Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så tar du makten över ditt sparande

Kristin Gejrot, investeringsexpert på SEB

Börja spara tidigt och se till helheten. Det säger Kristin Gejrot, investeringsexpert på SEB. ”Börjar du tidigt får du in ett sparbeteende och lär dig på vägen vad som funkar för dig.” Här berättar Kristin hur hon tänker kring sparande, risk och betydelsen av en jämställd privatekonomi.

Kristin berättar att hon började köpa aktier när hon var femton år gammal.

– Jag jobbade extra under gymnasietiden, och när jag läste en kurs om aktier bestämde jag mig för att använda en del av lönen för att investera på börsen. Resten av lönen använde jag för konsumtion samt för att spara ihop till en resa efter gymnasiet.

De pengar som Kristin tjänade på aktier använde hon sedan som insats när hon var 23 och köpte sin första lägenhet.

– Mina föräldrar separerade när jag var 13, så det var mycket flängande fram och tillbaka mellan deras respektive boenden under flera år. Det skapade en hel del stress för mig men även en längtan att en dag kunna köpa och äga en egen bostad.

Insats till första lägenheten

– Mina föräldrar hade sparat pengar till mig sedan jag föddes, och de pengarna räckte till halva insatsen till min första lägenhet. Den andra halvan hade jag själv sparat ihop till, och det gav mig en riktig bra självständighetskänsla. Jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag tog emot nycklarna till min första lilla etta. Den hade kanske inget toppläge och var inte på många kvadrat, men den hade charm, möjligheter och framför allt så var den min. Dessutom var det en investering som gjorde att jag kunde komma in på bostadsmarknaden.

– Men jag gjorde många missar när jag började köpa aktier, så för mig var det bra att jag började tidigt och att jag lärde mig av mina misstag. De största missarna var att jag försökte göra snabba klipp istället för att tänka långsiktigt.

Självklarhet att spara

Kristin berättar att hon fortfarande sätter undan en del av lönen till olika typer av sparande.

– Börjar man tidigt så blir det en självklarhet att spara. Och väljer man månadssparande så sker det utan att man behöver tänka på det. Sedan brukar jag se över mitt långsiktiga sparande ett par gånger per år för att se om något behöver justeras.

– Jag ser även över risknivån i mitt totala sparande, inte bara sparandet i aktier och fonder. För som jag ser det ingår även pengar på konto och bostaden i ett sparande. Dessutom får jag in nya säkra pengar varje månad i form av lön, och de räknar jag också in i helheten. Så när det gäller mitt sparande i aktier och fonder tenderar jag att ta mer risk än jag gjort om jag inte hade de andra delarna på plats.

– Men det är även viktigt med en buffert om något skulle hända, och när det gäller pengar du kan behöva inom några månader eller närmsta året, ja då kanske inte börsen är den bästa investeringen.

Svårt att komma igång

Statistiken visar att män överlag sparar mer och äger mer.

– Jag tror att det finns historiska förklaringar till detta – att det tidigare var män som tjänade pengar och som fick större del eller hela arvet. Idag går det åt rätt håll, men det är fortfarande många kvinnor som säger att de inte vet hur de ska börja, att det är svårt att komma igång.

– Mitt råd till dem är att börja månadsspara. Då tickar sparandet på utan att du behöver göra något. Det kan också hjälpa att ha ett konkret mål i sikte, så du vet vad du sparar till eller för vem. Har du inget konkret mål kan en viss summa utgöra målet. Att till exempel ha 100 000 kronor på banken kan ge dig en skön frihetskänsla och göra dig mindre sårbar.

– Att spara till ett boende, eller 100 000 kr, kan naturligtvis kännas övermäktigt, men då kan man sätta upp delmål och se vad som är rimligt utifrån de egna förutsättningarna.

Kristin understryker även vikten av att jobba för en jämställd privatekonomi.

– Även om mycket går åt rätt håll så tjänar kvinnor fortfarande i regel mindre än män. De tar även ut mer föräldraledighet, vabbar oftare och deltidsarbetar i högre utsträckning. Om det inte är möjligt att dela lika på vabdagar och föräldraledighet så kan den som är hemma under barnåren kompenseras på något sätt, till exempel genom ett sparande som skyddas av ett äktenskapsförord, om ni en dag skulle gå skilda vägar.

Customer service