Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Utbildning är nyckeln till allt

Utbildning kan vara en väg ut ur fattigdom, anser den svenska organisationen Social Initiative. Safira Nyesige är en av de som fått möjlighet till förändring via flickskolan URDT i Uganda.

När Safira Nyesige i Uganda fick möjlighet att gå i URDT:s skola var det inte bara sin egen framtid hon förändrade. Föräldrarna och sju syskon driver i dag ett lönsamt och  expanderande företag tack vare Safiras lärdomar.

– URDT är en speciell skola, den gör inte bara skillnad för dess elever utan för hela familjer och samhällen. Utbildning är nyckeln till allt.

Det säger Safira Nyesige med eftertryck. Hon växte upp i ett mycket utsatt område i västra Uganda. 2004 började hon läsa på flickskolan Uganda Rural Development & Training Programme, URDT och i dag arbetar hon själv där som skolsköterska.

URDT drivs av den sociala entreprenören Mwalimu Musheshe. Skolan finansieras bland annat av privatpersoner, företag och familjer via den svenska organisationen Social Initiative som arbetar med att sätta samman finansiärer med sociala entreprenörer runtom i världen. URDT är en av alla samarbetspartner som organisationen arbetar med.

– Vi började samarbeta med URDT 2008 och valde skolan eftersom den har en helt unik modell för att bekämpa SEB Private Wealth Management & Family Office 57 fattigdom genom att utbilda tjejer. De kombinerar en bra grundutbildning med att göra tjejerna till ledare och utbilda dem inom jordbruksteknik, hälsa, hygien och entreprenörskap. Det blir flickorna i familjen som tar ledningen i arbetet med att förändra familjernas 
levnadsförhållanden. Just utbildning av tjejer har visat sig ge otroligt många ringar på vattnet, säger Caroline Cederlöf, en av grundarna till Social Initiative.

Safira Nyesige var 13 år när hon började på flickskolan och hon minns fortfarande första dagen.

– Det kändes stort. Mina föräldrar fick vara med mig hela första veckan och lära sig grundkunskaper i bland annat hälsa och hygien. Vi hade det väldigt fattigt på den tiden. Safira Nyesige bodde då med sina föräldrar och sju syskon i ett enkelt hus byggt av lera med halmtak.

– Vi hade bara två rum. Till huset hade vi tre hektar mark som min pappa ärvt, men vi hade bara mat som räckte till oss själva och vi kunde inte sälja något. Nu har vi 17 hektar mark och ett permanent hus med tio rum. Mina föräldrar kan leva av jordbruket och håller på att expandera med anställda. Det hade inte varit möjligt om jag inte fått den kunskap jag fick via skolan.

URDT är övertygade om att utbildade unga kvinnor är nyckeln till att förvandla fattiga landsbygdssamhällen till livfulla, hållbara landsbygdsekonomier. Något som stämmer väl överens med Social Initiatives erfarenheter. Och det är inte bara den närmsta familjen som drar nytta av kunskaperna som flickorna får genom URDT.

– Vi har lärt ut vårt sätt att tänka till flera familjer i byn. Mina föräldrar gör det nu och jag gör det när jag är hemma. Det finns så mycket att förändra, säger Safira Nyesige.

När Safira Nyesige gick ut skolan 2010 hade hennes föräldrar, tack vare allt som hon kunnat lära dem, möjlighet att finansiera vidare studier för henne och hon utbildade sig till sjuksköterska. När hon klarat den treåriga utbildningen kunde föräldrarna hjälpa henne att bekosta en drug store – ett slags mini-apotek. Nu när hon arbetar på URDT så är det hennes syster som sköter affärerna, men i framtidsplanerna ligger en expansion.

– Min högsta dröm är att starta ett riktigt apotek här på landsbygden i Uganda. Det är svårt att få tag i medicin här, så det behövs verkligen.

Safira Nyesiges framgångshistoria är en av många som organisationen Social Initiative har att dela med sig av.

– Av alla våra sociala entreprenörer som vi samarbetar med har 95 procent uppnått eller överträffat de mål vi satt upp, och då vill jag understryka att vi har väldigt höga målsättningar, säger Caroline Cederlöf.

Safira Nyesige är 30 år i dag och har två barn. Förutom drömmen om att öppna ett ordentligt apotek så vill hon se till att hennes barn får tillgång till utbildning.

– Utan utbildning kommer man ingenstans. Jag ser en framtid där jag kan förbättra kunskapen om hälsa och bidra med mediciner, att mina barn går i en bra skola och trivs och om allt slår in så ser jag gärna att jag har en bil också, säger hon och skrattar.

Social Initiative

Social Initiative stödjer sociala entreprenörer som löser samhällsutmaningar i Sverige, Indien och östra Afrika. Tillsammans med företag och filantroper bidrar Social Initiative med kapital och kunskap för att stärka och skala upp deras arbete. Social Initiative startades 2002 av Caroline Cederlöf och Pernilla Bard. De ville utmana den traditionella välgörenhetssektorn och skapade en ny modell för att engagera sig och göra skillnad på riktigt. En viktig del i Social Initiatives modell är att mäta resultat för att kunna satsa på de som åstadkommer mest samhällsförändring. I dag har Social Initiative ett stort nätverk med sociala entreprenörer och organisationer runtom i världen. De utgår ifrån uppdragsgivarnas intressen och matchar sociala entreprenörer med företag, privatpersoner och familjer.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.