Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Enkelt att ge bort en vaccindos

Miljarder människor lever i länder som inte har råd att vaccinera sin egen befolkning mot covid-19. Elisabeth Thand Ringqvist tog saken i egna händer och startade plattformen Vaccine Forward som gör det möjligt att donera pengar till vaccinationer.

I januari 2021 fick affärsängeln Elisabeth Thand Ringqvist idén om Vaccine Forward –  vaccinationer till människor i länder som inte har råd med eget vaccin.

45 dagar senare var donationerna i gång. Idén bakom initiativet har Elisabeth Thand Ringqvist formulerat så här: ”Det hade varit grymt bra om man på ett enkelt sätt hade kunnat betala en vaccination för någon som annars inte skulle få en. Om man använder det bästa av digitala betalplattformar, sociala mediekampanjer och vanliga affischer, skulle det då vara möjligt att skapa en rörelse, som ville göra det som man på engelska så väl formulerar,
”pay it forward.”

– Jag gillar mest att starta upp saker som inte redan finns. Så var det med Vaccine Forward. För längesen jobbade jag med den globala vaccinationsalliansen och hade därmed en insikt om problemen i de fattigaste länderna. Då gällde det barnvaccinationer, men jag antog att problemet var detsamma under pandemin. Och det var det, berättar Elisabeth Thand Ringqvist.

Hon har tidigare jobbat med många startups kring betallösningar, användarvänlighet och i olika plattformar så den biten kändes inte krånglig. Vaccine Forward kopplade ihop sig med plattformen Stripe, som hanterar betalningar från 140 länder, och SEB ordnade lösningen för att ta emot betalningar från hela världen.

– Jag plockade ihop några vänner och vänners vänner och tillsammans byggde vi upp en första version som vi lanserade 45 dagar efter det första mötet. Den har justerats efter hand, men det var viktigt att komma i gång snabbt. 

Elisabeth Thand Ringqvist och de övriga i teamet jobbar ideellt och har inga administrationskostnader. Som partner till den globala vaccinationsalliansen för de över 
donationerna vid varje månadsslut.

– Det enda som kostar är Swish och kortavgifterna som vi har förhandlat ner så mycket som möjligt. 

Och satsningen har gett resultat. På webbsidan vaccineforward.org kan man löpande se hur många vaccinationer som donerats och att varje kostar 85 kronor.

– Målet är en miljon vaccinationer, alltså 85 miljoner kronor, säger Elisabeth Thand Ringqvist. 

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar