Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Everlövsskatten – Två stiftelser gick samman och räddade kulturskatt från vikingatiden

Den omdiskuterade Everlövsskatten har nu hamnat i rätt händer, tycker Cecilia von Heijne på Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet. Efter att två stiftelser gick samman och köpte kulturskatten kan de cirka 1 000 föremålen från vikingatiden stå till förfogande för den numismatiska forskningen och allmänheten.

På 1980-talet uppdagades en skatt i en chiffonjé i ett hem i skånska Everlöv. Den har därefter kallats för Everlövsskatten eller chiffonjéskatten, och består av 912 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden. Det yngsta myntet dateras till år 1018 och de äldsta fynden bedöms vara från 800-talet.

Troligen är Everlövsskatten från början funnen i myllan i närområdet kring orten, och har därefter gömts eller förvarats i chiffonjén. I och med att fyndet gjordes i ett hem tillföll fyndet chiffonjéns ägare, enligt tidigare svensk lag.

Unikt tillfälle

Efter att chiffonjéskatten gått i arv bestämde sig den nya ägaren för att sälja den till högstbjudande på en auktion i slutet av april. Men efter att två stiftelser gått samman och förhandlat med ägare och auktionsförrättare ställdes auktionen in och stiftelserna kunde förvärva kulturskatten.

– Det är Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning och Sven Svenssons stiftelse för numismatik som har kraftsamlat för att kunna genomföra förvärvet av den här viktiga vikingaskatten. Detta är en unik och extra ordinär händelse, säger museichefen Cecilia von Heijne.

Numismatisk forskning

De två stiftelserna – som båda ger anslag till numismatik (läran om mynt, sedlar, polletter och medaljer) – såg ett unikt tillfälle att gå samman och göra en viktig insats för numismatiska forskning i Sverige. De har efter förvärvet donerat skatten till Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet.

– Ett statligt museum har ingen chans att göra den hör typen av inköp. Det var helt och hållet avgörande att de båda stiftelserna gick in och köpte den. I och med det blir kulturskatten tillgänglig för alla och för alltid.

På Kungliga myntkabinettet

Om den hade sålts på auktion skulle den troligen inte sålts i sin helhet, menar Cecilia von Heijne.

– Den hade garanterat spridits på hundratals olika ställen. Och de nya ägarna hade kanske i sin tur sålt sin del vidare. Att därefter kunna samla ihop hela fyndet igen hade troligen varit omöjligt, säger Cecilia von Heijne.

Everlövsskatten kommer att finnas för allmän beskådan på Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet redan under sommaren, tror Cecilia von Heijne. Exakt när vet hon inte i detta nu.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar