Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Hur kan jag få hjälp att investera i aktier?

Hur stort intresse du som private banking-kund har i aktieplacering och hur aktiv du vill vara med din portfölj skiljer sig mycket åt. Vår erfarne trading-expert Niclas Aronsson berättar vilka tjänster som finns och var du ska börja om du vill använda vår rådgivning kring placeringar. Han avslöjar också vilken kundernas absolut vanligaste fråga är.

Det första steget, att avgöra hur stor del av dina pengar som du vill placera i aktier diskuterar du som kund tillsammans med din kundansvariga. Vill du sedan ha aktiv hjälp med dina aktieplaceringar tar Active trading -teamet över. Här jobbar bland annat Niclas Aronsson som har flera decenniers erfarenhet som trader bakom sig. Active-trading erbjudandet är uppdelat på två huvudtjänster – Aktierådgivning Plus och Nordic Select. Niclas Aronsson förklarar upplägget med de två olika tjänsterna och vem de olika erbjudandena kan passa.

Aktierådgivning plus är för dig som har en befintlig portfölj, eller vill bygga upp en själv, och vill ha någon hos oss att bolla med. Du kan då ringa till oss och få personliga råd om till exempel andelen Volvo-aktier i din portfölj. En gång per år gör vi en genomgång av hela din portfölj och du får ett utlåtande utifrån våra rekommendationer. Då pratar du med en rådgivande mäklare. Och om du vill följa rådet är förstås upp till dig, säger Niclas Aronsson.

Nordic Select är en tjänst för den private banking -kund som vill investera i enskilda aktier, men inte har lika mycket tid och intresse att själv följa upp sin portfölj kontinuerligt. Du följer då SEBs Nordic Select-portfölj som innehåller de 15-20 nordiska aktier som SEB bedömer är mest köpvärda just nu.

– Om du önskar att dedikerat följa portföljen börjar du med att köpa in den. När det sker en förändring i portföljen, vilket i normala fall sker 1,5 till 2 gånger i månaden, blir du aktivt kontaktad och tillfrågad om du själv vill göra samma förändring. Vi kontaktar dig på e-mail, sms och ringer upp och berättar att på de här grunderna säljer vi Volvo och köper ABB till exempel, säger Niclas Aronsson.

Vill du som kund även ha hjälp med att lägga köp- och säljorder på aktier eller andra finansiella instrument över hela världen finns även tjänsten Mäklarbordet. Då får du ett direktnummer till en av bankens mäklare som du ringer när det är dags att köpa eller sälja aktier. Du kan även ställa frågor om bankens uppfattning av enskilda aktier samt får tillgång till dagliga affärstips och marknadskommentarer.

Vilken är den vanligaste frågan som kunder brukar ställa när ni pratar?

– ”Vad tror du om börsen den närmaste tiden?”. Det är den absolut vanligaste frågan, och inte helt enkel att svara på, särskilt inte i dessa tider, säger Niclas Aronsson.

I den inledande fasen av coronapandemin upplevde han en hel del oro bland kunderna.

– I jämförelse med andra stora kriser är den här annorlunda på det sättet att den orsakats av en pandemi som ingen vet vart den tar vägen. Efter den inledande paniken på alla världens börser så vände allt. Det var svårförståeligt att det skulle bli så, säger Niclas Aronsson och fortsätter:

– Det vettigaste vi kan diskutera i sådana här tider är risknivån, om kunden vill se över andelen aktier i sin totala investeringsportfölj. Det är rent formellt inte vår diskussion att ta med kunden, men i detta speciella läge har vi gjort det.

Vill du veta mer?

Undrar du vilken vilken form av hjälp du kan få när du placerar på börsen? Kontakta din Private Banker så får du veta mer.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Låt oss på Private Banking ta dig vidare

Är du privatperson med mer än 2 miljoner kronor att placera? Eller entreprenör i stark tillväxt? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

Customer service