Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Hänsyn till hållbarhet i våra fonder

Vill du att ditt sparande ska bidra till en bättre värld, där större hänsyn tas till exempelvis miljön och mänskliga rättigheter? 

Under 2021 höjer vi ambitionsnivån för alla fonder som SEB:s fondbolag förvaltar. Det innebär till exempel att fossila bränslen, kärnvapen, tobak och kommersiell spelverksamhet utesluts från alla fonder.

Ribban höjs också för våra klimatmål och för hur fondbolaget kan påverka bolag i frågor som är kopplade till miljö, socialt ansvarstagande och affärsetik.

3 viktiga steg – så arbetar vårt fondbolag för en mer hållbar värld

 • Väljer in – Investeringar i företag som aktivt bidrar till miljömässig och social nytta och leder till långsiktigt värdeskapande ska öka.

 • Påverkar – Som aktiva ägare påverkar vårt fondbolag också bolagen och hur de arbetar med miljömässiga, sociala och affärsetiska frågor.

 • Väljer bort – I förvaltningen exkluderas företag som kränker mänskliga rättigheter, bidrar till allvarliga miljöskador eller innebär en exponering mot sådant som anses ohållbart, både ur ett investerings- och samhällsperspektiv.

Här ser du ett urval av våra fonder med olika risknivåer och vars innehav har en verksamhet som uttalat främjar och tar ansvar för till exempel klimatfrågor och mänskliga rättigheter.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

SEB FRN Fond
Hållbar A

Räntefond med fokus på Norden

Den här räntefonden placerar i företagsobligationer med rörlig ränta. Jämfört med traditionella räntefonder påverkas den mindre negativt av framtida stigande räntor. Förvaltaren väljer bland annat bort investeringar i alkohol, spel, kol och olja.

Fonden startade 2019 och saknar därför historisk avkastning.

Risk (1-7): 2
Minsta rekommenderade spartid: 3 år

Köp fonden (logga in)

SEB Hållbarhetsfond Sverige – Lux

Svanenmärkt svensk aktiefond

En aktiefond som främst placerar i bolag på Stockholmsbörsen. Fonden är Svanenmärkt av det statliga bolaget Miljömärkning Sverige sedan 2017. För att en fond ska bli Svanenmärkt ska den bland annat aktivt påverka hållbarhetsarbetet i de bolag den investerar i.

Läs mer om kraven på Svanenmärkta fonder

Historisk utveckling:

 • 2019: +37,4 %
 • 2018: -1,4 %
 • 2017: +7,6 %
 • 2016: +8,4 %
 • 2015: +7,3 %

(Källa: SEB)

Risk (1-7): 6

Minsta rekommenderade spartid: 5 år

Köp fonden (logga in)

SEB Hållbarhetsfond Global

Global aktiefond

Den här aktiefonden placerar i företag över hela världen. Förvaltaren investerar aktivt i företag som arbetar för att minimera koldioxidutsläpp, vattenanvändning och giftigt avfall. 

Historisk utveckling:

 • 2019: +28,0%
 • 2018: -6,5 %
 • 2017: +11,3 %
 • 2016: +14,4 %
 • 2015: +2,3 %

(Källa: SEB)

Risk (1-7): 5

Minsta rekommenderade spartid: 5 år

Köp fonden (logga in)

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Köpa fonder – förverkliga en dröm

Att börja spara i fonder är ett enkelt sätt att spara till sina mål och drömmar. Det finns olika sätt att gå tillväga beroende på vad du vill.

Börja spara i fonder

Alla fonder i fondlistan

Du hittar alla fonder i vår fondlista och du kan läsa mer om hur fonderna arbetar med hållbara egenskaper i respektive fonds hållbarhetsinformation.

Vår fondlista

Customer service