Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Det är aldrig för tidigt att starta eget

Är du 16 – 19 år gammal, gillar nya idéer och har lekt med tanken på att starta eget? Då är den här sidan för dig. 

Här hittar du massvis med smarta tips och inspiration på temat entreprenörskap – i videoform. Bland annat får du lära dig hur du kan vässa din affärsidé med något som kallas Lean Startup Canvas och möta flera intressanta entreprenörer.

1. Varför behövs entreprenörer och hur blir man en sådan?

I den här introfilmen berättar Belgin Fortaci, ansvarig för entreprenörssamarbeten på SEB, om varför företagande är så viktigt i ett samhälle. Hon delar också med sig av sina tankar om att göra verklighet av idéer och varför hon brinner extra mycket för entreprenörskap hos unga.  

2. Så gjorde Noel för att utveckla sin idé med Lean Startup Canvas

Belgin Fortaci träffar Noel Abdayem för att prata entreprenörskap, hållbarhet och hur man kan vässa sin affärsidé med hjälp av Lean Startup Canvas. Noel är grundare till The Humble Co. – ett företag som tillverkar nedbrytbara tandborstar och utbildar barn världen över i tandhälsa. 

3. Allting börjar med ett problem

Kan det löna sig att söka efter problem? Ja, säger Viktor Maisey, Experience Manager på SEB – det är ofta där affärsidéer uppstår. I den här filmen berättar Viktor mer om hur du kan hitta en idé att jobba vidare med.  

 

Mer inspiration och hjälp

 

Säg hej till några entreprenörer

På Prins Daniels Fellowships sida finns en webbsändning i två delar. Där får du möta grundarna till ljudbokstjänsten Storytel och appen Karma, som har utvecklats för att minska matsvinnet. Du får också höra hur man kan fixa sitt eget sommarjobb genom att bli sommarentreprenör.

Webbsändning om entreprenörskap

Podden Ung ambition – om entreprenörskap och personlig utveckling

Ung ambition är en veckopodd om entreprenörskap och personlig utveckling för unga. Här får du inspiration och tips som gör det enklare för dig att förverkliga dina drömmar.

Lyssna på podden Ung Ambition

Sommarjobb med Fryshuset och SEB sår ett frö om entreprenörskap

Många ungdomar fick sina sommarjobb inställda på grund av corona-epidemin. Fryshuset ordnade därför meningsfulla aktiviteter för 1000 unga i Stockholm. Ungdomarna jobbar i treveckorspass och SEB står bakom näringslivsveckan.

Läs om ungdomarnas upplevelse

 


Så kommer du igång

Här är några tips på hur du kan komma vidare när du vill starta eget:

 1. NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta företag.
  Du som bor i Stockholmområdet kan kontakta NyföretagarCentrum Söder  
  Kontor i övriga landet hittar du här
 2. SEB:s Entrepreneur Camp riktar sig till dig som är 16–19 år och har en idé som du utveckla för att kunna ta vidare till ett eget företag – nu eller i framtiden. 
  Läs mer
 3. Ungdrive är en ny app som gör det superenkelt för unga att starta företag – gratis, försäkrat och vitt.
  Till appen
 4. Ladda ner Lean Startup Canvas-mallen och skriv ner dina funderingar och strategier direkt i svarsrutorna. Spara sedan dokumentet. 
  Ladda ner mallen
© Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ)
Customer service