Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så sparar du bäst till barnen

Ett barn står på en sten med sina föräldrar bakom sig.

Att spara till barn är en fråga som engagerar många. Även en liten summa kan växa över tid och bli ett välkommet tillskott när barnen så småningom ska stå på egna ben. Men det gäller att komma igång med sparandet, gärna så tidigt och regelbundet som möjligt. Roger Törnkvist, placeringsstrateg på SEB, ger dig några tips på vägen.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Ett barnsparande i doppresent eller till födelsedagen är ofta en uppskattad gåva, och blir många gånger ett välkommet startkapital när det är dags för exempelvis att skaffa körkort, åka på språkresa eller köpa den första bostaden. Enligt Roger Törnkvist är inte beloppet det viktigaste.

– Det viktigaste är att du kommer igång. Även en liten summa kan växa sig stor på lång sikt.

Ett tips för att göra det till en regelbunden vana är att starta ett månadssparande med en automatisk överföring varje månad. Månadssparar du i fonder sprider du risken över tiden, eftersom du köper fondandelar vid olika tillfällen. Du kan även justera beloppet du sparar efter hand.

Tiden viktig för hur du ska spara

Hur länge pengarna ska sparas har betydelse för vilket sparalternativ du ska välja.

– Ska pengarna användas snart? Då är sparkontot ett alternativ, trots de låga räntorna. Tänker du istället spara på lång sikt kan fonder ett bra alternativ. De kan du spara i via ett fondkonto, på ett investeringssparkonto* eller genom en kapitalförsäkring.

Hög risk eller låg risk

Då ett barnsparande oftast är på lång sikt kan det vara en god idé att våga ta lite högre risk för att få möjlighet till lite bättre tillväxt. Men det är viktigt att välja en risknivå som känns bra för dig. Ta gärna hjälp från en rådgivare.

– Väljer du en högre risk kan det också vara bra att anpassa risknivån i sparandet allt eftersom barnet blir äldre. Ju närmare du kommer utbetalningsdagen, ju klokare kan det vara att balansera risken för att undvika kraftiga nedgångar, säger Roger Törnkvist.

Spara i ditt eller i barnets namn

En annan fråga att ta ställning till är om du ska spara i ditt eller i barnets namn. Om du vill spara i barnets namn och inte är mamma eller pappa till barnet, behöver du ett godkännande från barnets förmyndare. Oftast är det föräldrarna.

Väljer du ett sparkonto, fondkonto eller investeringsparkonto i barnets namn är det bra att komma ihåg att barnet får tillgång till pengarna när det fyller 18 år.

– Kanske har du funderingar kring om en 18-åring använder pengarna till det som du hade tänkt från början? Sparar du i stället i ditt eget namn kan du lämna över sparkapitalet till barnet när du själv vill. Kom dock ihåg att om du skulle avlida så tillfaller pengarna då dödsboet. Men genom att skriva ett testamente kan du garantera att barnet får sparbeloppet.

– Ett alternativ är att välja en kapitalförsäkring. Då sparar du i ditt namn med barnet som förmånstagare. Du väljer själv när och hur barnet ska få pengarna, till exempel att utbetalningen sker först vid 25 års ålder, i stället för vid 18 år. Även om du skulle avlida tillfaller sparbeloppet barnet.
Läs mer om att spara till barn och barnbarn 

*) De kontanta medlen på kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i SEB med ett belopp som motsvarar högst 100 000 euro. Om SEB skulle försättas i konkurs eller om Finansinspektionen skulle besluta att garantin ska träda in betalar Riksgälden ut ersättningen inom 20 arbetsdagar från beslutsdagen.
Läs mer om insättningsgarantin och investerarskyddet

Customer service