Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

När jag blir pensionär vill jag njuta lika mycket som Leif

Man står på brygga och ser ut över vattnet mot molnig himmel.

Ibland styr tankarna in på pensionen. Då är det skönt att veta att man lätt kan få koll på läget och agera.

För några månader sedan fyllde jag 60 och ordnade en fest tillsammans med en vän som fyllt samma. Vi hade tur med vädret och det blev jättelyckat med god mat, mycket dans och fantastiskt umgänge med våra vänner. Dagen efter var vi några som satt och pratade. Flertalet är några år äldre än jag och diskussionen gled in på pensionen. När vill man, eller har möjlighet att gå i pension? Hur är det med hälsan, ekonomin och andra förutsättningar för att kunna ta hand om ålderdomen?

Under semestern har jag fortsatt att fundera på hur jag kan förbereda mig på en framtida pensionering, framför allt ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag började spara ganska tidigt, redan i 30-årsåldern. Jag valde att ha ett månadssparande, där en del skulle gå till en buffert utifall jag behövde ha pengar till oförutsedda händelser, och en del var tänkt för framtiden, för att bygga på pensionen. Men har jag gjort tillräckligt eller borde jag göra något mer?

Så får du snabbt koll på din pension

Det finns flera enkla sätt att ta reda på hur mitt ekonomiska liv vid en pensionering kan se ut. Jag brukar några gånger om året logga in på sajten minpension.se, vilket ger mig en bra uppfattning om hur min samlade pensionsbild ser ut. Pensionen kommer ju från flera håll – allmän pension, tilläggspension, och för många även tjänstepension – och det är annars inte så lätt att greppa helheten. På sajten kan jag också laborera med olika pensionsåldrar och möjlig löneutveckling.

Nyligen kompletterades SEB:s app med en liknande funktion, som hjälper till att samla den pension man tjänat in från olika ställen och göra en beräkning. Superenkelt!

En del av pensionen som man kan påverka utvecklingen av är den så kallade premiepensionen, där man själv kan bestämma i vilka fonder pengarna ska placeras. På pensionsmyndighetens hemsida kan jag se hur just premiepensionsdelen har utvecklats och kanske göra något fondbyte för att den ska växa bättre.

Att göra allt det här tar inte många minuter och ger ofta en skön känsla av att ha koll på läget i den kluriga djungel som kallas pension..

Grannen har ingen brådska

Förra veckan tog min semester slut. Innan jag åkte hem svängde jag förbi en av mina grannar, Leif, för att säga hej då för denna gång.

– När kommer du ut till landet nästa gång? frågade Leif.  

– Jag vet inte för det blir några intensiva veckor nu, direkt efter semestern, svarade jag.

När jag sedan frågade Leif hur länge han skulle vara kvar på landet tittade han upp mot den blå himlen, vände sig mot mig, log och sa:

– Det beror på vädret. Jag är ju pensionär, har inte direkt något jag måste passa. Så länge det är någorlunda varmt blir jag kvar.

Jag log, hoppade in i bilen och tänkte för mig själv – ”jag hoppas att jag också kan få möjlighet att njuta så när jag blir pensionär”.     

Roger Törnkvist
Placeringsstrateg

Roger Törnkvist

Placeringsstrateg

Roger Törnkvist


Få koll på pensionen på sajten minpension.se

På minpension.se, ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, får du koll på dina pensioner. Tjänsten är oberoende och kostnadsfri. 

minpension.se

Customer service