Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Startfonder – kom igång med ett enklare sparande

Med våra startfonder sparar du enkelt och bekvämt till en låg avgift. Öppna ett investeringssparkonto och kom igång på 2 minuter.

Investeringar innebär en risk. 

Med våra startfonder sparar du enkelt och bekvämt till en låg avgift. Öppna ett investeringssparkonto och kom igång på 2 minuter.

En startfond investerar i en mix av flera fonder från vårt fondutbud som tillsammans ger en bred risk­spridning. Till exempel svenska och utländska aktie­fonder, samt svenska och utländska ränte­fonder.

Start­fonderna finns i fyra olika risknivåer där var och en har en bestämd fördelning mellan aktie- och ränte­fonder. Fördelningen hålls konstant under hela spartiden, så att du alltid behåller den risknivå som du har valt.

Tre fördelar med att spara i en startfond

Enkelt och bekvämt

 • En färdig fondmix.

Våra startfonder placerar i flera andra fonder och ger en bred risk­spridning. Det gör dem till en perfekt bas i ditt sparande och du kan enkelt välja en start­fond som passar din spartid och risknivå.

Hållbara egenskaper

 • Hänsyn till människor och miljö.

Startfonderna klassas som fonder med hållbara egenskaper eller så kallade ljusgröna fonder. Det betyder att de tar hänsyn till hållbarhet i sina investeringar, utan att ha hållbara investeringar som främsta syfte.

Låg avgift

 • 0,66-0,68 % i total fondavgift.

Alla våra startfonder har låga avgifter: 0,66-0,68 procent i total fondavgift. En låg avgift kan göra stor skillnad för avkast­ningen över tid.

Våra fyra startfonder

Vår populäraste startfond – fokus på tillväxt.

SEB Start 100 är startfonden med 100% aktiefonder. Passar dig som har en längre spartid på mer än 5 år och är okej med ett sparande med stora värdesvängningar

 • 100% aktiefonder
 • 0,66% i total fondavgift*
 • Passar dig som har en spartid på mer än 5 år.

Öppna SEB Start 100 (logga in)

Faktablad (pdf)
Produktblad (pdf)

Balanserad med fokus på tillväxt.

SEB Start 75 passar dig som har en längre spartid på mer än 5 år och är okej med ett sparande med relativt stora värdesvängningar.

 • 75 % aktiefonder och 25 % räntefonder
 • 0,67% i total fondavgift*
 • Passar dig som har en spartid på mer än 5 år.

Öppna SEB Start 75 (logga in)

Faktablad (pdf)
Produktblad (pdf)

Balanserad.

SEB Start 50 passar dig som vill ha ett sparande med måttliga värdesvängningar och chans till medelgod avkastning under en tid på cirka 3 till 5 år.

 • 50 % aktiefonder och 50 % räntefonder
 • 0,67% i total fondavgift*
 • Passar dig som har en spartid på cirka 3 till 5 år.

Öppna SEB Start 50 (logga in)

Faktablad (pdf)
Produktblad (pdf)

Fokus på låg risk.

SEB Start 25 är för dig som vill ha ett sparande med små värdesvängningar och chans till bättre avkastning än på sparkontot.

 • 25 % aktiefonder och 75 % räntefonder
 • 0,68% i total fondavgift*
 • Passar dig som har en spartid på cirka 2 till 5 år.

Öppna SEB Start 25 (logga in)

Faktablad (pdf)
Produktblad (pdf)

De kontanta medlen på ISK-kontot omfattas av den statliga insättnings­garantin enligt beslut av Riks­gälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin samman­lagda konto­behållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finans­inspektionen beslutade att garantin ska träda in.
Så fungerar insättningsgarantin (Riksgälden)

*Total fondavgift består av förvaltnings­avgifter m.m., inklusive distributions­ersättning, samt fondens transaktions­kostnader. 

Du kan läsa mer om fondavgifter på respektive fonds detaljsida eller på Total fondavgift – vad ingår i kostnaden?

Frågor och svar om startfonder

Våra startfonder passar dig som vill komma igång med ett enkelt och bekvämt sparande, som du inte behöver lägga ner så mycket tid och engage­mang på. Varje startfond innehåller en mix av flera fonder som vi har satt ihop åt dig, med en bred och bra risk­spridning som håller över tid. 

Den breda inriktningen gör start­fonderna till en perfekt bas i ditt sparande och vill du ha ett riktigt enkelt sparande nöjer du dig med en, eller flera, start­fonder. Men du kan också använda en start­fond som grund i ditt sparande och sedan komplettera eller krydda med andra fonder efter eget intresse. 

Med en startfond får du ett enkelt och bekvämt sparande – dessutom till en låg avgift, vilket förbättrar möjligheten till bra avkastning över tid.

Våra start­fonder placerar i svenska och utländska aktie- och ränte­fonder enligt en bestämd fördelning. Det innebär att du får en bra mix i ditt sparande och att risken sprids mellan många olika innehav.

Minst en gång per kvartal sker en automatisk justering av din start­fond, så att fördelningen mellan fonderna hålls på en konstant nivå. Det innebär att du alltid behåller din risknivå och den fördelning mellan aktie- och ränte­fonder som du har valt. Om börsen går upp och andelen aktier i din startfond ökar i värde placerar vi om en del till ränte­fonder. På motsvarande sätt köper vi mer aktiefonder om börsen går ner. Allt utan att du själv behöver ta beslut om omplaceringar. 

Så länge du är nöjd med den risknivå du har valt och hur din start­fond presterar behöver du inte göra något. 

När du månadssparar köper du fonder löpande varje månad och behöver inte fundera på att pricka rätt tidpunkt för dina fondköp. I och med att du köper i både upp- och nedgång sprider du risken över tid jämfört med om du gör en insättning vid ett enda tillfälle. Du får på så vis en utspridd köpkurs och det leder till en jämnare utveckling.

När börsen går ned köper du automatiskt fondandelar till ett lägre pris och får på så sätt fler fondandelar för ditt månadssparande, vilket du tjänar på när börsen går upp igen. Och genom att du sparar löpande så missar du heller aldrig en börsuppgång.

Kom igång med 3 enkla steg:

 1. Bestäm hur länge du vill spara och vilken risk du är bekväm med. Välj den av våra fyra startfonder som passar bäst in på dina val. Logga in med mobilt BankID på internet­banken genom att klicka på knappen vid den startfond du valt.

 2. När du är inloggad klickar du på "Börja månadsspara" och fyller i vilket belopp du vill spara varje månad. Välj därefter från vilket konto pengarna ska dras och vilket datum den första överföringen ska göras. Klicka därefter på "Nästa". Titta igenom samman­ställningen så att allt ser rätt ut.

 3. Om du inte har något investerings­sparkonto sedan tidigare skapas ett nytt ISK-konto till dig. Pengarna dras automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Klart!


Kom ihåg att du när som helst kan öka eller sänka ditt månads­sparande, du kan också när som helst göra en extra insättning om du skulle vilja det.

Hur mycket som är rimligt att spara kan bero på många saker. Din lön, om du har familj, hur mycket du har sparat sedan tidigare och vad du ska spara till. Men det finns några tumregler att hålla sig till. 

Det första du bör göra är att spara ihop till en buffert, det vill säga pengar som är lättillgängliga om en oväntad utgift skulle dyka upp. Vår rekommendation är att du bör ha en till två månadslöner före skatt på ett vanligt sparkonto med ränta.

När du har ett buffert­sparande på plats kan du börja spara på längre sikt, för att kunna uppfylla drömmar och planer i framtiden och för att förbättra din pension. Vår rekommendation är att du sparar cirka 5 % av lönen före skatt till ett allmänt sparande, och lika mycket till pensionen. För det långsiktiga sparandet är fonder ett bra alternativ – varför inte någon av våra startfonder. 

Testa vår räknesnurra och se hur mycket just du kan behöva spara baserat på dina förutsättningar.

Hur mycket du kan få ut av ditt sparande beror på flera saker – vilket belopp du sätter av till ditt sparande varje månad, hur lång tid du sparar och hur dina fonder utvecklas. Väljer du fonder med högre risknivå ökar dina möjligheter till avkastning, samtidigt som risken är högre att du förlorar pengar om börsen faller.

Testa vår sparkalkylator och se hur mycket ditt sparande kan växa. 

I korthet: Ett konto för både fonder och aktier.

Kontotypen investeringssparkonto, eller ISK som det också kallas, är en av de mest populära kontotyperna för att handla fonder och aktier. I ett ISK-konto kan du förvara de flesta värdepapper såsom noterade aktier, värdepappersfonder och specialfonder.

En av de stora fördelarna med ISK är hur det beskattas. Om du väljer att använda dig av ett ISK behöver du inte skatta och deklarera för de vinster du gör, utan istället betalar du en årlig schablonskatt som tas upp automatiskt i din deklaration.

En räntefond placerar i värdepapper som kan ge ränta, till exempel obligationer. Räntefonder passar vanligtvis personer som inte vill ta så stor risk i sitt sparande. Generellt sett har de låg risk med små värdesvängningar jämfört med andra fondtyper.

Startfonderna innehåller både räntefonder och aktiefonder.

En aktiefond är en fond där större delen av innehavet består av aktier i olika företag. Aktiefonder har ofta olika inriktningar såsom specifika branscher eller regioner. De passar personer som vill vara mer aktiva i sitt sparande. Normalt sett har aktiefonder medel till hög risk och måttliga till kraftiga värdesvängningar.

Startfonderna innehåller både aktiefonder och räntefonder.

Risknivån beskriver hur stora värdesvängningar fonden kan ha över tid. Riskskalan går från 1–7 där 1 är lägst risk och 7 är högst.

Generellt sett har räntefonder den lägsta risken, följt av blandfonder som har en något högre risk och därefter aktiefonder. Risk går ofta hand i hand med möjligheten till avkastning. Högre risk förknippas generellt med möjlighet till högre avkastning, men också större risk för att förlora pengar. Lägre risk förknippas med en lägre avkastning.

Är du inte kund hos oss än?

Du som har mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund