om du handlar på kortet, så är det viktigt att veta vad som gäller om du inte betalar i tid.

– Få läser det finstilta, men djävulen bor som bekant i detaljerna och det gäller att ha koll på vilken kreditränta som gäller för kortet. Vid större inköp kan kanske en vanlig blancokredit via banken vara det bästa och billigaste alternativet. Bankernas räntor brukar vara lägre än andra långivares räntor, som kan hamna på 20 eller 25 procent eller ännu högre. Det kan även finnas en startkostnad, uppläggningsavgift och andra avgifter som tillkommer.

– Det är ju så att butikerna vill att du ska spendera utan att låta plånboken begränsa dig. Många ger därför rabatter om du handlar på kortet, för att sedan tjäna pengar på både merförsäljningen och på avgifter och räntepåslag på krediten som sådan.

Använd kreditkortet på resan

Men att använda kreditkort behöver inte vara dåligt. Ibland kan det till och med vara bra att använda kreditkort istället för kontanter. Det gäller till exempel i samband med resor. Om du köper resan med ditt kreditkort ingår ofta ett extra reseskydd. Och använder du kortet för alla utlägg på resan kan du säkerställa att utgifterna stämmer innan du betalar dem. Plastkortet gör även att du slipper kontanter och att du får en sammanställning över vad du har köpt.

– Det handlar om att använda kortet på rätt sätt. Gör du det är det inga problem. Mitt råd är att inte använda kreditkortet till vardagskonsumtion. I stället är det bättre att använda det till större saker som inte sker ofta. Kreditkortsskulden ska aldrig komma som en överraskning. 

 

Américos tips för att undvika obehagliga kreditkortsöverraskningar

  • Skaffa inte för många kreditkort. Det kan både leda till sämre överblick över dina inköp och påverka din kreditbedömning negativt.
  • Håll koll på dina inköp. Kom ihåg att varje köp med kreditkortet är ett lån som ska betalas tillbaka.
  • Utnyttja inte mer i kredit än du kan återbetala de närmaste månaderna. Blir du sen blir det dyrt.
  • Kolla alltid betalningsvillkoren. När ska den återbetalas utan att krediten belastas med ränta eller avgifter (oftast 30 eller 60 dagar)? Vad händer om du inte betalar i tid? Finns det en startkostnad för krediten? Finns det övriga avgifter, som exempelvis aviavgifter?
  • Jämför och kolla räntevillkoren. Vad är den nominella räntan (den ränta som långivaren tar ut för lånet) och vad är den effektiva räntan (räntan som ska betalas plus de olika avgifter som långivaren tar ut för lånet)?
Américo Fernández, Privatekonom, SEB
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández