Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hänsyn till hållbarhet i våra fonder

En person vid en sjö

Vill du att ditt sparande ska bidra till en bättre värld, där större hänsyn tas till exempelvis miljön och mänskliga rättigheter? 

Under 2021 höjer vi ambitionsnivån för alla fonder som SEB:s fondbolag förvaltar. Det innebär till exempel att fossila bränslen, kärnvapen, tobak och kommersiell spelverksamhet utesluts från alla fonder.

Ribban höjs också för våra klimatmål och för hur fondbolaget kan påverka bolag i frågor som är kopplade till miljö, socialt ansvarstagande och affärsetik.

3 viktiga steg – så arbetar vårt fondbolag för en mer hållbar värld

  • Väljer in – Investeringar i företag som aktivt bidrar till miljömässig och social nytta och leder till långsiktigt värdeskapande ska öka.
  • Påverkar – Som aktiva ägare påverkar vårt fondbolag också bolagen och hur de arbetar med miljömässiga, sociala och affärsetiska frågor.
  • Väljer bort – I förvaltningen exkluderas företag som kränker mänskliga rättigheter, bidrar till allvarliga miljöskador eller innebär en exponering mot sådant som anses ohållbart, både ur ett investerings- och samhällsperspektiv.

Här ser du ett urval av våra fonder med olika risknivåer och vars innehav har en verksamhet som uttalat främjar och tar ansvar för till exempel klimatfrågor och mänskliga rättigheter.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

SEB FRN Fond A

Räntefond med fokus på Norden

Den här räntefonden placerar i företagsobligationer med rörlig ränta. Jämfört med traditionella räntefonder påverkas den mindre negativt av framtida stigande räntor. Förvaltaren väljer bland annat bort investeringar i alkohol, spel, kol och olja.

Historisk utveckling:

  • 2020: +1,54 %

(Källa: SEB)

Risk (1-7): 2
Minsta rekommenderade spartid: 3 år

Logga in och köp fonden

Lyxor SEB Impact Fund – M USD

Global aktiefond

Fonden investerar i företag som inom sin verksamhet vill skapa lösningar på sociala och miljömässiga utmaningar. Fonden ger en global aktieexponering mot följande teman: hållbar energi, resurseffektivitet, sociala förbättringar, tillgång till vatten samt mat och jordbruk.

Historisk utveckling:

  • 2020: +16,4 %

(Källa: SEB)

Risk (1-7): 6
Minsta rekommenderade spartid: 5 år

Logga in och köp fonden

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Köpa fonder – förverkliga en dröm

Att börja spara i fonder är ett enkelt sätt att spara till sina mål och drömmar. Det finns olika sätt att gå tillväga beroende på vad du vill.

Börja spara i fonder

Alla fonder i fondlistan

Du hittar alla fonder i vår fondlista och du kan läsa mer om hur fonderna arbetar med hållbara egenskaper i respektive fonds hållbarhetsinformation.

Vår fondlista

Customer service