Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Mörkgröna fonder

– med hållbara investeringar som mål

– med hållbara investeringar som mål

Med ditt fondsparande kan du bidra till omställningen till en mer hållbar värld. De fonder som tar hållbarhetsarbetet allra längst klassas som mörkgröna fonder – enligt EU:s nya hållbarhetskategorisering är det fonder som har hållbara investeringar som mål. För dig som vill att ditt fondsparande ska medverka till lösningen på de globala hållbarhetsutmaningarna.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Våren 2021 trädde ett nytt regelverk i kraft som ska göra det enklare för sparare att jämföra hur hållbara olika fonder är. Alla fonder ska nu enligt lag delas in i EU:s tre hållbarhetskategorier:

 • Fonder med hållbara investeringar som mål (artikel 9) – också kallade mörkgröna fonder.
  Fonderna investerar i bolag som med sina produkter och tjänster arbetar för att lösa de globala utmaningarna, till exempel genom att leverera klimatlösningar som minskar koldioxidutsläppen eller tillhandahåller rent vatten.

 • Fonder som främjar hållbara egenskaper (artikel 8) – också kallade ljusgröna fonder.
  Dessa fonder bidrar till hållbarhet genom att välja hållbara investeringar och undvika investeringar i vissa branscher, till exempel fossila bränslen. Hållbara investeringar är dock inte det övergripande syftet med förvaltningen. Fonderna ska också ta hänsyn till hållbarhetsrisker och negativa konsekvenser för hållbar utveckling.

 • Övriga fonder

  Fonder som inte klassas som mörkgröna eller ljusgröna kan ändå ta hänsyn till hållbarhet i sin förvaltning. Men fonderna kan ha ett innehåll som inte går att hållbarhetsklassa, till exempel statsobligationer som ingår i många lågriskfonder. Fonderna ska även lämna information om eventuella hållbarhetsrisker och hur de väntas påverka fondens avkastning.

3 mörkgröna fonder för dig som vill göra skillnad

Nyhet! SEB Global Climate Opportunity Fund

 • Global aktiefond

Fondens målsättning är att bidra positivt till klimatomställningen i enlighet med Parisavtalet. Fonden är aktivt förvaltad och investerar i verksamheter som förnybar energi, energieffektivitet eller bolag som bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Sektorer som vapen, fossila bränslen, tobak, alkohol och kommersiella spel utesluts eller begränsas kraftigt från fondens innehav.


Risknivå: 6 av 7.
Fondens värde kan variera kraftigt på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av.

Lyxor SEB Impact Fund

 • Global aktiefond

Fonden investerar i företag som vill skapa lösningar på de globala utmaningarna, så kallad impact investing. Fonden fokuserar på teman som hållbar energi, sociala förbättringar, tillgång till vatten samt hållbar livsmedelsförsörjning. Sektorer som vapen, fossila bränslen, tobak, alkohol och kommersiella spel utesluts eller begränsas kraftigt från fondens innehav.


Risknivå: 6 av 7.
Fondens värde kan variera kraftigt på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av.

SEB Green Bond Fund SEK – Lux

 • Global räntefond

Den här räntefonden förvaltas aktivt och investerar globalt, främst i gröna obligationer med en hållbar profil som direkt eller indirekt har en positiv påverkan på miljön och klimatet. Exempel på projekt som fonden bidrar till är vindkraftverk, vattenreningsverk, rena transporter, hållbart jordbruk och avfallshantering.

 

Risknivå: 2 av 7

Vill du veta mer om fonderna?

Du hittar alla fonder i vår fondlista och du kan läsa mer om hur fonderna arbetar med hållbarhet i respektive fonds hållbarhetsinformation.

Till fondlistan

I fondlistan kan du också enkelt filtrera fram alla mörkgröna och ljusgröna fonder i SEB:s utbud, även de som förvaltas av andra fondbolag.

Till alla mörkgröna fonder i vårt utbud

Till alla ljusgröna fonder i vårt utbud

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Customer service