Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Samla lån och krediter – lägre kostnad med samlingslån

Många smålån hos olika långivare gör det svårt att få koll på sin ekonomi. Samla istället dyra smålån i ett samlingslån med bättre villkor och fler fördelar.

  • Sänk dina lånekostnader.
  • Få bättre kontroll över dina skulder.
  • Lös lånet när du vill – utan extra kostnad.
Ansök om samlingslån

Samlingslån – räkna ut hur mycket du kan spara och ansök

Tips och råd när du ska lösa lån och krediter

Sänk lånekostnaderna med samlingslån

Många har flera dyra lån, krediter och kreditkort med kostnader som ibland kan vara svåra att överblicka. Ett sätt att sänka lånekostnaderna samtidigt som du kan spara pengar är att lösa lån genom att samla dem i ett nytt samlingslån med bra villkor – till exempel vårt privatlån Enkla lånet.

Samlingslån för oförutsedda situationer

Att lösa lån och istället ta ett samlingslån kan vara ett bra sätt att få överblick över sin ekonomi. Samtidigt kan du få ned räntan om man har flera smålån. Det är inte ovanligt att samla på sig lån efter att det kanske tillfälligt har uppstått ett behov. Man kanske måste betala en oförutsedd bilreparation samtidigt som semesterresan eller det nyrenoverade köket ska betalas.

Se till den totala lånekostnaden

För att kunna jämföra olika långivares erbjudanden är det viktigt att du tar reda på den effektiva räntan. Den visar lånets totala kostnad inklusive alla avgifter, som till exempel aviavgifter. Jämför sedan totalsumman med vad det skulle kosta att lösa alla smålån och samla dem i ett samlingslån.

Ansök om samlingslån

Så fungerar samlingslån

  1. Fyll i låneformuläret
  2. Skriv under skuldebrevet som du får i brevlådan och skicka tillbaka det till oss.
  3. Pengarna finns på ditt konto i SEB 4–5 vardagar efter att vi har fått ditt skuldebrev.

För att ansöka om ett samlingslån ska du vara minst 20 år, ha en fast inkomst på minst 300 000 kronor om året och vara fri från betalningsanmärkningar.

Detta är bra att ha när du ansöker om samlingslån:

  • uppgifter om din inkomst och dina skulder
  • namnet på din arbetsgivare och ditt anställningsdatum
  • kontonummer för utbetalning och återbetalning av lånet.

Representativt exempel för Enkla lånet

Vi har en individuell prissättning och kredit­prövning görs alltid. Räntan är för närvarande 6,95–14,40 procent. Om den rörliga årsräntan är 8,45 procent, blir den effektiva räntan 8,92 procent för ett annuitetslån på 100 000 kronor upplagt på 5 år (60 återbetalnings­tillfällen) och med en uppläggnings­avgift på 300 kronor. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 123 255 kronor och din månads­kostnad blir 2 049 kronor. Årsränta per den 1 november 2023.

Återbetalningstiden på ett samlingslån är individuell, vilket innebär att du själv är med och bestämmer under hur lång tid du ska betala av lånet.

Spara pengar genom att ta reda på vad olika lån verkligen kostar innan du väljer. Här följer tips på sådant som kan var bra att kolla upp när du ska jämföra lån.

Effektiv ränta

Ju högre effektivränta desto mer kostar lånet. Med effektiv ränta menas den totala kostnaden för lånet inräknat ränta och avgifter.

Årsräntesats

Vad kostar det att låna pengarna? Ju högre årsräntesats desto dyrare blir lånet. Men ett lån med högre räntesats än ett med lägre årsräntesats kan ändå vara billigare om övriga avgifter är lägre. Därför är den effektiva räntan bäst att titta på när man vill jämföra lån.

Aviavgifter och andra administrativa avgifter

Kostar det att återbetala lånet? En aviavgift på 20 kr i månaden kanske låter lite men ska den betalas i 10 år blir det 2400 kr. Välj lån utan aviavgifter.

Uppläggningsavgifter

I samband med att lånet läggs upp sker kreditbedömning vilket kostar pengar. Den kostnaden tas ut som en engångsavgift, en uppläggningsavgift. Ju mindre denna kostnad är desto bättre.

Övriga avgifter

När du vill jämföra lån ska du noga kolla avgifterna för höjning av lånet, påminnelseavgift om man missar en återbetalning eller om det förekommer andra typer av avgifter.

Betalningsfri månad

Vissa kreditgivare erbjuder en eller flera betalningsfria månader vilket kan låta lockande vid en jämförelse. Det som i praktiken sker är att vid nästa betalningstillfälle får man betala mer eller att lånet förlängs vilket också kostar mer.

Återbetalning av lånet

Eftersom lån kostar i form av ränta och avgifter blir lånet dyrare ju längre man har det.

Total månadskostnad

Den totala månadskostnaden för ett lån handlar om att dels betala tillbaka det belopp man lånade, dels betala räntor för lånet. När du ska jämföra lån som har lång återbetalningstid och en total månadskostnad som är lägre tänk du på att ett lån med kortare återbetalningstid, inte behöver bli billigare, eftersom räntekostnaderna i det första fallet kan bli större.

Vad är skillnaden mellan annuitet respektive rak amortering?

Annuitet är en form av låneåterbetalning som innebär att man återbetalar samma belopp under lånets löptid om räntan är oförändrad. Det kan vara praktiskt att känna till sin kostnad men det kostar något mer än rak amortering. Rak amortering innebär att då låneskulden minskar, minskar också räntekostnaden direkt vilket gör att månadskostnaden blir mindre ju längre lånet löper.

Låneskydd

Till lånet erbjuder många kreditgivare att komplettera med en försäkring som träder in vid sjukdom eller arbetslöshet. Ser du behovet av den kan det vara klokt att titta på kostnaden och de viktiga delarna i villkoren, främst de som handlar om hur länge försäkringen gäller och hur mycket den ersätter. Dessutom är det viktigt att kolla vad försäkringen inte täcker när du vill jämföra lån.

Ett kreditkort erbjuder ofta en räntefri tid på 45–60 dagar innan räntan börjar öka på skulden. Räntorna är ofta ganska höga, vanligtvis på 10–20 procent. Dessutom betalar man ofta en årsavgift. Rekommendationen är att betala alla kreditkortsskulder innan räntan träder in.

I korten kan ingå olika typer av tilläggstjänster, till exempel försäkringar eller poäng på köp. Kortkrediter passar därför bra som buffert för oväntade kostnader eller när man vill att det man köper ska omfattas av en försäkring eller liknande. Det passar mindre bra om man vill ha ett större lån som man ska återbetala under en längre tid. Om du har utnyttjat kortkrediten och kommit upp i belopp över 20 000 kronor gör du klokt i att lösa dessa genom att ta ett billigare privatlån som Enkla lånet.

Att köpa på avbetalning är ett vanligt sätt att betala för lite mer kostsamma varor och tjänster, till exempel möbler, elektronik och resor. För den som köper på avbetalning kan det vara praktiskt att inte behöva betala hela kostnaden på en gång. För dem som säljer varorna kan det finnas olika motiv; ett är att försäljaren vill underlätta att få varorna sålda, och är det en delbetalning helt utan ränta eller några avgifter kan man gissa att kostnaden för delbetalningen är inbakat i varans pris.

Ett annat motiv för dem som säljer varor eller tjänster är också att tjäna pengar på avbetalningen. Detta görs genom aviavgifter, uppläggningsavgifter och en hög ränta. Ett annat vanligt sätt är att erbjuda räntefri avbetalning under en begränsad tid. Därefter blir räntan hög om avbetalningen inte är slutförd. Det är därför viktigt att räkna på vad denna service faktiskt kostar.

Om dina avbetalningsskulder är 20 000 kr eller mer och dessa skulder kostar mycket i ränta och aviavgifter är det klokt jämföra om det inte är billigare att betala av skulderna med ett privatlån som Enkla Lånet.

 

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med din ansökan! Personlig service dygnet runt.