Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hemmet 2.0

Pandemin satte rejäl fart på och skapade nya mönster i efterfrågan på bostadsmarknaden, även för premiumbostäder. Men vad händer när livet återgår till det mer normala?

Önskas: Utrymme, mer ensliga lägen och hållbara lösningar. När världsekonomin omedelbart dippade som svar på coronapandemins inledande framfart väntade sig många att bostadsmarknaden skulle följa efter. Men det blev tvärtom. Vi efterfrågade större boenden med plats för hemmakontor, mer avlägset från citylägena då jobbet skedde hemifrån, bättre möjligheter att njuta av livet på hemmaplan samt ökade krav på ett mer hållbart boende ur miljöhänseende. Det gällde inte minst segmentet premiumbostäder, det vill säga drömbostäderna i rätt lägen och med dyrast prislappar. Enligt Lars Andersson, vd för Skeppsholmen Sotheby’s International Realty Sverige var prisökningen större i premiumsegmentet jämfört med vanliga bostäder.

– Rent allmänt kunde vi se att pandemin förstärkte en redan tidigare trend att välbeställda hushåll i alla åldrar har viljan att köpa och utveckla inte bara ett drömboende, utan ofta flera, säger han.

I ett första skede visade det sig i efterfrågan på exklusiva fritidshus i Sverige.

– När många som har sitt andraboende utomlands fick lätt panik över att inte kunna åka till sina hus i Spanien eller Frankrike, köpte de snabbt och resolut de finaste fritidshusen som fanns tillgängliga på vår inhemska marknad.

I dag är det delvis ett annat läge. Vi kan så smått börja resa igen, om än med ökad försiktighet, och på den breda bostadsmarknaden har prisuppgångarna mattats av. Den utvecklingen gäller dock inte premiumbostäderna, menar Lars Andersson, där en stabil aktiemarknad är det som snarast har störst påverkan på prisutvecklingen.

– För normala hushåll börjar priserna på många marknader bli ansträngt höga. I det översta premiumsegmentet skapas däremot fortfarande nya förmögenheter dagligen, samtidigt som viljan att bo riktigt bra fortsätter att öka i alla åldersgrupper. Vårt senaste prisrekord i Skåne möjliggjordes av en köpare i åttioårsåldern som sålt sitt livsverk och ville förverkliga sin boendedröm, säger Lars Andersson.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.