Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Kunskap ger makt

Sydafrika är med sina cirka 60 miljoner invånare Afrikas största ekonomi. Trots många år av ekonomisk tillväxt kämpar landet med flera utmaningar. Tillgång till bra utbildning borgar för en hållbar utveckling, anser professor Mamokgethi Phakeng.

Sydafrika är ett land med ett par turbulenta årtionden bakom sig. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt. Men under 2020 backade BNP med 7 procent och återhämtningen har gått långsamt under 2021. Landet har en tudelad ekonomi, som är ett arv från kolonialtiden. Av 40 miljoner invånare i yrkesför ålder är det bara 15 miljoner som är anställda i lönearbete. Resten av befolkningen lever i en informell ekonomi med småjobb.

Det stora hoppet står till den växande skaran av unga entreprenörer som skapar nya jobb i olika start-ups, många av dem med fokus på teknik. Kapstaden har mer än 450 tech-företag och har bland annat kallats för Sydafrikas Silicon Valley. Digitaliseringen är dels av godo för stadens tillväxt, dels kan nya affärsidéer bidra till att lösa olika hållbarhetsutmaningar, som exempelvis start-up:en Aerobotics, ett dataanalysföretag som med hjälp av drönare ger bönder djupare insikter om deras mark och avkastning.

Men Kapstaden är inte bara en bubblande tech-hub, staden är också känd för att vara hemvist för fyra högklassiga universitet. Rektorn för ett av dem menar att utbildning kan vara en potentiell katalysator för förändring.

Professor Mamokgethi Phakeng är något av en makthavare när det kommer till akademisk utbildning i Sydafrika och blev utnämnd till en av Afrikas 50 mest inflytelserika kvinnor av Forbes 2020. Sedan 2018 leder hon epicentret för Sydafrikas framtida talanger, University of Cape Town, som blivit rankat som landets främsta universitet av Times Higher Education (THE) World University Rankings.

Mamokgethi Phakeng poängterar vikten av att fler unga sydafrikaner får en kvalitativ utbildning, så att de kan påverka landets progress. Men kan ett universitet i toppklass verkligen bidra till en hållbar utveckling? Ja, rektorn för Afrikas högst rankade universitet menar att en bra skola är en möjlighet att påverka ett helt lands framtid.

– Jag ser meningsfullt lärande som den viktigaste byggstenen till en hållbar utveckling. Kunskap skapar motivation hos studenterna och de utvecklas till att bli drivande individer. Vårt universitet i Kapstaden rankas bland de bästa i världen och lockar därför unga talanger från hela Afrika, berättar hon.

Visionären Mamokgethi Phakeng har blivit en stor inspirationskälla för unga – inte bara i Sydafrika utan för hela kontinenten, genom sitt aktiva deltagande på sociala medier där hon dagligen sprider sitt budskap.

Hon brinner särskilt för att hjälpa andra kvinnor att försöka bli bäst på vad de väljer att göra. Helt enkelt våga nå framgång. Därför har hon bland annat startat en fond som delar ut stipendier till unga lovande kvinnliga studenter.
Mamokgethi Phakeng menar att det inte finns några genvägar till framgång.

– Jag brukar säga till studenterna att de måste vara ambitiösa. Det är bara de som investerar mycket tid och hårt arbete som kommer att lyckas, säger Mamokgethi Phakeng.

Hon har också starka åsikter om den ekonomiska och demokratiska utvecklingen i Sydafrika.

– Vår unga demokrati testas just nu. Det vi uppnått sedan 1994 prövas i dessa pandemitider. Sydafrikas befolkning måste lära sig att kunna avgöra vad ett bra ledarskap är för att vår ekonomi ska bli starkare. Här är utbildning också avgörande, säger Mamokgethi Phakeng.

Det sydafrikanska samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet och det stora landet dras också med strukturella problem som utbredd korruption och hög arbetslöshet samt framför allt stora inkomstskillnader mellan svarta och vita.

Att lyfta statusen för utbildning är därför extremt viktigt menar Mamokgethi Phakeng. Kunskap ger makt, och kanske är talesättet mer sant i Sydafrika än någon annanstans. Varje år i december driver hon därför en kampanj under temat “Make education fashionable”, för att få fler än dagens cirka en miljon universitetsstuderande att inse vikten av utbildning.
Mamokgethi Phakeng vill med sitt inflytande också bidra till att få fler sydafrikaner att inse vikten av klimatkrisen. För ett land med hög arbetslöshet och med stora klasskillnader är det lätt att lägga allt fokus på ekonomisk tillväxt.

– Om vi bara bekämpar fattigdom har vi snart ingen planet kvar. Vi kan också göra mycket för att skapa en mer hållbar framtid. 

Om Mamokgethi Phakeng

Ålder: 55 år.
Gör: Rektor för University of Cape Town sedan 2018.
Bor: Kapstaden, Sydafrika.
Karriär: Blev år 2002 Afrikas första svarta kvinna att doktorera i ämnet matematik. Gästprofessor vid bland annat University of Bristol.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar