Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

När ska man följa upp sitt sparande?

Ung man med hörlurar sitter och läser på sin mobil.
Tips från Roger Törnkvist: Gör översynen av sparandet till en trevlig stund.

Att följa upp sitt sparande och sina placeringar är något som hos många skapar viss vånda. Visserligen vet man att det bör göras – men hur ofta och vilken inspiration finns att få? Generellt kan man säga att om du har spridning i olika tillgångsslag följ upp en gång i kvartalet. Om du har spetsigare inriktning på dina placeringar är en gång i månaden en vettig måttstock. Här får du några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven. 

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital. Denna text är endast avsedd som allmän information och utgör inte rådgivning. 

Hur ofta bör man följa upp placeringar

En vanlig fråga jag får är hur ofta man bör följa upp sina placeringar. Svaret är att det varierar, bland annat beroende på vilken typ av placering man har valt och vilken tidshorisont den är tänkt för.

En del känner att de är jätteintresserade och har gott om tid att hänga med och kanske därför väljer en mer spetsig inriktning, medan andra mest vill att sparandet ska sköta sig självt. Oavsett brukar breven från banken eller premie­pensionens orangea kuvertet lätt hamna i ”jag tittar på det senare-högen”.   

Det finns inget enkelt svar på hur ofta man bör följa upp sitt sparande, men några saker är värda att tänka på. Sparar du i någon av våra helhetsfonder som placerar i flera olika tillgångsslag – som aktier, räntor och det som kallas alternativa placeringar – får du redan från start en bra spridning. Du väljer vilken risknivå som passar dig, och sedan tar teamet som sköter fonden hand om förvaltningen. Då kan det räcka med att se över placeringen någon gång per år.

Väljer du att bygga en egen portfölj av exempelvis olika fonder, men ändå ser till att ha en bra spridning, kan en gång i kvartalet vara ett riktmärke. Då kan du se om det har varit några större rörelser i fördelningen mellan olika tillgångs­slag eller om någon del i portföljen sticker ut och kan behöva korrigeras. Om du har en spetsigare inriktning på dina placeringar, som alltså brukare ge kraftigare rörelser, kan kanske en gång i månaden vara en måttstock. Att röra runt bland sina placeringar för ofta är dock sällan en bra strategi, då det kan leda till att du tar förhastade beslut. Att man överskattar sina möjligheter och sitt intresse för att följa upp sparandet kan leda till val av placeringar med lite högre risk än vad som egentligen passar en. 

Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och kanske byta inriktning på sina placeringar, för att undvika tråkiga följder.

 

Rekommendationer från oss

Vi på SEB kan hjälpa dig med dina placeringsbeslut på flera olika sätt. Du har redan hittat till vår Ekonomiblogg – och här presenterar vi med jämna mellanrum olika tankar och förslag kring placeringar. Via ett samtal med en rådgivare på ditt bankkontor eller på telefon kan du ta del av bankens olika aktuella rekommendationer.

I vår app kan du vidare följa utvecklingen för dina placeringar, men där finns också en ”Upptäck-flik” med olika rekommendationer, liksom artiklar och filmer som kan ge inspiration. På internetbanken hittar du förslag på fonder och aktier som vi tycker är intressanta. Här finns också Fondkurslistan – där vi bedömer fonders potential genom köp- eller säljrekommendationer. För dig som önskar mer och djupare information finns möjlighet att anmäla sig till våra olika marknadsbrev med analyser.  

Gör uppföljningen av sparandet till en trevlig stund

När jag själv tittar igenom mitt sparande ser jag alltid till att göra det till en trevlig stund. Ofta kan det räcka med 15–30 minuter och jag gör översynen tillsammans med en god kopp kaffe eller några godisbitar. När barnen var yngre hade jag gärna med något av dem. De var mer nyfikna än vad man kanske kan tro och frågade mycket. Förhoppningsvis fick de också med sig någon inspiration till sin egen framtid inom sparande.

Roger Törnkvist
Placeringsstrateg

Roger Törnkvist

Placeringsstrateg

Roger Törnkvist