Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Många sätt att göra positiv skillnad

Vad får vi för frågor från er? Det handlar om allt från hållbara placeringar till hur du lägger upp ditt pensionssparande, frågor om skatt och juridik, om hur du kan göra filantropiska gärningar, eller funderar på att flytta med familjen utomlands och mycket, mycket mer.  

Här låter vi våra experter svara på era vanligaste frågor och vill du veta mer – tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig. 

”Jag vill kunna hjälpa till i de här svåra tiderna, men vet inte hur jag ska börja? Har ni något förslag?” Att få bidra till lösningar på svåra problem i samhället är något många funderar över och under den pågående pandemin har det blivit än mer aktuellt. Det märker Brita Löfgren Lewin på Stiftelser, Private Banking och ger också svar till kunden som vill bidra till att göra positiv skillnad.

”Vi ser hur allt fler blir intresserade av filantropi och i samband med pandemin har vi fått en hel del förfrågningar om att bilda stiftelser”, konstaterar hon.

”Frågorna har gällt allt från att effektivisera distribution av skyddsutrustning i kristider till omställningsstöd för företag i kris.

Olika former av engagemang

För den som vill göra något långsiktigt så är stiftelser ett mycket bra verktyg för att kunna bidra till det problem man vill lösa, eller behov man vill fylla. Men många vill också kunna hjälpa till i situationer som är akuta just nu och en stiftelse kan ta lite tid att bilda. Det gör att vår första uppgift ofta är att hjälpa dig som kund att definiera och kartlägga vad du vill uppnå och hur du bäst kan göra det.

Här har vi en palett av tjänster att bistå med. I ett inledande skede tittar vi ofta på hur stor summa du vill att det ska handla om, hur långsiktig du vill vara och hur du vill att det egna engagemanget ska se ut. Därefter kan vi gå vidare med förslag. Bilda stiftelse, ge bidrag till en befintlig organisation, skriva testamente där en eller flera organisationer får pengar är några exempel. Vi finns där som bollplank för att hjälpa dig att göra verklighet av dina tankar.

Organisationer och initiativ

Om du föredrar att stödja en organisation erbjuder vi möjligheten att samarbeta med Social Initiative. De handplockar olika hjälporganisationer samt utvärderar deras projekt och matchar dina önskemål med organisationer och initiativ som passar dig i sättet du vill bidra på.

För att ytterligare bidra till att motverka de negativa verkningar som viruset just nu skapar i vårt samhälle så har vi på SEB också under pandemin valt att lyfta flera viktiga initiativ, där du som vill kan gå in och göra direkt skillnad. Ett av dem är organisationen Mentor Sverige, som utifrån bevisat goda resultat arbetar med mentorskap för unga, en grupp som blir extra utsatt i tider av kris.

– Vi ser ju en ökad risk för psykisk ohälsa bland unga när deras framtid upplevs som ännu mer osäker till följd av pandemin. Det gör att vårt uppdrag, att ge ungdomar framtidstro, blir ännu viktigare framöver, säger Fayyad Assali, nytillträdd verksamhetschef på Mentor Sverige.

Organisationen arbetar ideellt med visionen om att alla unga ska få växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt och söker därmed andra vuxnas engagemang som mentorer, liksom ekonomiskt stöttning till verksamheten.

– Du kan alltid göra skillnad i att vara mentor och att vara en vuxen förebild, men du kan göra extra stor skillnad i att vara mentor i den tid vi upplever nu, poängterar Fayyad Assali.

SEB Private Banking – Pro Bono

I SEB Private Banking – Pro bono lyfter vi också ytterligare två initiativ, som vi på SEB anser att de på olika sätt bidrar till en ljusare framtid:

Founder-ER är en plattform som erbjuder gratis hjälp och rådgivning till företagare i start-up-fasen som drabbats av den rådande osäkerheten. Bakom nätverket står en rad erfarna entreprenörer, företagsledare, investerare och politiker och donerade medel går till 100 procent till Founder-ER, som är helt utan vinstintresse.

Sopact är en Skånebaserad innovationsfrämjande verksamhet med kopplingar till Lunds universitet. Sopact arbetar för att skapa bättre förutsättningar för viktiga sociala innovationer och att de kommer till nytta i samhället. För att göra deras lösningar tillgänglig på nationell nivå behövs både donationer och tillgång till fler nätverk.”

Du kan läsa mer om initiativen på SEB Private Banking – Pro Bono här.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.