Att arbeta på SEB innebär mycket mer än att ha koll på ekonomi, fonder och investeringar. Det handlar också om att förstå kunder, deras värderingar och beteenden.
– För att kunna hitta nya lösningar och ständigt förbättra våra tjänster till våra kunder, behöver vi medarbetare som utmanar oss och vårt sätt att tänka. Vi är också övertygade om att mångfald, där personer med olika perspektiv och bakgrunder möts, skapar en kollektiv
intelligens som är avgörande för vår framgång, säger SEB:s personaldirektör Jeanette Almberg.
– Som bank har vi stora möjligheter att göra skillnad, både för våra kunder och samhället. Hållbarhet och digitalisering är två avgörande fokusområden för SEB. De genomsyrar såväl vår långsiktiga strategi som vårt internationella traineeprogram 2022/2023.
Américo Fernández och Elisabet Törnered är två SEB-medarbetare som är med och driver förändring och som bägge har kickstartat sina karriärer just via SEB:s internationella traineeprogram.
Américo Fernández, Privatekonom
Américo Fernández började på SEB år 2011, genom att han ansökte till banken via ett mångfaldsinitiativ. Därefter blev han antagen till SEB:s internationella traineeprogram under tolv månader. Sedan dess har Américo Fernández bland annat varit bankens företagarekonom, och i dag är han SEB:s privatekonom och bankens talesperson i frågor som rör hushållens privatekonomi.
På vilket sätt var traineeprogrammet en bra start för din karriär?
I slutfasen av studierna känner nog många sig osäkra på vad ens utbildning kommer innebära i praktiken när man väl tar klivet ut på arbetsmarknaden. Så kände jag, och därför var det viktigt att hitta en bred ingång i en bransch som jag redan visste att jag ville in i – finansbranschen. För mig var mixen mellan känslan av en förlängd studietid och möjligheten att hitta min specifika nisch en perfekt kombination.
Hur insåg du att du kunde bidra till förändring i samhället via din yrkesroll?
De flesta som studerar nationalekonomi drivs av ett intresse av att koppla ihop de stora sambanden i syfte att hitta de bästa lösningarna för samhället ur en ekonomisk synvinkel. Oftast gör man det via någon central myndighet som till exempel Riksbanken eller Finansdepartementet. Men jag insåg ganska snabbt att det jobbet görs även på SEB. Banker förknippas oftast enbart med finansiella produkter och vinstmarginaler. Det många kanske inte vet är att företaget lägger stora resurser på folkbildning och en hållbar omställning. Inom mitt hjärteområde, folkbildning, handlar det om att hjälpa både kunder och allmänhet att fatta bättre och mer välinformerade privatekonomiska beslut. Förhoppningen är att det kan bidra till bättre ekonomi, minskad stress och god livskvalitet genom alla livets händelser. Det kan handla om att upplysa om hur till exempel ojämställda arbetsmönster påverkar din framtida pension eller hur kognitiva missar som prokrastinering och flockbeteende får dig att agera fel när det kommer till ditt sparande på börsen. Med flera pedagoger i familjen kändes det självklart att jobba med de här frågorna – och när jag gick traineeprogrammet föll allt på plats. Under min första tid på banken hade jag också förmånen att få jobba med flera av den svenska finansvärldens främsta pedagoger och det har varit en fantastisk skola.
Varför tycker du att personer med olika bakgrunder ska söka till det internationella traineeprogrammet?
SEB har funnits i mer än 165 år och det lyckas man bara med om man som företag är förändringsbenägen. Samhället förändras och yngre generationer sätter press på företagen att vara nyfikna, innovativa och hållbara. Vi tar oss an de stora samhällsutmaningarna med ödmjukhet och med vetskapen att vi inte sitter på alla svar. Det gör att banken behöver rekrytera talanger med olika perspektiv, bakgrunder och utbildningar för att klara utmaningar som i mångt och mycket är annorlunda från de man stod inför för 20 eller 30 år sedan.
Elisabet Törnered, Investment Communication Analyst
Elisabet Törnered, 26, har studerat Industriell ekonomi på KTH i fem år, med inriktning produktion. Från september 2019 till maj 2020 deltog hon i SEB:s internationella traineeprogram. I dag har Elisabet en fast tjänst som Investment Communication Analyst, och jobbar bland annat med att ta fram och kommunicera kring nya investeringsprodukter.
Hur kom det sig att du sökte till traineeprogrammet?
Jag var tidigt inställd på att söka till ett traineeprogram, eftersom jag inte var säker på vad jag ville jobba med och tänkte att det skulle vara en mjuk övergång in i arbetslivet under tiden jag bestämde mig. Ett traineeprogram ger en bra överblick över ett företag, och möjlighet att testa olika områden för att känna efter vad man vill satsa på. Det är svårt att veta vad ett yrke innebär i praktiken innan man har provat, oavsett hur mycket teoretisk kunskap man tar med sig från skolan. Jag hade fått en bra bild av SEB, och kände dessutom att det fanns goda karriärmöjligheter i och med att verksamheten är så bred. Man kan välja att jobba med större områden, övergripande frågor eller djupdyka och specialisera sig inom ett smalare område.
Vad lärde du dig som du inte hade förväntat dig?
Att det var så enkelt att nätverka. Jag blev förvånad över hur korta kontaktvägarna är inom banken. Som trainee har man dessutom oändliga möjligheter att kontakta folk utan något egentligt ärende – mer än att lära sig mer om vad de gör. Alla är väldigt hjälpsamma och välkomnande. Det gör att man vågar kontakta i stort sett vem som helst, även personer högt upp i organisationen.
Vad tror du att den nya generationen, som du representerar, kan bidra med till branschen?
Jag tror att vi kan bidra med nya perspektiv. I och med att vi kommer in utan att veta hur saker ”ska” göras har vi lättare att utmana kring varför och hur de görs – och även ifrågasätta om de ens måste göras. Vi har ett annat förhållningssätt till sociala medier och digitala kanaler, eftersom de är och har varit ett så naturligt inslag under vår uppväxt. Jag upplever också att unga i dag har ett stort samhällsengagemang, och generellt är vi värderingsdrivna och vill jobba på företag som också är det. SEB:s satsning på programmet är verkligen en investering i framtida talanger.
Vad jobbar du med i dag?
I dag jobbar jag med att ta fram och kommunicera kring nya investeringsprodukter, samt att följa upp och analysera flöden för de produkter som lyfts fram. Traineeprogrammet har gett mig en solid grund att stå på och jag har utvecklats mycket i min roll efter programmet. Nu är jag på väg mot nya utmaningar i en ny tjänst inom SEB vilket känns spännande.
SEB:s internationella traineeprogram
Om programmet: SEB är ett stort internationellt företag med mer än 15 000 anställda runt om i världen. Traineeprogrammet är utformat så att det ska ge dig en bred introduktion till hur det är att arbeta i en stor och komplex internationell organisation. Programmet har plats för cirka 20 deltagande. Majoriteten av dessa är placerade i Sverige, men vi har också några platser på våra internationella siter.
Programmet startar i september varje år och pågår i nio månader. Redan från början anställs
du i en specifik roll. Under traineeprogrammet varvas praktiskt arbete med utbildning för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och att ha en spännande karriär inom SEB SEB:s internationella traineeprogram är ett utmärkt sätt att starta din karriär. Under ditt trainee-år kommer vi att förbereda dig och ge dig de bästa verktygen för att du ska utvecklas och anta utmaningar för att driva förändring. Programmet är uppbyggt i tre delar som fördelas mellan din hemmaavdelning, jobbrotationer samt utbildningar.