Hur ökar jag min säkerhet, är en vanlig frågeställning från våra kunder. Så här skriver en familj till oss: ”Vi kommer åka till landet ett par månader, både för att jobba och för att ha semester. Hur ska vi göra med vårt befintliga boende? Vi har timers som tänds och släcks och även grannar som tittar till huset sporadiskt. Räcker det?” Vi bad Lars Folkebrant, säkerhetsexpert hos vår samarbetspartner 2Secure, att ge sina bästa tips.
Det är sommar och även om vårt resande inte ser ut som vanligt, så är det en tid då många är borta och har sina primära boenden stående tomma. Med andra ord ett gyllene tillfälle för inbrottstjuven.
– Jag kan inte säga om det är coronarelaterat, att de kriminella ligorna inte får in pengar på andra sätt, men vi märker av att det är fler inbrott än vanligt just nu, framförallt i villor i Stockholmstrakten, berättar Lars Folkebrant, säkerhetsexpert på 2Secure.
Till familjen som frågar oss om det räcker med timers som tänds och släcks och även grannar som tittar till huset då och då, råder han att ta till fler knep för att hålla tjuvar borta.
– ”Tänd och släck” är tyvärr brottslingarna ganska vana vid. Du behöver oftast göra fler åtgärder, som går ut på att huset ser bebott ut och skickar signalvärdet till brottslingarna att det inte är någon idé att ge sig på ditt hus. Det går inte att utrota brottsligheten, men du kan välja att inte bli vald, säger Lars Folkebrant.
Här är Lars Folkebrants 7 bästa tips:
- Ett larm är avskräckande. Har du ett hus med larm så väljer tjuven hellre det som inte har larmanordning. Men det går inte att ha någon övertro på larm. Ofta är tjuvarna så snabba att de är borta innan polisen eller väktare hinner komma. Sen går det att ha många olika nivåer på avancerade larm, vilken vi går igenom noga med våra kunder för att de ska ha ett larm på en rimlig nivå.
- Smart DNA. Märk upp dina värdesaker med smart DNA och skylta tydligt med det. Ingen hälare idag vill ha stöldgods uppmärkta med smart DNA – det godset är svårt att avyttra och vi märker hur smart DNA har bidragit till att få ner inbrotten.
- Att ha en hund som springer omkring i trädgården är bland det mest effektiva för villaägare för att avskräcka tjuvar. Be gärna en granne som går ut med sin hund att gå förbi varje promenad och ha hunden i trädgården. Om någon kommer förbi för att rekognosera och ser en stor hund i trädgården väljer de mycket hellre ett annat hus.
- Att grannarna tittar till någon gång i veckan är inte tillräckligt, helst ska det ske dagligen. Du kanske har någon du litar på och som kan tänka sig att bo i ditt hus då du inte är där? Se till att någon kontinuerligt tömmer din post och att soporna töms (och gärna lägger i en soppåse då och då).
- Be den som tittar till huset att kolla särskilt efter så kallade markeringar: inbrottstjuvar ”rekar” gärna genom att plantera ut olika föremål, sådant som du som boende direkt skulle plocka bort om du var hemma. En sopkvast liggande framför dörren, en trädgårdsstol på ett konstigt ställe eller en större gren på uppfarten, till exempel. Våra ronderande bilar med väktare ser till att ha tydliga bilder av hur saker och ting ska se ut, och om något plötsligt avviker.
- Gå samman i området. Det finns villaföreningar där de givit varandra tillstånd att gå in hos varandra. De kan till exempel ha en sluten app tillsammans med andra boenden i området som du litar på, där du kan tala om när du är bortrest och be om hjälp med kontinuerliga besök.
- Exponera inte ditt hem på sociala medier. Det kan räcka med en bild där det går att se värdefulla föremål i bakgrunden, som gör att de kriminella väljer just ditt hem.
Alla Private Banking-kunder hos SEB, i rollen såväl som privatperson som företag, erbjuds säkerhetsrådgivning av 2Secure. Ur ett privat perspektiv får du rådgivning om säkerhet kopplat till: person, egendom, information- och it. Du får veta mer om brottstrender, bedrägerier, id-kapningar etc. Ur ett företagsperspektiv blir du informerad hur du bör jobba systematiskt för att minimera säkerhetsmässiga risker.
Säkerhetsföretaget 2Secure grundades 2006 av poliser från Nationella Insatsstyrkan. De arbetar mest proaktivt för att minska risk och öka trygghet, men hanterar även olika former av incidenter.