Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skriva kontrakt

Efter budgivning är det dags för både säljare och köpare
attunderteckna ett köpekontrakt. Här berättar vi vad som
ska ingå i kontraktet och vad som skiljer ett köpekontrakt
från ett köpebrev.

Efter budgivning är det dags för både säljare och köpare att underteckna ett köpekontrakt. Här berättar vi vad som ska ingå i kontraktet och vad som skiljer ett köpekontrakt från ett köpebrev.

Köpekontrakt – knyter ihop bostadsaffären

Det är först när både säljare och köpare har undertecknat köpekontraktet som bostadsaffären är avslutad. Innan dess är ingen av parterna bundna till bud de lagt under budgivningen och kan därmed dra sig ur. Därför är det viktigt att ni så snart som möjligt undertecknar köpekontraktet vid försäljningen av hus, bostadsrätt eller annan typ av fastighet.

Kontakta oss innan du skriver kontrakt

Innan du skriver kontrakt är det viktigt att du kontaktar oss så vi kan kontrollera att bostaden går att belåna. Köper du en bostadsrätt behöver vi även titta på bostadsrättsföreningens ekonomi, för att se om den kan påverka dig.

Kontakta oss

Skriva kontrakt – vad ska jag tänka på?

Du och säljaren träffar mäklaren tillsammans för att skriva på kontraktet. Det sker oftast hos mäklaren.

Här är några råd på vägen:

  • Be gärna mäklaren om en kopia på kontraktet innan ni ses så att du i lugn och ro kan gå igenom det och skriva ner eventuella frågor.
  • Har du och säljaren kommit överens om specifika villkor är det viktigt att de finns med i kontraktet. Det kan exempelvis vara att en besiktning ska genomföras.
  • Efter att köpekontraktet är påskrivet är du förpliktigad att genomföra köpet när de eventuella villkoren är uppfyllda.

Upprätta ett köpebrev

På tillträdesdagen upprättas ett köpebrev i och med att den återstående köpeskillingen betalas. Det är också nu du som köpare får tillträde till bostaden. Köpebrevet kan alltså sägas vara ett kvitto på att hela köpeskillingen är betald. Med köpebrevet kan köparen dessutom registrera sig som ny ägare och få lagfart till fastigheten.


Skillnaden mellan köpebrev och köpekontrakt

Det som skiljer köpebrevet från köpekontraktet är alltså att köpekontraktet binder parterna till affären och innehåller alla eventuella villkor för affären. Köpebrevet är däremot ett bevis på att affären faktiskt är betald och att bostaden eller fastigheten har fått en ny ägare.

3 enkla steg när du ska ansöka om lånelöfte och bolån

Ta reda på hur mycket du kan låna

Se hur mycket du kan låna. Därefter kan du direkt gå vidare och ansöka om lånelöfte.

Till bolånekalkylen

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Kontakta oss

Kontakta oss innan du skriver kontrakt. Då kan vi kontrollera att bostaden går att belåna.