Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Lånelöfte – ansök om lånelöfte för bolån

Ansök om lånelöfte

Du kan enkelt och smidigt ansöka om lånelöfte för bolån hos oss. Här finner du viktiga saker att tänka på, hur man ansöker om lånelöfte samt hur du går vidare med bolånekalkyl. Ditt lånelöfte gäller i tre månader och våra experter på bolån hjälper dig hela vägen.

Så fungerar ett lånelöfte

Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Det är ett villkorat förhands­besked som visar hur mycket du får låna för att köpa en bostad. Med ett lånelöfte vet du vad din ekonomi klarar och hur högt du kan gå i budgivningen när dröm­bostaden dyker upp. När du ansöker om lånelöfte digitalt får du snabbt besked – oftast direkt. Du får ett bekräftelse­mejl från oss där det framgår hur mycket du får låna.

Ditt lånelöfte baseras på uppgifterna som du själv anger i ansökan. Därför är det viktigt att du redan från början uppger riktiga uppgifter i ansökan, exempelvis om din inkomst och antal barn i hushållet. Eftersom det ofta blir budgivningar rekommenderar vi att du söker bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Det finns inga krav på att du behöver låna mer för att du har ett högre lånelöfte.

Innan du skriver på kontraktet

Ditt lånelöfte är inte knutet till en specifik bostad. När du har vunnit en budgivning behöver vi därför kontrollera att just den bostad som du vill köpa går att belåna. Det gör vi innan du skriver på kontraktet. Om du köper en bostadsrätt måste vi även kontrollera hur din avgift till föreningen kan påverkas om räntan på föreningens lån går upp. Om föreningens ekonomi är känslig för ränte­höjningar kan ditt lånebelopp bli lägre.

3 enkla steg när du ska ansöka om lånelöfte och bolån

Ta reda på hur mycket du kan låna

Se hur mycket du kan låna. Därefter kan du direkt gå vidare och ansöka om lånelöfte.

Till bolånekalkylen

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Kontakta oss

Kontakta oss innan du skriver kontrakt. Då kan vi kontrollera att bostaden går att belåna.

Ditt lånelöfte gäller i högst 3 månader. Därefter kan du ringa oss för att ansöka om att förnya det. Du behöver också ringa oss om din ekonomi förändras efter att vi har godkänt din lånelöftesansökan. Lånelöftet gäller nämligen bara så länge uppgifterna som du lämnade i ansökan stämmer.

För att kunna ansöka om lånelöfte hos oss behöver du bland annat ha en fast inkomst och tillräckligt med pengar till kontantinsatsen.

Du kan enkelt ansöka om lånelöfte digitalt. När du ansöker om lånelöfte får du snabbt besked – oftast direkt. Du får ett bekräftelsemejl från oss där det framgår hur mycket du får låna. Du kan ansöka om lånelöfte digitalt när du ska köpa villa, bostadsrätt eller fritidshus, är högst två personer som vill låna och ska sälja max en bostad. Om du lånar tillsammans med någon måste ni dessutom bo i samma hushåll efter köpet.

När du ska ansöka om lånelöfte behöver du veta:

  • ungefär hur mycket du vill köpa för
  • hur mycket du kan lägga i kontantinsats
  • vad du har i inkomst, sparande och lån

Om du redan äger en bostad behöver du veta ungefär vad den har för marknadsvärde och hur mycket lån som finns på den. Du behöver dessutom veta om du har, eller kommer att ha, något uppskov. Du kan läsa om uppskov hos Skatteverket.

Skatteverket

Om du som förälder har möjlighet kan du hjälpa ditt barn att köpa en bostad, exempelvis om han eller hon studerar. Ett sätt kan vara att hjälpa till med kontantinsatsen, ett annat är att stå med på lånen som medlåntagare, men då är det viktigt att ni båda vet vad det innebär. Om du vill ha juridisk rådgivning kan du vända dig till vår samarbetspartner Lexly

Boka rådgivning hos Lexly

Här är några av de saker som är bra känna till om du funderar på att stå som medlåntagare på ditt barns lån, och några saker som ni behöver fundera över tillsammans:

  • Du och barnet har samma ansvar för att betala räntor och amorteringar.
  • Lånet du har tillsammans med ditt barn kan påverka dina möjligheter att få andra lån.
  • Ni måste diskutera hur ni hanterar lånet om barnet blir sambo eller gifter sig.
  • Ni måste bestämma vem som ska äga bostaden. Äger ni tillsammans kan det innebära en skatteeffekt när barnet själv ska ta över lånen och ägarskapet.

När ditt barn får en stadig inkomst kan ni ansöka om att skriva över hela lånet på barnet. På så vis får du möjlighet att erbjuda eventuella syskon samma lösning. Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta oss på 0771-365 365.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vi svarar på dina frågor kring bolån alla vardagar 8–18.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen innan du legitimerar dig.