Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så kan du investera i svenska start-ups

Många av våra kunder är intresserade av att investera i och engagera sig i svenska startups och ber om tips på intressanta kontakter. SEB:s Innovation Forum fungerar som en matchmaking-plattform mellan just onoterade bolag och investerare.

– Att investera i svenska startups har aldrig varit mer rätt än nu, är min känsla. Många av de svenska startup-bolagen bygger sin verksamhet för global räckvidd och för att vara digitalt skalbara redan från starten. Krisen vi befinner oss i nu har bara drivit på acceptansen och mognaden för digitala affärsmodeller och det gör att svenska techbolag är väldigt väl rustade för en global marknad, säger Fredrik Josefsson, Head of Entrepreneurs and High Growth (expert på entreprenörskap och tillväxt) på SEB.

Möjligheterna är alltså stora men fällor finns förstås också när det gäller tidiga högrisk-investeringar.

– När man ska investera i onoterade bolag vilar mycket ansvar på investeraren att göra due diligence, analysera, och förstå innehållet i bolagen. När man är i en hajpad miljö som Kalifornien, och som Stockholm också har blivit, är det lätt att man hamnar i ett andra- eller tredjehands flöde och blir charmad av projekt som andra redan sagt nej till, säger Fredrik Josefsson och berättar att han själv råkat ut för detta i USA.

Marknaden för att investera i onoterade bolag är fortfarande omogen i Sverige, det finns en osäkerhet i hur man ska gå till väga. Samtidigt blir SEB ofta kontaktade av kunder som både vill engagera sig i och investera i start ups. Som en plattform för matchmaking mellan investerare och onoterade bolag startade SEB därför Innovation Forum 2013.

2014 hölls den första investerarträffen och sedan dess har cirka 70 startup-bolag gått igenom processen. Ungefär 40-60 procent av dessa har fått full kapitalanskaffning genom forumet. I normala tider hålls ett nationellt pitchevent i Stockholm och två regionala i Göteborg och Malmö. På grund av coronapandemin har man i år tagit fram en digital upplaga som lanserades den 27 maj och som pågår fram till den 27 augusti. På SEB.se/innovationforum kan du gå in och titta och lyssna på bolagens presentationer samt hitta kontaktuppgifter till entreprenörerna som står bakom. Du kan även få reflektioner och analys av SEBs experter på några av bolagen. Förhandlingar och investeringar görs sedan direkt med bolagen, SEB hjälper till med transaktionerna. Fredrik Josefsson berättar att runt hälften av bolagen som deltar i år har fått finansiering, hälften finns kvar.

SEB går som storbank normalt in något senare i tillväxtresan, men bolagen bevakas kontinuerligt via Venture Capital och Corporate Finance-teamen. Exempel på tidiga Innovation Forum-bolag är barn-appsbolaget Peppy Pals, matsvinns-appen Karma och Fertsoft som gör mjukvara för IVF-kliniker.

– Innovation Forum finns till för att nyttjandegöra och kommersialisera svensk innovation. Vi vill främja svensk tillväxt, sysselsättning och integration genom att stödja svenska entreprenörer. Samtidigt får vi ofta önskemål från våra private banking-kunder om hjälp att hitta intressanta projekt för dem att engagera sig i. Många har själva ett ursprung i entreprenörskap och genom att tillföra värden i form av expertkompetens och nätverk kan de få en fördel jämfört med att investera på börsen där vem som helst köper och säljer. Vi vill också vara med och utveckla investerarmarknaden i onoterat och vara en plats där man kan dela erfarenheter och saminvestera med andra kunder i banken, avslutar Fredrik Josefsson.

Vill du veta mer om svenska start-ups?

Läs mer på innovationforum eller kontakta din Private Banker så hjälper vi dig.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar