Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Köpa hus och villa – att tänka på

Dags att köpa hus? Få saker i livet är så spännande och roligt som att köpa villa. Men att köpa hus är troligen en av de största affärerna du kommer att göra i ditt liv. Därför underlättar det att gå in i affären med kunskap så att du gör en väl genomtänkt investering. Här är våra experters bästa tips på viktiga saker som är bra att tänka på vid husköp.

Gå på visning – så förbereder du dig

Ju fler visningar du går på, desto tydligare bild får du över vad du vill ha när du ska köpa villa. Låt dig inte luras av inredningsdetaljer, det är villans grundförutsättningar som är det viktiga. Och din magkänsla! Här är några frågor att tänka på vid husköp och inför visningen:

 • Hur är planlösningen?
 • Hur klimatsmart är villan?
 • Behöver huset renoveras?
 • Hur ser din familjesituation ut om några år?
 • Är det nära till kollektivtrafik, grönområden eller matbutiker?
 • Hur långt kan du tänka dig att resa till dina dagliga aktiviteter?
 • Är det viktigt med trädgård eller balkong?

När du har hittat ett hus som du tycker om – ta dig tid att promenera i området, prata med någon granne och undersök närheten till affärer och annat. Kontakta även kommunen för att få områdets detaljplan för att undvika tråkiga överraskningar längre fram. Kommunen kanske har exploateringsplaner som kan vara bra att känna till.

Läs på om huset – undersökningsplikt

På visningen får du en objektsbeskrivning av mäklaren med all information om fastigheten; hur huset är byggt, uppvärmningssystem, driftskostnader och vad som ingår. Uppgifter om pantbrev och servitut ska finnas med här. I samband med försäljning ska säljaren också visa upp en energideklaration som gjorts av en oberoende expert och som visar hur mycket energi huset förbrukar. Om huset är klimatsmart erbjuder vi dig en extra förmånlig boränta.

Även om säljaren har en viss upplysningsskyldighet och bör redovisa husets alla fel och brister så står kanske inte allt med i objektsbeskrivningen. Du som köpare omfattas enligt lag av en stor undersökningsplikt, så för din egen skull – försäkra dig om att alla husets fel och brister ligger på bordet genom att göra en besiktning innan du ska köpa villa. Du kan inte i efterhand få ersättning för de fel som du borde ha upptäckt.

Mer om besiktning när du ska köpa hus


Kostnader vid husköp

Förutom köpeskillingen finns det flera andra stora kostnader vid husköp. Här listar vi de största kostnaderna att tänka på när man köper hus.

 • Lagfart 1,5 procent av bostadens pris
 • Nya pantbrev 2 procent
 • Årlig fastighetsavgift
 • Besiktning
 • Tomträttsavgäld
 • Samfällighetsavgift
 • Renoveringar och övriga utgifter

Lagfart och pantbrev

När du får tillträde till huset hjälper vi dig att ansöka om lagfart och pantbrev hos Lantmäteriet. Det är även då du betalar stämpelskatt och övriga kostnader.

Mer om lagfart och pantbrev

Fastighetsavgift

Alla som äger en bostadsfastighet måste betala en fastighetsavgift, men undantag görs för nybyggda bostadshus. Att du äger fastigheten och beloppet för fastighetsavgiften finns normalt förtryckt i din deklaration. Som mest betalar du 7 412 kronor per år (avser taxeringsår 2016).

Besiktning

Du som köpare ansvarar alltid för att undersöka bostadens fel och brister. Det kallas för undersökningsplikt. Undersökningen är mycket omfattande och väldigt viktig. Vi rekommenderar att du gör en så kallad överlåtelsebesiktning och anlitar en behörig besiktningsman för att göra jobbet. Tänk dock på att en sådan besiktning inte fritar dig från undersökningsplikten.

Mer om besiktning när du ska köpa hus

Tomträttsavgäld

Tomträtt betyder att du äger huset men inte marken det står på. Äger du en tomträtt betalar du en avgift som kallas tomträttsavgäld till fastighetsägaren. Ägaren är vanligtvis kommunen eller staten. Tomträttsavgälden är avdragsgill i deklarationen precis som räntekostnader.

Samfällighetsavgift

Om du köper en fastighet som tillhör en samfällighetsförening blir du automatiskt medlem i föreningen och behöver betala en samfällighetsavgift. En samfällighetsförening kan bildas för att tillsammans ta hand om skötseln av gemensam mark eller anläggningar som ägs av flera fastigheter. Exempel på dessa kan vara en brygga, parkering eller lekplats.

Renoveringar

Håll koll på eventuella renoveringar som behöver göras när du ska köpa villa och räkna in det i budgeten. Priser för renoveringar kan skilja sig mycket åt beroende på dina önskemål. Vi rekommenderar att du tar in offerter från flera hantverkare och även tar in referenser på dessa. Här är några generella priser:*

 • Helrenovering standardbadrum: cirka 100 000–150 000 kronor.
 • Kök i mellanklass: cirka 200 000–250 000 kronor.
 • Ny altan: cirka 1 000 kronor per kvadratmeter.

* Alla exempel är beräknade inklusive material och arbetskostnad, före eventuella skatteavdrag.

Om du ska bygga ut, underhålla eller renovera din bostad och anlitar hjälp kan du göra avdrag i deklarationen för en del av arbetskostnaden. Det kallas för rotavdrag. Badrums- och köksrenoveringar eller målningsarbeten är exempel på arbeten där du vanligtvis kan göra avdrag.

Övriga kostnader vid husköp

Att köpa hus kan medföra kostnader som du inte har haft tidigare och som måste räknas in i budgeten. Här är några exempel på utgifter som kan tillkomma när du ska köpa hus:

 • Sophämtning och sotning
 • Gräsklippare
 • Trädgårdsmöbler och trädgårdsredskap
 • Persienner och markiser
 • Larm, bredband eller fiber
 • Energisystem, avfuktare eller luftvärmepump

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar klockan 8–18.