Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på?

En av våra kunder vill efter 15 år sälja sin andel i ett företag som han varit med och startat och frågade oss om tips. ”Jag brukar rekommendera entreprenörer som går i säljtankar att fundera igenom och bocka av följande punkter, för att få till en så effektiv försäljning som möjligt av företaget", svarar vår skatteexpert Thomas Erikson.

Går du i säljtankar och vill sälja hela, eller delar av ditt bolag så är det först och främst viktigt att planera i god tid. Vår skatteexpert Thomas Erikson har sammanställt en checklista som kan göra det lättare för dig med exit-planer:

Förberedelse

Planera i god tid. En möjlighet att sälja bolaget kan komma oväntat. Det gäller att gå igenom såväl din egen skattesituation som företagets status. Ett välskött företag ger ett högre pris och är lättare att sälja. Gå igenom företaget när det gäller allt från rutiner, administration, affärsrisker och dokumentation till eventuella skatterisker med mera. Det kan vara en bra idé att ta professionell hjälp med genomgången eftersom det ofta är svårt att se objektivt på det egna företagets brister och styrkor.

Försäljningen

Ska du sälja som privatperson eller via bolag? En privat försäljning utlöser beskattning. En försäljning genom ett holdingbolag kan däremot ofta göras skattefritt och beskattning sker först när man tar utdelning eller avvecklar holdingbolaget.

Du får med ett holdingbolag också möjlighet att använda den skattefria försäljningslikviden till att investera i nya affärsprojekt. Prata med en skattekunnig person för att hitta rätt lösning för dig.

Lågbeskattat utdelningsutrymme

Har du kvalificerade aktier i ett fåmansföretag (3:12-regler)? Utnyttja utdelningsutrymme till 20 procents skatt (gränsbeloppet) i samband med försäljningen. I fåmansföretag får delägaren årligen beräkna ett gränsbelopp som bara beskattas med 20 procent skatt.

Enligt en schablonregel får gränsbeloppet beräknas till 183 700 kr per bolag (2021). Om det finns många anställda kan dock gränsbeloppet vara väsentligt mycket högre om delägaren själv tagit ut en viss minimilön. Kontrollera ditt minimilöneuttag, senast nu i december, så att du inte missar det förmånliga löneunderlaget.

Sparat utdelningsutrymme

Om det gäller försäljning av ett äldre bolag kan det vara värt att kontrollräkna bakåt i tiden om du använt bästa metod för att beräkna gränsbeloppet. Det har funnits många olika metoder under åren.

Om man inte tidigare tagit utdelning är det vanligt att ägaren inte har lagt någon energi på att använda bästa metoden. Framräknade utdelningsutrymmen som inte har utnyttjats för utdelning får sparas och kan utnyttjas vid försäljningen för att få ner skatten på vinsten.

Femårsbolag

Om du sålt via ett holdingbolag kan det kosta mycket i skatt (upp till cirka 52 procent) att ta utdelning från holdingbolaget de första fem åren om du varit verksam i det sålda bolaget. Om det passar din situation kan det vara värt att fundera på att låta holdingbolaget bli passivt och i princip bara förvalta köpeskillingen. Då kan du efter fem år ta ut hela kapitalet till endast 25 procent skatt (om vi har samma skatteregler då förstås).

Glöm inte att ta ut gränsbeloppet till 20 procent skatt under femårsperioden.

Lycka till!

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.