Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Öppenhet viktigt för forskningen

235 miljoner kronor har Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse hittills anslagit till covid-relaterade åtgärder under pandemin. Peter Wallenberg Jr, ordförande för stiftelsen, ser tillbaka på en lärorik tid.

Vid ett styrelsemöte i slutet av mars 2020 fick ledamöterna i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, KAW, en presentation av ett par forskare om covid-19. Oron var inte speciellt stor för smittan – då. 

Den hade ännu inte brutit ut ordentligt i Sverige. Men styrelsen förstod av presentationen att det var mer allvarligt än vad medierna rapporterat.

– Vi sade att ’finns det något som vi kan hjälpa till med – hör av er!’ Och det tog inte mer än några dagar innan de återkom, berättar Peter Wallenberg Jr, ordförande för stiftelsen.

Efter dialog med vetenskapssamhället och sjukvården meddelade stiftelsen några dagar senare att man skulle anslå 50 miljoner kronor för att den svenska coronatestningen och analysen av proverna skulle kunna utökas och bli mer effektiv. Robotar och analysmaterial flögs in från Kina till laboratorier vid Karolinska Institutet och SciLifeLab.

– Rent generellt är Wallenbergstiftelsernas möjligheter att agera positivt ur det här perspektivet – vi har korta beslutsvägar och detta i kombination med forskar-Sveriges redan goda kontakter internationellt, gör att vi kan agera snabbt, säger Peter Wallenberg Jr.

I april hade laboratoriet på KI en kapacitet att analysera 150 000 covidtester i månaden. Kapaciteten utökades två månader senare till 250 000 tester per månad.

– KAW-stiftelsen har i omgångar utökat anslagen till covidforskning så att forskarna har kunnat fortsätta sitt viktiga arbete under pandemin, bland annat med studier av vaccinationseffekter, säger Peter Wallenberg Jr.

– Vi har inte hittat lösningar på allt. Vi har lärt oss otroligt mycket av detta, men har mycket kvar att lära. Det är inte sista gången vi kommer att råka ut för liknande händelser.

Peter Wallenberg Jr hoppas att forskarnas öppenhet håller i sig och att de ska fortsätta jobba över gränserna och behålla styrkan i samarbetet.

– Jag är övertygad om att vi alla har hittat sätt att agera på som vi tidigare inte förstod fanns. Om forskarna inte hade startat det här samarbetet direkt, tror jag inte att vi hade haft ett vaccin så snart. 

Det var Knut och Alice Wallenbergs arbete och satsningar för över hundra år sedan som lade grunden för stiftelsernas ekosystem, understryker Peter Wallenberg Jr.

– Knut och Alice, och efterföljande generationer, tänkte på ett otroligt framåtriktat sätt och jag är tacksam och stolt över att tillhöra femte generationen som får utveckla det som de innan oss påbörjat.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.