Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Fyra företag som visar vägen

Möt en samling starka personligheter som satsat högt, gått mot strömmen och vågat tro på sina idéer.

En orubblig innovatör som format svensk industri

Sven Wingquist
Sven Wingquist, grundare av SKF.

Redan tidigt i sin karriär började Sven Wingquist intressera sig för det innovationsutrymme som fanns inom hans yrke på fabriken. På eget bevåg upprättade han en experimentverkstad för att testa olika lagertyper och stålkvalitéer. Han förstod snabbt att hans banbrytande idé skulle kunna lägga grunden till ett nytt företag, men fick inget gehör för sin vision.

Trots det fortsatte han sina experiment och den 21 maj 1907 lämnades en avgörande patentansökan in på det som kom att kallas SKF-lagret. I och med det lades grunden till ett av världens största industriföretag, som tidigt backades av banken. Wingquist lämnade inte enbart efter sig ett 40-tal olika patent, utan även en innovationsanda som lever kvar i SKF än idag.

 

En egensinnig grundare med känsla för stil

Estrid Ericson
Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn. Foto: Lennart Nilsson/Svenskt Tenn

Att som ung kvinna starta företag i 1920-talets Sverige krävde mycket mod, men så var Estrid Ericson också en person som oförskräckt tog sig an livet. Hon grundade sitt företag Svenskt Tenn ur passion och höll fast vid sina ideal även när det blåste motvind.

I 56 år var hon vd och kom att sätta sin prägel på interiörer under revolutioner, världskrig och framväxten av folkhemmet. Med en unik fingertoppskänsla blandade hon högt med lågt och gammalt med nytt. 84 år gammal klev hon ner från vd-posten men hennes starka ideal och tydliga anda ekar än idag. Genom att vara stiftelseägda kan Svenskt Tenn obevekligen fortsätta att sätta kvalitet i första rummet och hålla fast vid sin långsiktiga ambition. Att finnas för evigt. 

 

En envis filantrop med hjärtat i Kongo

Rebu Burubwa
Rebu Burubwa, driver företaget Rutasoka.

2007 flydde Rebu Burubwa från krig och politisk oro i Kongo. Han tog sig till Sverige och har sedan dess lyckats bli både filantrop och entreprenör. Idag driver han företaget Rutasoka som importerar och säljer ekologiskt kaffe. Visionen är enkel – att erbjuda ett kaffe som både smakar och gör gott. Därför investerar bolaget i de kongolesiska samhällena där bönorna odlas.

Som ett första steg i att ge tillbaka till sitt hemland byggde Rebu en kvinnoklinik. Fortsättningen blev bolaget Rutasoka som har som mål att förbättra levnadsvillkoren och stärka den lokala ekonomin. Med en tydlig drivkraft har Rebu lyckats riva barriärer och skapa ett växande, välgörande företag.

 

Två obevekliga entreprenörer på väg ut i världen

Katja Lindvall och Peg Söderberg
Katja Lindvall och Peg Söderberg, driver företaget Moving floor.

För drygt tio år sedan tog systrarna Katja Lindvall och Peg Söderberg över familjeföretaget Moving floor. Drivna av en vision om att skapa en mer hållbar djurhållning började de att utveckla sin världsunika innovation – ett självrengörande golv för lantbruk. Med hjälp av ett mycket långsamt rullband skrapas djurboxar rena från gödsel med korta intervaller, vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och leder till ett lägre behov av antibiotika.

Tack vare stora drömmar och starka viljor har systrarna tagit bolaget från landsbygden på Gotland och ut i världen till marknader som Kanada, Kina och Brasilien. En prestation som också gjorde dem till vinnare i SEB The Next Awards 2022.

Så stöttar vi entreprenörer

Steg för steg: så startar du företag

Har du en idé du vill förverkliga? Vi har samlat både praktisk information och inspiration för dig som drömmer om ett eget företag. Oavsett om du siktar på något stort eller lagom litet, så hjälper vi dig på resan.

Ung kvinna sitter i en soffa och jobbar på en laptop.

SEB Next Awards – en hyllning till hållbart entreprenörskap

Med tävlingen SEB Next Awards vill vi hylla och stötta entreprenörer med goda idéer. De som kan skapa en bestående förändring och bidra till en bättre värld. Priset delas ut årligen och rymmer tre olika kategorier som på olika sätt främjar hållbart entreprenörskap.

Prisutdelning vid årliga The Next Awards