Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Kom igång med ett enklare sparande

Med en startfond sparar du enkelt och till en låg avgift. Öppna ett investeringssparkonto och kom igång på 2 minuter.

Med en startfond sparar du enkelt och till en låg avgift. Öppna ett investeringssparkonto och kom igång på 2 minuter.

Gör ditt sparande till en enkel match

Vill du börja spara men är osäker på hur? Kom igång enkelt med våra fyra startfonder – ett sparande med bra riskspridning och låg avgift som sköter sig självt. Här får dina pengar en chans att växa mer än på ett sparkonto och med ett automatiskt månadssparande kan du tänka på annat. Bestäm bara vad du vill spara till och vilken risk du är bekväm med – resten tar vi hand om.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

De kontanta medlen på ISK-kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i SEB med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättning inom sju arbetsdagar från den dag SEB försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Tre fördelar med att spara i en startfond

Allt sköts automatiskt

  • Du slipper göra omplaceringar

Varje startfond har en bestämd fördelning mellan aktie- och räntefonder som justeras automatiskt minst varje kvartal. Det gör att du alltid behåller din risknivå även när marknaden svänger.

Krav på hållbarhet

  • Investerar ansvarsfullt

I startfonderna är ditt sparande i goda händer. Här väljer förvaltarna bort investeringar som inte lever upp till fondbolagets syn på hållbarhet, till exempel vapen-, alkohol- och oljeindustrin.

Låg avgift

  • Förvaltningsavgift på 0,6 %

Alla våra startfonder har samma låga förvaltningsavgift – 0,6 procent. En låg avgift kan göra stor skillnad för avkastningen över tid.

Våra fyra startfonder

 

Två fonder för dig som vill spara kortsiktigt (2–5 år)

Kanske till en resa, renovering eller bra-att-ha-pengar om något händer.

SEB Start 25

En fond för dig som kan ta lite risk, men framför allt vill ha en trygg bas i räntefonder.

  • Stabilt sparande med möjligheten att pengarna växer mer än på ett vanligt sparkonto.
  • 25 % aktiefonder och 75 % räntefonder.

SEB Start 50

En fond för dig som vill ha en balans mellan trygghet och risktagande.

  • Ett sparande med måttliga värdesvängningar och möjlighet att pengarna växer.
  • 50 % aktiefonder och 50 % räntefonder.

Två fonder för dig som vill spara långsiktigt (mer än 5 år)

Kanske till drömresan, pensionen eller barnens framtid.

SEB Start 75

En fond för dig som vågar ta risk, men vill ha lite räntefonder för trygghetens skull.

  • Ett sparande med värdesvängningar och god möjlighet att pengarna växer.
  • 75 % aktiefonder och 25 % räntefonder.

SEB Start 100

En fond för dig som vill ta mycket risk för möjligheten till hög avkastning.

  • Ett sparande med stora värdesvängningar och möjligheten att pengarna har växt mycket när du behöver dem.
  • 100 % aktiefonder.

 

Faktablad (pdf)

 

Produktblad (pdf)

Fondens värde kan variera kraftigt på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av.

Frågor och svar om startfonder

Våra startfonder är framtagna för att passa dig som snabbt vill komma igång med ett sparande, utan att du själv behöver lägga ned tid och engagemang eller betala höga avgifter. Allt du behöver göra är att bestämma vad du vill spara till och vilken risk du är bekväm med – sedan sköter allt sig självt, även när marknaden svänger.

Med en startfond får du ett enkelt och automatiskt sparande – dessutom till en låg avgift.

Våra startfonder placerar i aktie- och räntefonder enligt en bestämd fördelning. Det innebär att du får en bra mix och att risken i ditt sparande sprids mellan många olika innehav.

Minst en gång per kvartal sker en automatisk översyn och justering av din startfond. Det innebär att du alltid behåller din risknivå och den fördelning mellan aktie- och räntefonder som du har valt. Om börsen går upp och andelen aktier i din startfond ökar i värde placerar vi om en del till räntefonder. På motsvarande sätt köper vi mer aktiefonder om börsen går ner. Allt utan att du själv behöver ta beslut om omplaceringar.

När du månadssparar köper du fonder löpande varje månad och behöver inte fundera på att pricka rätt tidpunkt för dina fondköp. I och med att du köper i både upp- och nedgång sprider du risken över tid jämfört med om du gör en insättning vid ett enda tillfälle. Du får på så vis en utspridd köpkurs och det leder till en jämnare utveckling.

När börsen går ned köper du automatiskt fondandelar till ett lägre pris och får på så sätt fler fondandelar för ditt månadssparande, vilket du tjänar på när börsen går upp igen. Och genom att du sparar löpande så missar du heller aldrig en börsuppgång.

Kom igång med 3 enkla steg:

  1. Bestäm om du vill spara kortsiktigt eller långsiktigt och vilken risk du är bekväm med. Välj den av våra fyra startfonder som passar bäst in på dina val. Logga in med mobilt bankID på internetbanken genom att klicka på knappen vid den startfond du valt.

  2. När du är inloggad klickar du på "Börja månadsspara" och fyll i vilket belopp du vill spara varje månad. Välj därefter från vilket konto pengarna ska dras och vilket datum den första överföringen ska göras. Klicka därefter på "Nästa". Titta igenom sammanställningen så att allt ser rätt ut.

  3. Om du inte har något investeringssparkonto sedan tidigare skapas ett nytt ISK-konto till dig. Pengarna dras automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Klart!


Kom ihåg att du när som helst kan öka eller sänka ditt månadssparande, du kan också när som helst göra en extra insättning om du skulle vilja det.

Det korta svaret är såklart – det beror på. Det beror på dina förutsättningar till att spara och vilka behov du har.

En tumregel som finns när det kommer till buffertsparande, det vill säga ett sparande till exempelvis oförutsedda händelser, är att spara ihop så att man har i alla fall två månadslöner att använda sig av om man plötsligt skulle behöva det.

Läs mer om hur mycket man bör spara och testa kalkylatorn för att räkna på just dina förutsättningar.

Hur mycket du kan få ut av ditt sparande beror på flera saker – vilket belopp du sätter av till ditt sparande varje månad, hur lång tid du sparar och hur dina fonder utvecklas. Väljer du fonder med högre risknivå ökar dina möjligheter till avkastning, samtidigt som risken är högre att du förlorar pengar om börsen faller.

Exempel på hur mycket det kan bli:

Månadsspara 3 år 5 år 10 år 20 år
300 kr 11 500 kr 19 900 kr 44 200 kr 109 500 kr
500 kr 19 100 kr 33 200 kr 73 600 kr 182 500 kr
1000 kr 38 300 kr 66 400 kr 147 200 kr 365 000 kr
2000 kr 76 500 kr 132 800 kr 294 400 kr 730 100 kr
3000 kr 114 800 kr 199 200 kr 441 500 kr 1 095 100 kr

 

Beloppen i tabellen är en uppskattning på hur mycket ditt fondsparande kan bli värt om fonderna växer med i genomsnitt 4 procent varje år. Beloppen ovan representerar endast exempel och är inte en garanti om framtida resultat. I exemplet har vi inte tagit hänsyn till avgifter, inflation eller skatter.

I korthet: Ett konto för både fonder och aktier.

För att handla med aktier krävs det ett konto att handla och placera aktierna i. Kontotypen investeringssparkonto, eller ISK-konto som det också kallas, lanserades 2012 och har sen dess blivit en av de mest populära kontotyperna för aktiehandel och sparande. I ett ISK-konto kan du förvara de flesta värdepapper såsom noterade aktier, värdepappersfonder och specialfonder.

En av de fördelar som gjort ISK-konto så populärt är hur det beskattas. Om du väljer att använda dig av ett ISK-konto behöver du inte fylla i eventuell vinst när du skattedeklarerar, utan du betalar istället en årlig schablonskatt.

En räntefond placerar i värdepapper som kan ge ränta, till exempel obligationer. Räntefonder passar vanligtvis personer som inte vill ta så stor risk i sitt sparande. Generellt sett har de låg risk med små värdesvängningar jämfört med andra fondtyper och ligger också lägre i avgift.

Startfonderna innehåller både räntefonder och aktiefonder.

En aktiefond är en fond där större delen av innehavet består av aktier i olika företag. Aktiefonder har ofta olika inriktningar såsom specifika branscher eller regioner. De passar personer som vill vara mer aktiva i sitt sparande. Normalt sett har aktiefonder medel till hög risk och måttliga till kraftiga värdesvängningar.

Startfonderna innehåller både aktiefonder och räntefonder.

Risknivån beskriver hur stora värdesvängningar fonden kan ha över tid. Riskskalan går från 1–7 där 1 är lägst risk och 7 är högst.

Generellt sett har räntefonder den lägsta risken, följt av blandfonder som har en något högre risk och därefter aktiefonder. Risk går ofta hand i hand med möjligheten till avkastning. Högre risk förknippas generellt med möjlighet till högre avkastning, men också större risk för att förlora pengar. Lägre risk förknippas med en lägre avkastning.

Är du inte kund hos oss än?

Du som har mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Customer service