Möte med banken inför tillträde till ny bostad
När det börjar närma sig tillträdet, dagen då du får nyckeln till ditt
nya hem, behöver du på ett eller annat sätt kontakta oss igen. Vi hjälper
dig att lägga upp ditt lån, bestämma bindningstid, amorteringsplan och
se över hela din ekonomi.
Köpa bostad – steg för steg
Inför mötet med banken
- Kontakta oss och boka in ett möte om bolån på telefon eller kontor. Vill du sitta hemma i soffan när det passar dig eller vill du träffa en rådgivare personligen på banken?
- Läs gärna vår privatekonoms tips kring bolåneräntor.
Boränterådet - När du har bolån är det ofta viktigt med livförsäkringar. Kolla gärna vilka du har idag både privat och på jobbet.
Vi hjälper dig gärna med hela din ekonomi på ett enkelt sätt. Här är några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp.
Vardagsekonomi – kort, swish, appar, internetbanken och annat.
Sparande på kort och lång sikt – ska du resa, köpa bil eller investera i något annat?
Placering av pengar – vad är viktigt att tänka på?
Pensionssparande, privat och från din arbetsgivare – kan kännas avlägset, men är viktigt.
Bolåneskydd – när du vill försäkra ditt bolån.
Hemförsäkring – vår samarbetspartner är Trygg-Hansa.
Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar sjunker lånebeloppet löpande, vilket gör att dina räntekostnader minskar med tiden. Att din skuld minskar kan också ses som ett slags sparande.
Tänk på att det även kan vara bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Därför är det oftast bra att både amortera och att spara på andra sätt – inte bara det ena eller andra.
Det här säger lagen om amortering
I juni 2016 började ett nytt amorteringskrav att gälla, som sedan skärptes ytterligare 1 mars 2018. Hur mycket du behöver amortera beror på lånets storlek i förhållande till bostadens värde, även kallat belåningsgrad, och lånets storlek i förhållande till din inkomst.
Amorteringen beror på belåningsgraden
Om din belåningsgrad är över 70 procent måste du amortera minst 2 procent av den totala skulden varje år. Har du en belåningsgrad på 70 procent eller lägre kan du tillsammans med oss komma överens om en annan amortering, dock lägst 1 procent, till dess att belåningsgraden är 50 procent.
Din inkomst påverkar också amorteringen
Utöver amorteringen som avgörs av din belåningsgrad behöver du amortera mer om dina bolån är större än 4,5 gånger din årsinkomst. Om du har lån på andra bostäder ingår de också i beräkningen. Då behöver du amortera ytterligare 1 procent av dina totala lån på den bostad som du vill belåna. Lånar du tillsammans med någon är det era totala bolån som jämförs mot er sammanlagda inkomst.
Exempel:
Du och din partner har en sammanlagd inkomst på 50 000 kronor i månaden. Ni vill låna 3 miljoner kronor till en bostad värd 4,6 miljoner kronor. Då behöver ni amortera 2 procent av lånebeloppet per år, vilket blir 5 000 kronor per månad i amortering. Det beror på att er belåningsgrad är 65 procent (1 procents amortering) och att skulden är större än 4,5 gånger er årsinkomst (1 procents ytterligare amortering).
Tänk på det här
I samband med att du tar ett nytt bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde. Din amortering grundas på det värdet i fem år, även om marknadsvärdet rör sig uppåt eller nedåt under perioden.
Ränta är kostnaden för att låna pengar. Räntesatsen är normalt sett individuell och anges i procent.
Vilken ränta just du får beror på olika faktorer. Din ränta beräknas utifrån vår ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning.
- Den ordinarie räntan påverkas av marknadsläget och den kostnad vi har för bolåneverksamheten.
- Den individuella räntenedsättningen påverkas bland annat av hur mycket bolån du har i förhållande till bostadens värde och dina övriga affärer hos oss.
Läs mer om din individuella ränta.
Utgå från din ekonomi, familjesituation och syn på risk när du väljer bindningstid för din ränta. Genom att sprida dina lån på olika bindningstider kan din ekonomi bli mindre sårbar om bolåneräntorna skulle stiga.
Tremånadersränta
- För dig som har utrymme i din budget och är ok med att månadskostnaden kan variera.
- En ränta som följer marknaden och justeras var tredje månad.
- Du kan välja att binda lånet när som helst, helt kostnadsfritt.
- Om du vill lösa lånet kostar det ingenting.
Så fungerar tremånadersränta
Tremånadersräntan justeras var tredje månad och följer vår ordinarie bolåneränta, som i sin tur styrs av marknadsläget. Den individuella räntenedsättningen är däremot densamma under hela villkorsperioden, som är två år. När det är dags för en ny villkorsperiod kan nedsättningen bli högre eller lägre beroende på hur det finansiella marknadsläget och dina övriga affärer hos oss ser ut just då.
Innan din villkorsperiod går ut får du en påminnelse om förlängning från oss.
Bunden ränta
- För dig som vill ha trygghet i att månadskostnaden inte ändras.
- Räntan är densamma under hela bindningstiden.
- Du lägger inte alla ägg i samma korg. Om dina bundna lån löper ut vid olika tidpunkter blir det en successiv anpassning till marknadsläget.
- Om du vill lösa lånet eller göra en större engångsamortering innan bindningstiden gått ut kan det medföra en kostnad, en så kallad räntekompensation.
3 enkla steg när du ska ansöka om lånelöfte och bolån
Ta reda på hur mycket du kan låna
Få en uppfattning om hur mycket du kan låna med hjälp av bolånekalkylen. Därefter kan du direkt gå vidare och ansöka om lånelöfte.
Kontakta oss
Kontakta oss innan du skriver kontrakt. Vi behöver kontrollera att bostaden går att belåna innan vi beviljar det slutgiltiga bolånet.