Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Hur går jag i pension och är kvar i företaget?

”Jag närmar mig pensionsåldern men vill inte sluta jobba helt. Hur tar jag smartast ut min pension?” frågar en av våra kunder. ”Vi får många frågor från kunder som närmar sig pensionsåldern och antingen driver eget företag eller är anställda och vill fortsätta jobba, men på deltid”. Det säger vår försäkringsexpert inom Private Banking, Magdalena Svanbro, och svarar vad som är viktigt att tänka på när du tar ut pension samtidigt som du har en löneinkomst.

– Först och främst måste du se om ditt hus så att du har möjlighet att gå i pension. Om du startar eget bolag bör du lägga upp en plan för pensionssparande. Det kanske inte är något du har möjlighet att göra det första året som nystartat bolag, men den delen ska finnas med i den långsiktiga planen för bolaget. En annan viktig del att se till som egenföretagare är vad som händer om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Ta därför alltid kontakt med din bank när du planerar att starta egen bolag för att få hjälp med dessa frågor, säger Magdalena Svanbro och fortsätter:

– Många ser sitt bolag som pensionskapital, men vi ser nu vad som hänt under coronapandemin och vikten av man har täckt in de här bitarna..

Hur mycket i lön och hur mycket i pension?

Att fortsätta jobba efter pensionsåldern lönar sig ur flera aspekter.

– Om du väljer att fortsätta arbeta det året du fyller 66 år får du åtnjuta jobbskatteavdraget och dessutom fortsätter du intjäning av allmän pension, säger Magdalena Svanbro.
Från det året du fyller 66 år sänks arbetsgivaravgiften från 31,42 till 10,21 procent. Kostnaden för pensionsavsättning är densamma, dvs 24,26 procent. Om du som egenföretagare väljer att jobba kvar efter 66 år är det alltså billigare för bolaget om du tar ut mer lön än att sätta av till pension. Något som du som anställd också bör stämma av med din arbetsgivare då många av tjänstepensionsavtalen upphör vid 65 år och därmed får du en ”lönesänkning”, säger Magdalena Svanbro.

Om du börjar ta ut pension samtidigt som du fortsatt tar ut lön från ditt bolag bör du börja med de pensioner som saknar eller har begränsat efterlevandeskydd, till exempel allmän pension och ITP2 ålderspension, råder Magdalena Svanbro. Och vänta med de pensioner som kan utbetalas till efterlevande.

Många av våra kunder väljer att ta ut dessa pensioner och sänker då sin lön med motsvarande. Den lön de väljer att inte ta ut kan istället tas ut som lågbeskattad utdelning, säger Magdalena Svanbro.

– Beroende på vad du har för utgifter och din övriga förmögenhet kan du om möjligt planera pensionsutbetalningen så att du ligger under brytpunkten för statlig inkomstskatt, ca 50 000 kr från och med året du fyller 66 år, säger Magdalena Svanbro.

– Familjesituationen är också en viktig del att ta med när du planerar för pensionsuttag. Pensionskapitalet som du väljer att inte ta ut kan ses som en inkomstförsäkran till efterlevande. Det är därför viktigt att också se över om ditt pensionskapital har efterlevandeskydd/återbetalningsskydd och vem som är förmånstagare, så återigen blir mitt råd att ta kontakt med din bank- och försäkringsexpert för att lägga upp en plan för pensionsutbetalning.

SEBs generella rekommendation är att pensionsuttaget sker under 20 år, mellan 65–85 år och att du siktar på att pensionen ska motsvara 80 procent av lönen.

Passiva femårsbolag

För den som är operativ i sitt bolag och siktar på att sälja det för att få ut kapital i samband med pensioneringen gäller speciella skatteregler.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar