Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Expertsvar: Familjerätt

Ulrika Didon Kajerdt och Ann Engwall, SEB:s familjerättsjurister.
Ulrika Didon Kajerdt och Ann Engwall, SEB:s familjerättsjurister.

Här har vi samlat våra svar på de vanligaste frågorna kopplade till att vara sambo, gift eller till familjeskiften.

Expertsvar: För dig som är sambo

Vad gäller vid samboförhållande? Vad är mitt och ditt? Och vad menas egentligen med ett samboavtal? När du och din partner blir sambos gäller helt andra juridiska regler än vad som gäller vid giftermål. Det är bra att känna till vilka de är.

Expertsvar: För dig som är gift

Hur skiljer sig ett äktenskap från ett samboförhållande? Här finns många vanliga missförstånd. Vi reder ut skillnaderna och tipsar om hur du kan agera, så att det passar er situation.

Expertsvar: Livet efter dig

Vad innebär det att göra ett skifte i familjen och att planera för hur de egna pengarna ska fördelas, kanske efter att du själv har gått bort, eller långt tidigare? Vi går igenom viktiga delar som du kan styra över för att hjälpa dina nära och kära, men också hur du kan gå tillväga om du vill göra en filantropisk gärning.

Expertsvar: Framtidsfullmakt

Med en framtidsfullmakt är det du som avgör vem som hanterar dina tillgångar och andra angelägenheter åt dig om du skulle bli varaktigt sjuk.

Vår familjerättsjurist Ulrika Didon Kajerdt berättar vad du behöver tänka på när du upprättar en framtidsfullmakt.

Expertsvar: Testamente

Du kan styra ditt arv genom att upprätta ett testamente. Undersök först hur arvsfördelningen ser ut för dig, både när det gäller tillgångar och försäkringar. Vår familjerättsjurist Ann Engwall ger fler tips om vad du behöver tänka på och vad som krävs för att ditt testamente ska vara giltigt.

Customer service