Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Konstsamarbete gav Mentor över 4 miljoner

I början av december öppnade utställningen Mentors på konstgalleriet CFHILL – ett samarbete mellan stiftelsen Mentor och galleriet. Vid invigningen hölls en välgörenhetsauktion till förmån för Mentor, som drog in mer än 4 miljoner kronor. ”Nu kommer fler att kunna ta del av mentorskapets kraft”, säger Jakob Jansson, marknads- och insamlingschef på Mentor, som är överväldigad av det fantastiska gensvaret.

Den 3 december öppnade utställningen Mentors på konstgalleriet CFHILL – ett samarbete mellan stiftelsen Mentor och galleriet. I samband med utställningen, som pågår fram till den 7 januari, skänker CFHILL 10 procent av utställningens intäkter till Mentors verksamhet. Vid invigningen hölls en välgörenhetsauktion till förmån för Mentor, som drog in mer än 4 miljoner kronor.

– Vi är helt överväldigade, självklart trodde vi att det skulle gå bra, men ett sådant här otroligt gensvar var vi inte beredda på. Nu kommer fler att kunna ta del av mentorskapets kraft, säger Jakob Jansson, marknads- och insamlingschef på Mentor.

Kan verkligen göra skillnad

Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar med mentorskap för ungdomar. Mentor grundades 1996 och arbetar genom sina program med att stärka självkänslan för ungdomar i Sverige och få fler att nå sin fulla potential. SEB har varit partner till Mentor sedan 1997 och varje år når SEB:s medarbetare tusentals ungdomar genom sitt deltagande i Mentors olika program. Johanna Zenk Palmborg, chef för Foundations & Philanthropy på SEB, deltog vid utställningens öppnande.

– Det var fantastiskt att få prata direkt med några av ungdomarna som var där och se att vi verkligen kan göra skillnad med det här samarbetet, säger hon.

Konstnärer engagerade i samhällsförändring

Utställningen cureras av konstkuratorn Sandra Weil och lyfter fram konstnärer som aktiverat sig i samhällsförändring och använder sitt medium för att göra skillnad. Bildkonstnären Olafur Eliasson, vars verk visats på framstående museer i hela världen, deltar ihop med bland annat den mångsidiga regissören, författaren, konstnären och professorn Marie-Louise Ekman.

Under auktionsmiddagen som hölls den 3 december där H.M. Drottning Silvia, grundare och hedersordförande av Mentor närvarade, auktionerades objekt av några av Sveriges främsta konstnärer ut. Bland annat Lars Lerin, Charlotte Gyllenhammar, Martin Wickström, Mikael Jansson och Liselotte Watkins. Ett femtontal ungdomar från Mentor fick chansen att träffa specialinbjudna gäster, och vice versa.

– En av våra ungdomar fick till exempel en ny kontakt i musikbranschen som kan vara nyckeln till nästa steg i karriären. Det är alltid så härligt att se – när vi sätter olika personer i samma rum så händer det grejer. Det är ibland inte svårare än så, att vara på samma ställe, se varandra och börja prata, säger Jakob Jansson.

Win win för båda parter

Och det är det som är nyckeln med mentorprogrammen. Många ungdomar har inte själva det naturliga nätverk som krävs för att söka sig vidare i livet.

– De ungdomar vi möter kan och de vill, de har energi, kapacitet och potential men många av dem har ingen de kan ringa för att säkra första sommarjobbet, har fått reda på de sociala koder, normer och regler som gäller för olika sammanhang, synliga som osynliga. Alla har inte koll på den fria utbildningen i Sverige, hur man skriver ett cv eller fyller i en ansökan. Vi behöver tillgängliggöra detta, säger Jakob Jansson och fortsätter:

– Det är en win win för båda parter i de här mentorskapen, och för samhället i stort. Vad kostar inte utanförskapet när vi ser på sjukskrivningar, arbetslöshet och missbruk? För att inte tala om den kapacitet som vi kanske missar när vi utesluter de här ungdomarna.

Mentor har verksamhet runt om i världen, i Europa, Mellanöstern och Nordamerika, med huvudkontor i Stockholm. I Sverige har Mentor verksamhet över hela landet med kärnverksamhet i storstadsregionerna och huvudfokus på socioekonomiskt resurssvaga områden. Programmen är öppna för de ungdomar som har ett behov av, och vill ha en mentor.

En mentor hos Mentor Sverige stöttar och finns där för en ungdom 13–17 år under sex till tolv månader.

Här kan du läsa mer om att bli Mentor

Är du intresserad av utställningen? Här kan du läsa mer

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.