Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så leder föräldraledighet till ojämställd ekonomi

Kvinnor får idag i genomsnitt 7 300 kronor mindre i pension än män varje månad. Hur blev det så, och vad kan vi göra för att minska den skillnaden? Vår expert Américo Fernandez har förslagen som kan leda till mer ekonomisk självständighet.

Vägen till ojämställda pensioner börjar på arbetsmarknaden. Idag har kvinnor i snitt 4–5 procent lägre lön än män, efter att man räknat bort de skillnader som kan förklaras av yrkesval och utbildningsnivå.

När vi bildar familj ökar skillnaderna i inkomst ännu mer, eftersom kvinnor tar 70 procent av all betald föräldraledighet och 60 procent av allt vabbande. Fler än dubbelt så många kvinnor går dessutom ner i arbetstid under småbarnsåren. När det väl är dags att ta ut pensionen har gapet mellan männen och kvinnorna ökat rejält.

– Om inkomstgapet mellan kvinnor och män fortsätter att minska i samma takt som idag, har vi jämställda pensioner om närmare hundra år. Men det är inte pensionssystemet i sig som skapar skillnaderna – till stor del är de snarare ett resultat av våra egna cementerade beteendemönster och attityder. Och dem kan vi ju ändra på, säger Américo Fernandez, privatekonom på SEB.

Bestäm hur ni vill ha det – innan ni bildar familj

Ett sätt att öka den ekonomiska självständigheten och minska obalansen i en relation är att fatta medvetna och gemensamma beslut, innan det har blivit dags att bilda familj.

– Vi har en tendens att skjuta upp svåra diskussioner om pengar, vilket inte är konstigt då vår hjärna är riggad för att lösa akuta problem och vi gärna undviker problem där belöningen kommer längre fram. Men när första barnet väl har fötts har ni fullt fokus på det. Därför är det bäst att räkna på hur ekonomin påverkas av föräldraledighet, vab och deltidsarbete i god tid innan. Många tänker att det är mest ekonomiskt att den som tjänar bättre också jobba mer, men det är inte alltid så enkelt. Den som tjänar mindre kan till exempel ha större chans till en bra löneutveckling på sikt, säger Américo.

Jämna ut skillnaderna genom att kompensera

För att båda föräldrar ska behålla sin ekonomiska självständighet brukar Américo rekommendera att kompensationsspara till den som tar ut mest föräldraledighet.

–  Sätt er ner och räkna ut hur föräldraledigheten påverkar inkomsten och pensionen om någon av er tar större ansvar hemma. Sätt sedan av en summa som kompenserar för det. Men kom ihåg att den som blir kompenserad ska kunna behålla hela summan om ni skulle dela på er. Spara därför i den personens namn och gör det till ”enskild egendom” om ni är gifta, tipsar Américo.

Ytterligare ett sätt att kompensera för utebliven ekonomisk jämställdhet är att den ena föräldern för över sina premiepensionsrätter till den andra under en period. Det kan man göra via pensionsmyndigheten om man är gift eller registrerad partner.

– Att värna om den ekonomiska självständigheten och jämställdheten är en viktig handling, både för er själva och för den allmänna utvecklingen i samhället, säger Américo.

Américo Fernández, Privatekonom, SEB
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández