Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Stöd måste omfattas av ändamålet för stiftelsen

Många vill i dessa oroliga tider lämna hjälp och bistånd till de drabbade i Ukraina. För att en stiftelse ska kunna ge stöd måste stödet omfattas av stiftelsens ändamål. Finns det exempelvis geografiska begränsningar, krav på bosättning eller medborgarskap så måste dessa följas?

Det är många som ställt sig frågan om inte stiftelsen har en möjlighet att använda upp till 10 procent till annat än ändamålet. Något sådant undantag finns inte. Däremot finns det inom skatterätten en möjlighet att främja ett ändamål, som inte är allmännyttigt med upp till 10 procent av utdelade medel, utan att detta påverkar stiftelsens skattesituation. Det så kallade verksamhetskravet inom skatterätten är därför uppfyllt om 90–95 procent av de beviljade medlen används till allmännyttiga ändamål.

Vid den skattemässiga bedömningen är det den faktiska verksamheten som avgör stiftelsens skattestatus. Bidrag till Ukraina bör i de allra flesta fall bedömas som allmännyttiga och därför inte påverka verksamhetskravet.

Så tänk på att beakta både stiftelsens ändamål och skattereglerna när ni beviljar bidrag.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.