Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Marknadsturbulensen – vad ska jag göra med mina placeringar?

Den globala bankoron som började med problem för några nischbanker i USA fortsatte under inledningen av veckan när den schweiziska banken Credit Suisse blev uppköpt av konkurrenten UBS. Veckan inleddes med röda siffror på börser men vände under tisdagen till uppgångar i såväl Europa som USA. Minst sagt stora rörelser på marknaderna. Hur påverkar det här mig som investerare? Kommer den globala bankoron sprida sig till andra delar av marknaden? Hur bör jag agera?

Vi kan räkna med att påverkan på marknaderna fortsätter, och centralbankerna står därmed inför en svår balansgång. De räntehöjningar man signalerat för att dämpa inflationen skulle kunna riskera att förvärra situationen men är samtidigt deras främsta verktyg för att bekämpa inflationen.

Det blir därför extra intressant att se hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att agera under dagen (idag onsdag) när det är dags för räntebesked. Den snabba räntehöjningscykeln som vi sett senaste tiden har skapat ett tryck på vissa banker i USA, och är en av anledningarna till den pågående oron. Ökar oroligheterna på marknaden måste Fed hjälpa till att stilla denna oro och det enklaste sättet att göra så är att frångå sitt spår och inte fortsätta med räntehöjningarna.

Vårt huvudscenario är dock att den globala bankoro vi nu ser är en isolerad händelse som inte utvecklas till en större kris som drabbar hela det finansiella systemet och marknaderna hårt. Däremot kan den förhöjda oron skapa volatilitet på finansmarknaderna under en tid, särskilt om det visar sig att ytterligare någon bank får problem.

Vad tar vi med oss från en kris som denna?

En viktig lärdom av en sådan här händelse är betydelsen av riskspridning – det är tydligt när en sektor blir så påverkad som i detta fall. Att alltid se till att din portfölj är väl diversifierad – mot olika branscher och geografier såväl som mot olika tillgångsklasser – är en förutsättning för en väl fungerande portfölj.

Förbered dig på att det kan vara lite större rörelser framöver och se till att du är bekväm med den risk du har i din portfölj. Ränteinvesteringar har en god prognos framöver och sänker generellt risken betydligt i din portfölj. Det finns ränteinvesteringar med låg risk som är ett bra komplement till sparkonto och passar dig som behöver pengarna inom kort tid, exempelvis en korträntefond. För dig som kan avvara pengarna på lite längre sikt finns det räntefonder med lite högre risk, dock betydligt lägre än aktier, exempelvis en fond med företagsobligationer.

Du hittar våra aktuella köprekommendationer för räntefonder och hela vårt utbud av fonder i fondkurslistan och i vår app.

Vill du veta mer?

För dig som är kund i SEB kan du logga in i appen, och där välja fliken sparande och sen klicka på upptäck högst upp till höger. Här kan du lyssna på en podd där vår investeringschef Fredrik Öberg och strateg Johan Hagbarth diskuterar lite djupare vad som hänt, hur det påverkar ekonomier och marknader och hur vi ser på placeringar framöver.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital. Denna text är endast avsedd som allmän information och utgör inte rådgivning. 

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg