Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Många bäckar små gör en stor å – värd 3 200 kronor

en större å från ovan

”Många bäckar små” – ett uttryck som var och varannan ekonom har använt sig av i medier på senaste tiden. Men hur ska man få till en bäck när man inte ens har en droppe till övers? Att spara en 50-lapp här och var gör väl dessutom ingen större skillnad när utgifterna bara växer. Eller? Jo, jag anser faktiskt att ekonomerna har en poäng. Förhoppningsvis kan jag också bidra med lite tips på hur du kan hitta delar av din ekonomi där det finns pengar att spara.

I vår senaste Sparkollen svarar 1 av 4 att deras utgifter varit större än inkomsterna den senaste månaden. Det är inte konstigt att hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Jag menar livsmedelspriserna gick upp med nästan 20 procent under förra året! Lägg till dyr el och stigande räntor, så börjar i alla fall jag känna huvudvärken komma smygande.

En del utgifter går såklart inte att göra något åt, som hyra och försäkring. Men ofta har vi vissa vanor och köpmönster som vi inte ens reflekterat över eftersom de är så subtila att de inte ens känns i plånboken. Och det är många gånger här det finns möjlighet att spara pengar. Låt mig ta några exempel.

Kaffesörplaren

Det finns nog en och annan person som ofta köper take away-kaffe på väg till jobbet – 35 kronor är ju ändå ingen stor summa. Men köper du en kaffe varje morgon på väg till jobbet har du på fredagen spenderat 175 kronor. På en månad landar notan på 700 kronor. Säg att det kostar 5 kronor att koka en kopp kaffe hemma och ta med sig i en termosmugg i stället. Det skulle motsvara 100 kronor i månaden. Du skulle alltså kunna spara 600 kronor.

Multistreamaren

En annan vanlig utgift som tenderar att gå på slentrian är olika streamingtjänster som vi betalar med autogiro. Och så klart måste man ha alla – för tänk om någon rekommenderar en serie på just den streamingtjänsten som jag saknar! De flesta av oss har en tjänst för musik och minst en eller två för filmer. För den som är sportintresserat är ju dessutom ett sportpaket ett måste. Sammanlagt kan det addera till drygt 600 kronor i utgifter varje månad.

Uteluncharen

Att köpa utelunch är också en rutin som många fastnar i. Att fundera på vad man ska laga för mat och att det dessutom ska räcka till flera måltider tar emot. Men att byta ut utelunchen mot matlåda är en riktig money saver, inte minst när restaurangerna har höjt priserna. Ponera att du lägger 140 kronor per lunch, vilket på en månad blir 2 800 kronor om du äter ute varje arbetsdag. Om du i stället lagar matlådor för cirka 40 kronor per portion sparar du 100 kronor per lunch. Det är 2 000 kronor i månaden.

Är du dessutom en kaffesörplande, multistreamande, utelunchare skulle du kunna spara 3 200 kronor i månaden.

Det här är ändå bara några exempel på utgifter som det går att hitta billigare alternativ för. Har du koll på vad du lägger pengar på? Jag utmanade mig själv med att varje dag under en månad skriva upp vad jag spenderat pengar på, vilket både gav mig en tydlig bild över min konsumtion och sporrade mig att spendera mindre nästa månad.

Att dra in på allt är kanske inte genomförbart. Ibland räcker exempelvis inte tiden till för att laga matlådor till veckans alla dagar. Men du kanske kan nöja dig med en take away-kaffe på måndagen, för att börja veckan på bästa sätt, och ta med matlåda två dagar i veckan? Glöm inte bort att livskvalitet och välmående också är viktigt, kanske allra helst när det är tuffa tider. Och att unna sig något som får en att må bra och får livet att gå ihop är inte fel. Men många bäckar små gör ändå en stor å.

Ta mig till SEB:s undersökning Sparkollen

Amie Berglund
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund